• bir siteyi ziyaret eden insan sayisini olcmek icin kullanilan lakin genelde ba$arisiz olan bir istatistiktir. normalde web sitesini ziyaret eden insan diye bir $ey yoktur. bir web sitesi sunucusuna durmaksizin "$u sayfayi ver bu sayfayi ver" gibisinden istekler gelir. ortada insan yok istemci ip adresi falan vardir. lakin bir ip bir insana ait olmayabileceginden ve ip adresleri surekli el degi$tirebildiginden o bilgi de i$e yaramaz.

    unique visitors hesabi icin "visit" (ziyaret) kavrami "bir ip adresinden en fazla 5 dakka gibi aralikla gelen istekler tek bir ziyaret te$kil eder" gibi tanimlanir. nasil login oldugumuzda 5 dakka hicbir sayfaya bakmayinca siteden cikmi$ farzediliyorsak onun gibi. zira siteye girme cikma diye bir $ey yoktur aslinda, sayfa istekleri arasinda gecen kisa sure/uzun sure kavramlari vardir.

    unique visitors da bu visit'lerin de mesela 24 saat sonra "ba$kasina ait olmaya ba$ladigi" gibi faraziyalarla hesaplanir. normalde web sitesi loglarinda daha otesi bilgi bulunmadigindan bundan ba$ka fazla secenek yoktur zaten.

    bir ihtimal google analytics gibi javascript tabanli olcum hizmetleri, cookie gibi bilgileri de hesaba katip daha gercekci unique visitors degerleri elde ediyor olabilirler. lakin her halukarda bu rakam biraz sallamadir, biraz abartidir.

    (bkz: page views)
  • unique visitor siteyi ziyaret eden kişi sayısını değil, sitenin ziyaret edildiği browser sayısını verir.siteye bırakılan cookieler yoluyle hesaplanır.

    kişi sayısını unique user'dır.

    yani ben 1 unique user'ım ancak bir siteyi bi kere explorer'dan bi kere firefox'tan ziyaret edersem iki unique visitor oluyorum.
hesabın var mı? giriş yap