• alanlarında yeterli istihdam olmamasının başı çektiğini düşündüğüm ama alanına göre de değişebilecek durum.
  • üniversite mezunları tirt olmasa ne olacak merak ediyorum. bütün üniversitelerden çıkan inşaat mühendisleri aynı kalitede olsun. nasıl istihdam edeceksin bunları?

    doksanlarda, 2000 başlarında bugün burun kivirilan üniversitelerden mezun olanlar iş bulup güzel şirketlerde iyi noktalara geldiler. 2000 yılında celal bayar mezunu rahat iş bulurken bugün aynı üniversiteden mezun iş bulamıyorsa mezun olan kişinin kalitesinden bağımsız bir şey vardır.

    türkiye orta gelir tuzaginin dibine kadar dusmus. oylece kalmis, çırpınıyor. büyümen tikali kalmış olmasına rağmen üniversitesi sayısını, kontenjanı arttırdın. sonuç olarak sürekli kendini gelistirmiyor diye sucladigin issiz ordusunu yarattın. türkiye, orta gelir tuzagina dusmese yatırımlari artarak devam etse, bugün kendini geliştir dediğin insanı havada kapacaksin.

    lafın ozu, şu anki işsizlik tamamen devletin kötü eğitim ve ekonomi politikalari sonucu olustu. üniversite öğrencisi yaşam formunu hiç sevmem ama işsizlik konusunda kendilerine vuracak değilim. önce devleti laf ederim sonra sıra gelirse mezuna da ederiz.
  • yanlış tercih yapmalarıdır. hayallerinden önce gerçekleri görmeleri gerekirdi. ama yetişmiş insanlar neticede yetkililerin bu duruma bir çözüm bulması gerekmektedir.
  • yazılanların çoğunu desteklemekle beraber yetişen neslin çokta çalışmak istememesi
  • örnek olarak inşaat sektörünü verelim.

    1- kriz olduğu için yeteri kadar iş yok.

    2- bu sektörde 2 haftada 1 gün izin kullanımı standart hale gelmiştir. çalışma saatleri ve sorumluluk bir kişi için fazlasıyla artmıştır.

    bunun anlamı şudur: 13 gün çalışıyorsun, 14. güne denk gelen pazar günü tatil.
    normal şartlarda haftada 40 ayda 160 saat olması gereken çalışma süresi yaklaşık olarak 312 saat oluyor. yani 2 katı. ve bu zaman dilimi içerisinde kendi işinizin yanında hem isg, hem planlamacı, hem hakedişçi hemde ebesin.. bi dakka bu değildi.

    neyse sonuç olarak, üç kişinin sorumluluğunu tek kişiye vermek ve çalışma saati aylık bazda ikiye katlamanın işsizliğe oluşturduğu etki yadsınamaz. ayrıca bu şartlar altında çalışmak istemeyen zehir gibi adamlar yerine genelde, boyun eğen bir kitleyle işleri yürütürsünüz.
  • mantar gibi biten üniversitelerin tırışka bölümlerinden mezun olmaları tek sebep olmasa da önemli bir sebeptir.

    çankırı üniversitesinde uluslararası ilişkiler bölümünü bitiren birinin iş yok diye ağlamaya hakkı da yoktur. çankırı'ya üniversite ve bu üniversiteye uluslararası ilişkiler bölümü açmak konusunda devletin hatası ayrıca tartışılır ama, çankırı'da bu bölümü okuyan kişinin şehirlerarası ilişki dahi kurmaktan aciz olacağı aşikâr iken, hariciye personeli olma hayali, milli piyango'da büyük ikramiyeyi kazanma ihtimalinden daha yüksek olmamalıdır.
  • ağzınız torba değil ki büzelim. yıllardır bunu gözlemleyen biri olarak bazı önemli bilgiler vereceğim. şimdi hükümet değil bence bu işin sorumlusu yök. standart bölümler ezbere eğitimler. birkere fizibilite olmadan mezun verilmesidir. sanayi hangi adamdan kaç tane ihtiyaç duyuyor sen sallamazsan ihtiyaç fazlası mezun adam bütçene yük olur iktisadi açıkların artar çünkü sadece tüketen bir topluluk var. çözüm git kendini geliştir ya da girişimci ol demek değil. bunlar fırsat ama kriz çok büyük. üniversite rektörünün bölüm başkanının görevi akademisyenlerin izin tarihlerini takip etmek mi acaba. bakkal kafasıyla iş yaparsan aha böyle olur. ha ailen azcik on görülü olur senin geleceğini düşünüp doğru tercih yapmana yardımcı olur batmazsın ama "aman da üniversite mezunu olsun benim çocuğum bizim neyimiz eksik" noktasında şansını tekrar denemeye mecbursun.
  • çünkü üniversiteye gidecekken işsiz kalacaklarını bilmeden gidiyorlar. istediğiniz bölümü okuyun okul bittiğinde işsiz olacaksınız.

    o yürüyen gördükleriniz kenardan izledikleriniz kendini geliştiriyor atılıyor ya açık konuşuyorum kendini geliştiriyor daha ne diyeyim. siz işsizsiniz çünkü o beğenmediğiniz işe layıksınız ama yapmıyorsunuz beğenmiyorsunuz. güzel olan işede layık değilsiniz. patronlar işini bilir onun işine yarayana çok para verir yaramayanı oyalar kullanır durur. işine yarayana verirki işi devam etsin büyüsün ama sen onu yapamıyorsun neden sana versin ?

    bir başka açıdanda bakacak olursak. üniversiteler vasıfsız yetiştiriyor. ve bol bol yetiştiriyor sorun bu. kendi kendinizi geliştirin yani üniversitelerde iş yok...
  • iş beğenmiyor, seçiyor totoşlar. bir yerden başlamak gerekiyor. bunu öğretmek lazım mezun olurken.
  • boktan bir üniversiteden ya da bölümden mezun olmuş olmaları
hesabın var mı? giriş yap