• kuzeyli mizahını özleyenler, izlanda’nın buz tutmuş kasabalarından birindeki düşman komşuları konu alan bu kara komediden büyük keyif alacaklar. dünya prömiyerini venedik film festivali’nin ufuklar bölümünde yapan filmin merkezinde bir ağaç var: ınga ile baldvin’in bahçesindeki bu ağaç, konrad ile eybjorg’un bahçesine gölgesini düşürüyor ve bu basit anlaşmazlık önce saçmalığa, oradan da trajediye evriliyor. izlanda’da kendini fazla göstermeyen güneş ve fazla bulunmayan ağaçlar yüzünden birçok kavga çıkmasından esinlenen yönetmen sigurdsson, cephesi ev olan bir savaş filmi çekme niyetiyle yola çıkıyor.

    diye 37. istanbul film festivali gösterimleri için türkiye izleyicisine sunulan karanlık mizah filmi. daha çok gerilim türünde denebilir. neden antidepresan kategorisinde olduğuna hiç anlam veremedim. festival organizatörlerine bu nedenle de ayrıca eseflerimi iletiyorum.

    sinematografisi açısından her kuzey filmi gibi başarılı. yardımcı rollerin oyunculuğa büyük katkısı olmuş, başrollerin önüne geçmiş. senaryo ve kurgu da etkileyici.
  • ilk defa imdb ortalamasından daha yüksek puan verdiğim film. imdb puanına bakıp aldanmamak lazım, ben 7 verdim ama en az 7.5'luk.
  • kaynaklarda "icelandic dark comedy" etiketiyle çıkan film, yükselen beklentileri karşılayamıyor.

    62/100

    --- spoiler ---

    filmde apartman toplantısı sahnesi dışında kara komediye ya da komedinin herhangi bir çeşidine rastlamıyoruz.

    tüm olaylara sebebiyet veren anne karakteriyle empati kuramadım. 2 boyutlu, düz bi anlatı olmuş. kadının edindiği motivasyonun temelleri, aile içi ilişkileri düzenleyen karakter yapısı gibi önemli elementlerin çoğu üzerinde düşünülmemiş. tam sundance tipi, aile içi drama çıkaracak düz bi karakter çıkmış ortaya. bu arada sundance de kaçırmamış zaten, gösterimi yapılmış.

    aile babası film boyunca sağduyunun tek temsilcisi olmasına rağmen, kadının yaptığı akıl almaz işlerin hiçbirine tek laf etmediği gibi filmin sonunda çıldırıyor. maksat film çıksın havasıyla karakterin dürtüleri, istekleri hiçe sayılmış.

    filmin sonu tanzimat dönemi romanları gibi. sarsıcı son yapalım derken ucuz bir son elde etmişler.

    değerli izlanda halkı, "abi bi film yapalım, kadının oğlu intihar etsin ama kadın bunu kabullenemesin. sonra bu yüzden herkesin hayatı mahvolsun. güzel ekmek çıkar." düşüncesiyle film yapan esnaf düşünceli çomarlara prim vermeyin. dagur kári gibi adamların çıktığı topraklardan daha iyisini beklemek hakkımız.
    --- spoiler ---
  • komedi filmi değildir. fakat dark humor denilebilir.
    izlanda insanının gözümüze sokulan inatçılığı hrutar filmini anımsatır.

    --- spoiler ---

    filmin dark humor türüne girme sebebi, o kadar insanın bir hiç uğruna ölmesidir.
    filmin sonlarındaki o cinnetli cinayetli kavga sahnesi de, kan davası ve töre cinayetlerinden farksızdır.

    --- spoiler ---
  • birbirine paralel ilerleyen iki hikâyeye sahip bu nefis kuzey filmi, iskandinav sinemasını ve dilini özleyenleri hem görsel hem işitsel anlamda tatmin edecek kalitede. ana öyküsü filmin adından da anlaşılacağı üzere bir ağaç yüzünden anlaşmazlığa düşen iki komşunun birbirleriyle “önyargıya” dayalı savaşları üzerinde ilerlerken ailenin genç yaştaki oğlunun evliliğinde yaşadığı sorunlar da yan öykü olarak işleniyor. film alt metninde ise ön yargının, inatlaşmanın ve bir ev hayvanı olarak “kedi”nin nasıl trajik sonuçlar doğurabileceğine dair mesajlar veriyor. iskandinav sinema diline yabancı olanlara bile keyif verecek film, birbirinden ilginç karakterleri, makul süresi, kendine has mizah anlayışı ve muhteşem finali ile izleyenleri pişman etmeyecek türden.
hesabın var mı? giriş yap