• arjantin’in buenos aires eyaletine bağlı la plata şehrinde, joaquín víctor gonzález tarafından 1889 yılında kurulan, 1905 yılında resmen eğitim vermeye başlayan ve 2016 yılında mezun olduğum köklü üniversite.

    öğrencilerine tanıdığı imkanlarla ün salan, sessiz ve derinden en büyük rakibi olan universidad de buenos aires’i sollamaya çalışan ve gün geçtikçe popülerleşen ilim irfan yuvası.

    üniversite, tüm öğrencilerine okula rahat gidip gelebilmeleri için zimmetleme şartıyla bisiklet veriyor. uzak bölgelerde yaşayan öğrencilere yol parası yardımında bulunuyor. yemekhanesinde nerdeyse bedavaya yemek çıkarıyor. fakülteler içinde bulunan kantinlerde fiyatlar piyasanın yarısından daha ucuz. maddi durumu iyi olmayan öğrencilere okulda iş verip maddi destekte bulunuyor. okula ait iki adet devasa spor tesisi var ve bu tesislerde tüm imkanlar mevcut. öğrenciler istedikleri bölümde eğitim görme hakkına sahip. harç parası kesinlikle yok ve eğitimi kapsayan tüm hizmetler bedava. öğrencilerin dışarıda tam zamanlı bir işte çalışabilmeleri için günün her ikişer saatlik zaman diliminde ders programları mevcut. tüm fakültelerde ücretsiz wi-fi, termosta sıcak su (mate içmek için), bilgisayar odası, rehberlik servisi, e-kütüphane, revir, kadın-erkek ayrımı olmayan ortak tuvaletler, fotokopi odası, baskı merkezi, bebek bakım-çocuk oyun odaları (eğitim hakkı kutsal olduğundan genç anneler okula bebekleri ile gelebiliyorlar), la plata tren istasyonundan başlayıp tüm fakülteleri tek tek dolaşan (tren universitario) tramvay mevcut ve bu tramvay ücretsiz. fakültelere polisin giriş izni yok. rahatsızlık vermemek şartı ile öğrencilere her türlü serbestlik tanınmış, öyle ki bahçede üçlü sarıp dönenler görürseniz şaşırmayın (özellikle güzel sanatlar fakültesine girdiğiniz anda suratınıza leş gibi marihuana kokusu çarpıyor). üniversitenin tıp fakültesinde cannabis araştırmaları yapılan bölüm mevcut. amfide olan dersler sıkıcı geçse de anual dersler zevkli geçer, bu derslere iki hoca aynı anda girer ve yanlarında da en az ikişer tane yardımcıları olur. öğrenciler hocalara isimleri ile hitap eder ya da profesörün kısaltması olan profe şeklinde hitap ederler. matias adında bi hocam vardı ve adama mati diye hitap ediyorlardı. burs imkanları mevcut, bunun için ekstra birşey yapmaya gerek yok fakat çok düşük bir meblağ ödeniyor burs olarak. dilediğiniz kadar kayıt dondurma hakkınız var, kimse eğitim hakkınızı elinizden alamıyor. herhangi bir ayrım asla söz konusu değil, sadece bizim sınıfta gay ve lezbiyenler dışında üç tane transseksüel arkadaş mevcuttu ve hiç sıkıntı çekmiyorlardı. her fakültede sene başlarında seçimler yapılır ve seçimin galibi olan öğrenci grupları (hepsi siyasi idi) okulun kantin, baskı merkezi, mutfak, yemekhane vesaire yerlerini işletme hakkına sahip olur. her ne sebeple olursa olsun okuldan atılmak söz konusu değil, eğitim hakkının kutsallığı bunu gerektirdiğinden okul yönetimi bu konuda çok hassas. arjantin’de bedava sağlık hizmeti almak anayasal hak olduğundan devlet hastanelerinde ücret ödenmiyor, üniversite hastanelerinde ise öğrencilere ayrıcalık var.

    siyasi hareketler her fakültede mevcut. siyasi öğrenci gruplarının temsilcileri istedikleri derse girip duyuru, toplantı, propaganda tarzı şeyler yapıyorlar ve bir süre sonra bu rahatsızlık yaratıyor. peronistler okulda hakim durumda ve bazen bu durum adaletsizliği doğurabiliyor. eğitim kaliteli, fakat ağır. özellikle yabancı öğrencilere asla tolerans gösterilmiyor. çok sağlam ispanyolcanız yok ise okul zaten kabul etmiyor. buenos aires türk büyükelçiliğinde eğitim müşavirliği olmadığından direk denklik yok fakat başvurulduğu takdirde alınıyor. yabancı öğrenciler 2 sene hazırlık okumak zorunda ( 1 sene ispanyolca hazırlık, 1 sene üniversite hazırlık) bu iki aşamayı başarı ile bitiremeyen okula giremiyor. sadece bununla kalsa yine iyi, bunların dışında lisede görmediğiniz derslerin sınavlarına girip vermeniz gerekiyor. ( arjantin tarihi, arjantin coğrafyası, vatandaşlık, matematik, edebiyat v.s) bütün bu aşamaları başarı ile geçebilirseniz okula kayıt yaptırabiliyorsunuz. residencia adını verdikleri öğrenci yurtları mevcut, çok cüzi rakamlara bu yurtlarda kalabiliyorsunuz. yeni yapılan yurtlar hariç diğerleri genelde bakımsız ve hijyenik değil. tüm fakültelerin duvarları siyasi posterlerden, siyasi duyurulardan, siyasi propagandalardan geçilmiyor. herhangi bir siyasi görüşünüz olmasa dahi mutlaka aklınızı çelmeye çalışanlar oluyor. arjantin’de kürtaj yasak olduğundan çok sayıda hamile öğrenciye rastlayabiliyorsunuz asla okuldan atılma gibi bir durumları yok. mate hayatın bir parçası, en ön sıradan başlayıp elden ele tüm sınıfı dolaştırıyorlar. devamsızlık konusunda çok katılar, limit aşımı yapıldığında hangi derste devamsızlık yapılmışsa o dersten direk bırakıyorlar.

    hocalar ciddi anlamda öğrencileri zorluyorlar, kesinlikle not konusunda pazarlığa girmiyorlar ve mümkün olmadıkça muhattap olmuyorlar. ama önyargıları yok ve hiçbir şekilde müdahalede bulunmuyorlar.

    okulda herşey serbest gibi birşey, asla karışan eden yok. ister git bahçede bira iç, ister üçlü sar ot iç. öğrenci gruplarının saçma boykotları arada bıktırsa da kimseyi rahatsız etmedikten sonra herşeyin serbest olduğu, okumaktan ve üniversite hayatından zevk alanlar için tüm özgürlükleri içinde barındıran köklü arjantin üniversitesi.

    la plata şehri : https://i.hizliresim.com/2a2p4j.jpg
  • la plata ulusal devlet üniversitesi kısaca unlp !
    ey gidi günler ey eski okulum..

    (bkz: la plata) şehrinde bulunur başkent (bkz: buenos aires) şehrine 56 km güneydoğusunda yer almaktadır. arjantin’in en iyi 2. güney amerika’nın em iyi ilklerin 10. dünyada ilk 500 lerdedir.

    benden önce okul hakkında uzun uzun yazan turquito arkadaşın dediklerini tekrar etmeme gerek yok. gayat güzel açıklamış. okulun eski bir öğrencisi olarak eklemek isteklilerim var ;

    arjantin’in en ilk üç okulu
    sırasıyla !

    1.(bkz: universidad de buenos aires)
    2. (bkz: universidad nacional de la plata)
    3. (bkz: universidad nacional de córdoba)

    üçünde de bulundum üç okulda de zaman geçirdim yakından araştırdım fakat okumayı karar verdiğim üniversite ise tabi ki de başlığımızda ki

    (bkz: universidad nacional de la plata) !

    okulda 17 fakülte , 137 lisans , 167 yüksek lisans bölümü vardır öğrenci sayısı 130.000 ( yaklaşık ) ve sanırsam 2019 döneminde aktüel olarak 2-3 türk okula kayıtlıdır

    (bkz: güney amerika)’nın nerdeyse her köşesinden öğrenci görmek mümkün avrupa’dan gelen tek tük öğrencilerde vardır.

    kayıt!

    okula kayıt basittir, her fakültenın şartları farklılık göstertir. genel manada kayıtta zorlamıyorlar. şahsen (bkz: ispanyolca) bir iki kelime bilen insanların okula kayıtlarına şahit oldum hatta hiç ispanyolca bilmeden bile kayıt olan var.
    ama okulu bitirmek zor. derslerinde çalışkan kendi vatandaşları başarıyla ilerleseler bile en kısa gölüm 5 yıllık olmasına rağmen okulu 8 yıl ve üzer sürede bitiriliyor. bu bilgiyi yaklaşık 7 sene önce hocam söylemişti uydurma değil haziran 2019 da yayınlanan resmi
    bir gazetenin haberide aynı şeyler söylüyor
    haberin linki

    gazete haberini türkçe çevirirsem

    öğrencilerin la plata üniversitesi'nden mezun olması yaklaşık 8 yıl sürüyor.
    daha fazla gecikmenin kaydedildiği kariyerde var. 11,5 yıl tarih öğretmenliği . resmi istatistiklere göre tıp ve hukuk gibi geleneksel olanlarda, 10 yıl ve üzerinde mezun oluyorlar ve okulun genel olarak her 10 öğrenciden sadece 3 ü mezun olabiliyor

    dil !

    diliniz çok iyi düzeyde değilse okula kayıt aşamasında yanınızda ispanyolcaya hakim kayıt işlerinden anlayan birsi olması gerek aksi takdirde o binadan bu binaya kan ter içinde geze geze bir bakmışsın kayıt süresini geçmiştir. diliniz yoksa okul size dil hazırlığa gönderiyor çok ufal bir mevla ödeme ile veya ücretsizde olabilir. c2 düzeyde yani akıcı bir ispanyolca nız yoksa bu okul bitirmek çok daha fazla yıllarınızı alır . kayı olunca lise denklik diploması ister anlaşmalı bir devlet lisesine kayıt olup bir kaç ders vermeniz gerek bence ilk iş bunu yapmaktır ilk yıl okulu biraz asıp buna yüklenmek hem (bkz: ispanyolca) dilimi öğrenmek hem eğitim sistemini öğrenmek kültür bilgisi edinmek ve entegrasyonunuz için çok mühim
    zaten lise düzeyi dersler geçemiyorsanız nasıl üniversite okumayı düşünüyorsunuz!
    lise denkliği için ders çalışmanız gerek okul sadece dersleri konuları ve fotokopiler verip sınava hazırlan gel diyor iş size kalıyor ben özel ders aldık bir lise öğretmeninden.

    oturum!

    kayıt olduktan sonra hemen la plata tren istasyonu karşısındaki göçmenler bürosundan oturum almanız gerek
    türk vatandaşlarına öğrenci olarak ilk aşamada 1 yıllık oturum verilmekte başvuradan sonra 3-9 ay arasında elinize alıyorsunuz acayip yavaş çalışmaktalar. her yıl oturumu yenilenmeniz gerek aksi takdirde okulda sınavlara giremezseniz. oturumu her yıl yeniletip 5 yıl sonra kalıcı oturum alabilir. sonrasında vatandaşlığa başvurabilirsiniz kalıcı kalıcı oturumu alana kadar her sene okuldan evrak istiyorlar gerekli olan aktif öğrenci olmanız.
    ilk 2. yıl kolayca yenileyip 3. yılınıza geçtikten sonra yılda bir iki vize final verseniz tekrar oturum uzatılır. lakin böyle okul asla bitmez.

    okul tamamen ücretsiz!

    gerek ulaşım, fotokopi, yemek , kırtasiye malzemeler gibi meseleleri ücretsiz elde etmek için küçük bir başvuru yeterli. okulun binasında başı boş dolaşan sokak köpekler , öğrenci hamile kadınlar yaşlı dene ve nineler veya bebeği ile ders dinleyen tipler görmeniz çok normal. dilemci bile sınıfa girebiliyor dersi bölüp 4-5 dk konuşup para toplar.

    ev kiralamak mı yurt mu !

    okul tamamen ücretsiz deyip sevinmeyin okul yurtları kötü girilmeyecek durumda hiç düşünmeyin derim
    ben yıllardan ev kiraladım

    kiralar da pahalı 300-500 dolar arası okul cıvarı güvenli bölgelerde.
    ev tutmak ülkede çok zor
    ilk isetene sizden kefil
    buenos aires eyaletinde ikamet eden taşınmaz mülkiyeti olan bir insana ihtiyaçınız var
    yani elinde ev tapusu olan taşaklı birisinin size noter huzurunda tam kefil olması sonunda bir ev tutabilirsiniz sizden 3-6 ay kadar da depozit ister yüzde 95 geri alamazsınız bu dopoyu. elektrik su doğal gaz ve kapıcı parası gibi cidden çok kabarık saçma faturalar her ay gelir
    ailesiyle yaşamayan öğrencilerin 10 da 9 u ev tutamaz kendisine pansiyon tarzı normal daireyi hostele çevirmiş rant sağlayanların eline düşer veya başkasının evinde oda kiralar bunun kişi başı fiyatı o evin kirası kadardır .
    evde kalabalık veya odalarda 2 kişi üzeri kalan olur mecburdan böyle yaşarlar veya kötü şartlarda ucuza kötü pis
    güvensiz yerlerinde kalırlar

    eğitim!

    hocalar baya kaliteli donanımlı. bu okuldan mezun olup aynı okulda profesör olan bir hocam o kadar iyidi ki beni dekan ile görüştürdü sorumlarımı halletti derslerde extra yardımcı olup evine kadar yemeğe geldi ailesiyle tanıştırdı. bana denk geldi ama geneli sıcak insanlar amfide olan dersler vardır baya kalabalıktır herkes ses kaydı alır sesler hoparlörden verirler bazen çalışmaz duramazsanız felan . bazı fakülteler çok yemi güzelken bazıları aşırı eski havasız klimasız
    bir de sınıf dersler vardır . teorik - pratik gibi düşünün. amfi ye nazaran bu derslere 2 hoca girer ve yanlarında da en az ikişer tane yardımcıları olur. bana denk gelen 2-3 hoca hariç tüm hocalar iyidi.
    genelde başka arkadaşlarımda hocalardan memnundu.

    sosyal hayat!

    bu dev 130 bin kişilik okul yüzünden ve la plata şehrinin diğer şehirlere nazaran kendi genç nüfusundan ötürü etrafta baya disko, bar sosyal klüpler var. ve her türlü siyası gençlik kolları tabi eğlence için
    resto-bar dedikleri mekanlar yani normalde dışardan restaurant gibi ama hafta sonu akşam 10-11 sen sonra masadan kalkmanız gerek, yoksa yanınıza gelip hesabı alıp masayı sandalyeyi a kaldırıyorlar. mekan restauranttan bara yani disko ya dönüşür. bu yüzden resto-bar denir.

    disko nun diğer yöresel adı (bkz: boliche) !

    gençlerin yüzde 95 düzenli olarak perşembe cuma ve hafta sonu takıldıkları girişi ücretsiz ücretsiz olan mekanlar var

    bazıları belli saatten sonra ücretli.
    kadın erkek tuvalet i ayrımı olmadığı ülkedeyiz eşcinsel evliliğinin önünü ilk açan ülke olmasına rağmen insanlar disko ya kadın ve erkeklerin giriş yeri farklı :) mekan dolunca da dışarıya bir kaç sokak uzayan tek sıralar görmeniz olası içeri girmek isteyen iki türlü kuyruk olur kadınları ve erkeler.
    mekanlar hep full dur insanlar bir kaç mekana girmek için gece yarısı yarım/bir saat sıra bekler mekandan çıkan insan oldukça içeri alım artar.
    bir sirkülasyon vardır mekanlarda

    hatta bazı mekanlara gömleksiz giremezsinin!.

    şimdi şaşırıp gülersiniz ama bu ülkede sabah akşam üzerinde (bkz: boca juniors) veya (bkz: arjantin milli takımı) forması veya başka forma ile dolaşandan alt sınıf kavgacı tehlikeli (bkz: villero) vişero dedikleri bir kısım var manası köylü ama bizim kıro tabirine daha çok oturur. köyden değilse arka mahalle semt çocuğu tipler de çok olduğundan ötürü onlar elemek için gömlek şartını koymaları şimdi size mantıklı gelmiştir

    özet

    önce kendinize sonra aklınıza zekanıza cebinize ve şansınıza güveniyorsanız gidin okuyun.
hesabın var mı? giriş yap