• orjinal adi une fantasie du docteur ox olan nefis jules verne yapiti. 130 sayfa civarinda 2, 3 saatlik bir okuma da bitirilebilior.

    deneysel çalışma uğruna herşey feda diyen doktör oks'un pek saf ve gereginden pek fazla sakin bir kasabanin insanlarina saf oksijen vermek suretiyle nasil ajite olduklarini, kasabada kaosun oluşmaya başladığını pek ironik ve pek keyifli bir dille anlatiyor bize jül vern.

    kitap ithaki yayinlari tarafindan piyasaya sürülmüş**.
  • ithaki yayınları'nın "jules verne kitaplığı"nın ilk kitabı. kurgularının içeriğine ansiklopedik bilgisini pek güzel harmanlayan jules verne bu kitabında tiyatro, müzik vb. konularda da döktürmüş. kitaptan/kıssadan hisse: "aydınlanma" adına da olsa eksantrik bilim adamlarının karşılıksız yardımlarını-projelerini kabul etmeden önce bir düşünmeli demek ki. maazallah!

    yazarın bu kısa kurgusu vaktizamanında opereya da uyarlanmış. bir de ithaki bu kitabı çevirip basarken orijinal baskıdaki resimleri de eklemiş sayfalara, keşke devamında diğer kitapların tümünde de böyle yapsalarmış.
  • mizahi edebiyatın en iyisi olmasa da en iyilerine göz kırpar nitelikteki * novellası. quiquendone* halkının ilk hallerini şöyle bir tahayyül edince insan gülmeden edemiyor. köpeğin adının lento olması gibi ince espriler de jules verne'in çok yönlülüğünün, rönesans aydını olmasının da ipuçlarını veriyor okura. ortalama bir uzun metraj film seansı süresinde bitirilip üzerine bol oksijen almak için kapı önüne çıkılabilir.
  • 90 sayfa olmasına rağmen bitmeyen kitap. bitiremiyorum. olmuyor.

    edit: bitti. ne anlatmak istedi ne anlattı ne bir dinleyen oluur ne bir şey.
  • okuduğum en kötü jules verne kitabı olarak raftaki yerini aldı.

    çok sakin bir kente bir gaz veren doktor ox kentteki herkesin dengesini bozar, hepsini sinirli ve savaşçı yapar. tırt bir kitap.
  • gayet mülayim bir halkı kobay olarak kullanıp, halkın her bireyini delirten, çıldırtan ve koca bir kentin kaosa sürüklenmesini konu alan jules verne kitabı.

    - "nabız ortalaması kaç olarak saptandı?"
    - "dakikada elli bile değil. anlayın artık: bir yüzyıldır arabacıların küfretmediği, birbirlerine sövüp saymadığı, atların kaçıp gitmediği, köpeklerin ısırmadığı, kedilerin tırmalamadığı, kısacası tartışmanın gölgesine bile rastlanmayan bir kent bu!"
  • türkçesi için (bkz: doktor ox'un deneyi) çocukluğundan beri jules verne'in hayal gücünün hayranı olan benim için verne'in zamanın kimya alanındaki çalışmalarından etkilenip yazması ilgi çekici olsa da verne'in diğer eserlerine göre(sanırım durağanlıktan oluşan) daha sakin olan kitabı
    --- spoiler ---

    tabi bu beğenmediğim anlamına gelmez
    --- spoiler ---
    (bkz: yapıcı eleştiri)
  • bir doktorun hırsınının nelere malolduğunu anlatmış aslında kasabadakiler değil doktor denek ,jules verne çok güzel anlatmış gerçek insanları.
  • jules verne ni çocuk kitaplarıyla çocukluğumda tanımıştım. bu eserini görünce alıp okumak istedim daha önce duymamıştım. eser biraz kara mizah tarzında yazılmış daha önce okuduğum kitaplarından farklıydı. yer yer kullanılan müzik terimleri çok cahil hissettirdi fakat dipnotlarla açıklaması yapılmış. çok büyük beklenti olmadan okunabilir. yer yer gülümseten, trejikomik öğeler içeren bir kısa kitap.
  • anlatım basit, dolayısıyla okuması da son derece basit bir kitap. okuduğum ilk (bkz: jules verne) kitabıydı. kitapta anlatılmak istenen şey oldukça basit. kitap, kendisini kitabın içerisinde yer alan şu son kısım ile özetliyor:

    --- spoiler ---

    " uzun sözün kısası, sonuç olarak, erdem, cesaret, yetenek, zeka, hayal gücü gibi bütün nitelik ya da özellikler yalnızca bir oksijen sorununa bağlı olabilir miydi?

    * iş bankası yayınları / sayfa 90 *
    --- spoiler ---

    burada kitap, yazar tarafından özetleniyor. demek istenilen: çok uzun bir süredir sakin, durgun, yavaş ve barışçıl bir yaşam süren halk, doktor ox'un yaptığı oksijen deneyi ile tüm bu özelliklerini yitiriyor ve kısa bir sürede savaşçıl, sinirli, gergin ve kavgacı oluyorlar. tüm bu özellikler, yalnızca soluduğumuz havaya mı bağlı demek isteniyor.

    sanırım doktor ox kasabaya saf oksijen yayıyordu, sonucu da yukarıda ki gibi oluyor. (bkz: fight club) adlı filmden (bkz: saf oksijen)in kafa yaptığını biliyorum. fakat insanın tüm dengesini bu denli bozuyor mu? kimya bilen bir kişi bizi bu başlık altında bilgilendirirse çok hoş olur. ben ve benim gibi bilmeyen kişiler öğrenmiş olur.

    sevgiler...
hesabın var mı? giriş yap