• okudukları okullardan her ne sebepte olursa olsun atılan 60 bin civarında üniversite öğrencisine af geliyor. yasa teklifindeki, 'sınavlara gireceklerin hakları hukuk dışı herhangi bir sebeple engellenemez' hükmü nedeniyle türbanlı öğrencilerin de bu haktan yararlanabileceği belirtiliyor. ayrıca belirtilen başvuru süreleri içerisinde askerlik süresi gelmiş olanlar ve tecil durumundan mahrum bulunanlar, haklarını kullandıkları süre içerisinde tecilli sayılacak.

    halen askerlik görevini yapmakta olanların terhislerinden sonraki iki ay içerisinde başvuru hakları saklı kalacak. gözlem altında veya tutuklu bulunanlar, bu hallerinin sona ermesini takip eden iki ay içerisinde başvuruda bulundukları taktirde, haklarını elde edebilecekler.

    ak parti samsun milletvekili mehmet kurt, yükseköğretim kurumlarında hazırlık ve ara sınıflar dahil bütün sınıflarda önlisans, lisans ve yüksek lisans düzeyinde öğrenim yapan öğrencilerden, 12 eylül 1980 tarihinden 2003-2004 öğretim yılı sonuna kadar her ne sebeple olursa olsun ilişkileri kesilmiş veya kesilme durumuna gelmiş öğrencilere, iki
    sınav ve iki bütünleme hakkı verilmesini öngören bir yasa teklifi hazırladı.

    türkiye genelinde çeşitli nedenlerle üniversitelerden ilişiği kesilmiş 60 bin civarında öğrencinin mağduriyetinin giderilmesi amacıyla hazırlanan yasa teklifini dün tbmm başkanlığı'na sunuldu.

    teklifte şu maddeler bulunuyor:

    "- sınav haklarından yararlanacak öğrencilerden katkı payı, harç, vakıf yardımı gibi isimler altında herhangi bir para talep edilemeyecek.

    - öğrencilerin vize sınavlarından muaf tutulacak.

    - öğrencilerin sınavlarda başarılı olmaları halinde, öğrenciliğe intibaklarının geciktirilmeden yapılacak.

    - ara sınıftakiler için, sınavlarda başarılı olup yeniden öğrencilik hakkı kazanıldıktan sonra, bu öğrencilerin azami öğrenim sürelerinden daha önce kullanmadıkları süreleri kaldıkları yerden kullanmaya devam edecekler ve bunun yanı sıra ek iki yıl süre tanınacak.

    - öğrenimlerine devam eden öğrencilerden 2003-2004 yılı sonunda ilişiği kesilecek olanlarda bu haktan yararlanacak. bu öğrencilere istemeleri halinde derslere devam hakkı tanınacak.

    - son sınıftaki öğrenciler için ise, sınav haklarını kullanıp bitirmiş olanların, bu sınavların sonucunda başarılı olsun veya olmasın, hemen ilgili yükseköğretim yasalarının ve ilgili üniversite mevzuatlarının öğrenci lehine tanıdığı tüm öğrencilik haklarının, sınavları ve
    kolaylıklarından geciktirilmeden yararlandırılacak.

    - 2003-2004 öğretim yılında yıllık eğitim-öğretim yapan yükseköğretim kurumlarında, sınav haklarını, devam eden 2003-2004 eğitim-öğretim dönemindeki tüm sınavlarda ya da 2004-2005 eğitim-öğretim dönemindeki tüm sınavlarda başlatıp, kullanabilecekler.

    - 2003-2004 öğretim yılında yarı dönem esasına göre öğretim yapan yükseköğretim kurumları iki sınav ve iki bütünleme hakkını kullanan öğrencilere herhangi bir geciktirmede bulunmayacak. bu öğrenciler hemen sınava alınacak. bu öğretim kurumları, iki sınav ve iki bütünleme hakkını, başvuru süresinin bitiminden üç ay sonra ilan edecek ve 15'er gün aralıklarla uygulamaya sokacak".
  • bugunkü bir ajans haberinde, gündeme geldiği vurgulanan olay. hadi hayırlısı.
    haber şöyle:
    bakanlık, ünivesite affını inceliyor
    milli eğitim bakanlığı’nın üniversiteden atılanların okullarına geri dönebilmelerini sağlayacak bir af üzerinde çalıştığı bildirildi.
    milli eğitim bakanı hüseyin çelik, üniversitelerden herhangi bir nedenden dolayı ilişiği kesilenlere bir defaya mahsus af getirilmesi taleplerini incelediklerini açıkladı.
    ankara ticaret odası sinan aygün, bakan çelik’e, üniversite affı getirilmesine yönelik 20 bin imzalı bir dilekçe sundu. milli eğitim bakanı, meclis’teki iki parti grubundan teklif gelmesi halinde af taleplerini değerlendirebileceklerini söyledi.
    çelik, bakanlık bürokratlarının afla ilgili bir çalışma yürüttüklerini de kaydederek, sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacaklarını açıkladı.
  • üniversite öğrencilerine af, birkaç yılda bir tekrarlanan bir okula geri dönüş iznidir. 4.11.1981 tarih ve 2547 sayılı yükseköğretim kanununa bir geçici madde eklenmesine dair kanunla yürürlüğe girer ve uygulanır.
  • 2004 yılında anadolu üniversitesi'nde okuduğu fakültede hocasını bıçaklayıp öldüren ve akıl sağlığı yeterli olmadığı için salınan bir 'öğrencinin' de okula geri dönmesini sağlayan aftır.
  • 1983, 1984, 1986, 1988, 1991, 1993, 1995, 1997, 2000, 2005 ve en son olarak da 2008'de çıkmıştır.

    artık af çıkmayacağı çünkü teklif edilecek yasa kabul edilirse,
    (şubat 2010 bilgisi) artık kimsenin okuldan atılmayacağı bildirilmiş.
  • okulunu uzatanlara kötü haber, akp hükümeti tarafından artık af edilmeyeceklerini başbakan an itibari ile açıklamıştır.

    (bkz: geziciler)
  • daha 3 yıl önce kendi getirdikleri yeniliği daha doğrusu tanınan hakkı üniversite öğrencileri potansiyel suçludur, teröristtir diyerek geri alan bir yasaklamaya konu olmuştur.

    http://www.radikal.com.tr/…atilma_kaldirildi-978686

    bir hakkı, özgürlüğü tanıdıktan sonra geri alırken bir de azar çekmek de cidden ayrı bir kafa!

    http://www.hurriyet.com.tr/gundem/25306555.asp

    mevcut öğrencilerin durumu ne olacak? kazanılmış hak söz konusu mu? örneğin bu serbestliğe güvenerek derslerini bölen ve buna göre bir kısmını seneye devreden öğrenciler bu yasak yarın çıksa okuldan atılacaklar mı? eğitim sistemi sürekli yapboz haline gelen bir ülkede eğitim nasıl sağlıklı olur? intikam duygularıyla az sayıda suçlu bu haktan yararlanıyor diye geneli kapsayan bir hakkı yasaklamak nasıl bir özgürlükçü anlayıştır? suçlu varsa ki bahsedilen terörizm gibi ağır bir suçsa bunun tespitini yapar ve gereken hukuki süreci başlatırsınız komple geneli kapsayan bir eğitim hakkını ilgilendiren yasaklama getirmek nedir?
  • en son universite ogrencilerine af kanunu 2014 yilinda cikarilmisti. yeni bir af kanunu icin zaman geldi de geciyor. yeni bir af kanunu ciksin diye change.org'da imza kampanyasi baslatilmis.

    öğrenci affı yasası için açtığımız kampanyaya desteğinizi bekliyoruz.

    öğrenci affı istiyoruz

    bizler gerek ekonomik, gerek özel nedenlerle üniversite, yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası egitimini yarıda bırakmış eski öğrencileriz. eğitim hayatına kaldığımız yerden devam edebilmek için öğrenci affı çıkmasını istiyoruz. başta sayın başbakan olmak üzere hükümet üyeleri ve yükseköğretim kuruluna sesimizi duyurabilmek adına change.org'da imza kampanyası başlattık. yine twitter'da #ogrenciaffi hashtagi ile kamuoyu oluşturmak istiyoruz. bir imzayla ya da bir tweetle desteğinizi bekliyoruz.

    #ogrenciaffi

    link
hesabın var mı? giriş yap