• birleşmiş milletler uluslararası suç ve adalet araştırma enstitüsünün ingilizce kısaltması..
  • 2015- 2016 dönemine "uluslararası suç ve adalet" yüksek lisans programına katıldığım ve 2016 temmuz'da mezun olduğum kurum. tam adıyla 'united nations interregional crime and justice research institute.'

    öncelikle kurum son derece uluslararası. sadece hukuk alanında değil, ekonomi, sağlık, unstaff, uluslararası çalışma örgütü- ilo-itc - gibi kurumları da içerisinde barındırmakta.

    26 farklı milletten oluşan toplamda 43 kişilik sınıfın hem en küçüğü, hem de tek türk-kıbrıslı üyesi bendim. güzel gibi görünen zor bir durum esasında.

    torino üniversitesi ve birleşmiş milletler ortak çalışması olan program, iki ay uzaktan eğitim, altı ay kampüs eğitimi şeklinde devam etmekte.

    italya-torino şehrinin lingotto bölgesinde, gözden ırak bir yerde, etrafı devasa çitlerle çevrili ve özel kartlarla içeriye girebileceğiniz, belirli bölgelere girebildiğiniz ve bunun dışındaki bölgelerine girmenizin kesinlikle yasak olduğu, kafeteryasının inanılmaz pahalı olduğu birleşmiş milletler kurumu. ders aralarına yetişmek için de mecburen kurumda yemeniz gerek. gece kurumda kalıp ders çalışacağım diyorsanız sadece belli bir bina içerisinde takılmanız gerekiyor.

    kuruma ulaşım, şehir merkezi porta nuova durağından lingotto'ya 5 durak. lingotto zaten son durak. oradan inip kuruma yine aktarma yapmanız gerekiyor. otobüse binmeniz ya da yürümeniz yaklaşık olarak aynı süreye tekabül ediyor, o da 20 dakika falan. merkezden yola çıkıyorsanız toplamda 45-50 dakikada kurumda oluyorsunuz. bisikletle gidiş güzergahıysa, kış günleri dışında çok daha makul gelmiştir bana.

    derse gittiğiniz her gün -ki genellikle hafta içi her gün sabah 09:00'dan akşam 18:00'e ders oluyordu- 8:30-9:00 / 12:50-13:05 / 13:45-14:00 /17:45-19:00 saatleri arası kartınızı, özel bir cihaza okutup kurumda bulunduğunuzu kaydettirmeniz gerekiyor. aksi hal, devamsızlık olarak kaydediliyor. %20 devamsızlık ise kurumdan ihraç sebebi.

    gerçek anlamda hukukçu denilebilecek insanlarla da tanışabileceğiniz, aynı zamanda çer çöp deyebileceğiniz tiplerle de tanışabileceğiniz bir kurum.

    interpol, europol, uluslararası ceza mahkemesi, avrupa insan hakları mahkemesi, italyan askeriyesi, italyan polis kurumu gibi kurumlardan gelen uzmanların yanı sıra, abd ve avrupa'nın en güzide üniversitelerinden birçok akademisyen buraya gelip sizlere günlük dersler vermekte. grup çalışmalarının çok ağırlık verildiği bu derslerin yoğunluğu tahmin edilebilecek gibi değil. stresten uyuyamadığım geceleri bilirim.

    velhasılkelam kurgusal dava(bkz: moot court) ödevinizi 4 aylık bir sürede grubunuzla hazırlıyorsunuz. kısaca 'savcılık (bkz: the office of the prosecutor) - savunma (bkz: the office of the public counsel for defence) - mağdur katılımcıları (bkz: office of public counsel for the victims)' olarak üç gruba ayrılıyorsunuz. sizi olgu bulma (bkz: fact finding operation) görevine gönderiyorlar. özel jiplere biniyorsunuz. yolda sizi senaryonun bir parçası olarak gerçek askerler kaçırıyor. kafanıza çuval geçirip ellerinizi kelepçeliyorlar. temiz dayak yiyorsunuz. birleşmiş milletler için olası bir göreve katılma durumundaki kaçırılma senaryosunu ve baskı altındaykenki yeteneklerinizi görmek istiyorlar. sonra topladığınız bu olguları dava için kullanıyorsunuz. her şeyin sonunda, gerçek mahkemede (palazzo di giustizia-tribunale di torino), gerçek 'eski yugoslavya ceza mahkemesi' (bkz: icty) hakimleri (nobuo hayashi, wolfgang schomburg) ve torino'da hakim olan alberto perduca karşısında savunma, çapraz sorgu vs. yapıyorsunuz.

    'nobuo hayashi' adındaki kitap canavarı -şu an akademisyen-, bana hem uluslararası hukuku hem de uluslararası ceza hukuku'nu sevdirmiş, kurumun 'victor's justice' anlayışı ise uluslararası hukukun nasıl işlediğini ve güçlülerin nasıl 'eleştirilemez' olduğunu göstermiştir.

    halen unicri'de çalışan davide isimli abi bana çokça yardımda bulunmuştur.

    unicri için çalışmak mı ?

    mevzubahis kurum, italyanlara yönelik çalışmakta ve dönemimizde bulunan yaklaşık 8 italyanın 6 tanesini kurum bünyesinde işlere göndermekle birlikte sadece 1 yabancı kişiyi bünyesindeki işlere göndermiştir. ha, ben anadili gibi italyanca öğrenip gecem gündüzüm olmadan deliler gibi çalışıp "başvuracağım ve oraya gideceğim" derseniz buyrun.
    maddi karşılık kesinlikle beklemeyin. alacağınız karşılık en fazla "ben bm'de çalıştım" olacak.
    bu yüzden diyorum ya, ben bm'de okudum...
hesabın var mı? giriş yap