• o tercihlerle harvard'a giremeyeceksiniz, ondan yapmayın.en azından, bir sene daha dersaneye hademe felam olaraktan gidin, para biriktirin, sonra da biraz kasın harvard'a gelin.
  • bitmesi halinde ülke çapında şenliklerle kutlanacak olan tavsiyeler bütünü, tatavası.
  • istanbul'da yaşıyorsanız okumak için bu şehirden asla uzaklaşmayın, ne kadar özleyeceğinizi tahmin bile edemezsiniz.
  • kocaeli üniversitesi reklamcılık düşünüyorsanız yata yata geçersiniz benden demesi. ama burayı tavsiye eder miyim etmem hem izmit kötü hem bölüm.
  • genetik mi tıp mı sorunsalına sahip olanların, yurtdışına gitmeyi gözleri almıyorsa, tıp yazmaları

    çünkü eğer moleküler biyolog olarak türkiye'de kalırlarsa, üniversitelerin "ucuz işçi" olarak kullandığı burslu master ve doktora öğrencileri olmak haricinde (an itibariyle) pek bir şansları yok. devlet üniversitelerinde asistan sınavıyla kadroya girme şansları olsa da, özel üniversitelerde, sigortaları ve emeklilik güvenceleri olmayacak, ve her halukarda doktoradan sonra post-doc olarak yurtdışına gitmeleri gerekecek ve hayatları boyunca akademik düzeyde savaş vermek zorunda kalacaklar... moleküler biyoloji ve genetik mezunlarının adam gibi bir lobileri olmadığı için tıpta uzmanlık sınavı'na girememeleri nedeniyle tanısal lablar da açamayacaklarının bilinmesi gereklidir. yani "gider özel bir genetik labı açar, para kırarım" diyorsanız, yanıldığınızı bilin. (tus'a hangi tıp dışı branşların girebildiği bilgisi için http://www.osym.gov.tr/…=2010_tus_ilkbahar_klvz.pdf adresindeki tus klavuzunu inceleyebilirsiniz, göreceksiniz ki, türkiye'de olduğunuz sürece, aldığınız yüksek puana rağmen biyolog olmanız, moleküler biyolog olmanızdan çok daha iyi)

    (bu kötü tabloya rağmen, eğitimleri sırasında biyoinformatik çalışmış ve bu arada coding öğrenmiş bir kısım yüce moleküler biyoloğun bilişim şirketlerinde rahatlıkla iş bulabilecekleri de unutulmamalıdır, ancak, öyle bir eğilim varsa, bilgisayar/elektrik-elektronik mühendisliği okunması daha mantıklı olacaktır.)

    eğer seçilen alan tıp olursa, öncelikle ellerinde garantili bir meslekleri olacak ve fakülte bittikten sonra, bazen hakkari yüksekova'ya bile olsa, illa ki bir yere atanacaklar. üstüne üstlük moleküler biyolog olmayı hala istiyorlarsa bir yandan çalışıp bir yandan da istedikleri moleküler biyoloji ve genetik eğitimini doktora düzeyinde alma şansları da var. hatta doktor oldukları için, gidecekleri bölüme hasta örneği sağlayabileceklerinden dolayı doktoraya kabul almaları da daha kolay olacak. bu yolu seçen insanlar hem rahat rahat para kazanabilecekler, yerleri yurtları belli olacak, hem de moleküler biyoloji ve genetik araştırmaları yapabilecekler.

    ayrıca tababet ve moleküler biyoloji arasında tercih yaparken tek farkın para pul olmadığını, aynı zamanda prestij de olduğunu hatırlatmak gerekiyor... md/phd olmakla sadece phd olmak arasındaki farkı "phd tofaş ise md/phd mercedes'tir bizim gözümüzde" diyerek açıklamıştı bir hocamız, bir tüp bebek laboratuarında. dolayısıyla, eğer insanlığın direkt olarak yararına olan bir araştırma yapmak istiyorsanız (kanser, koroner arter hastalığı, diyabet, hipertansiyon, infertilite vs), tıp okuduğunuz zaman vizyonunuz sadece moleküler biyoloji eğitimi almış bir insanınkinden çok daha geniş olacaktır. (ki bazı moleküler biyoloji ve genetik bölümlerinde biyoloji bile değil, sadece moleküler öğretiliyor, ne kadar eksik kalındığını siz anlayın)

    ama zaten diyorsanız ki "ben meyve sineklerinde kromozomların nasıl ayrıldığını araştırmak istiyorum", "çevreyi bir anda temizleyecek bir bakteri üreteceğim" (o biraz zor ama, neyse), ya da "gdoların çevreye verdiği zararı geriye çevirecek yöntemler araştıracağım", işte o zaman moleküler biyoloji ve genetik gerçekten de sizin seçmeniz gereken alan olur. ama idealist değilseniz, bünyenizi fazla zorlamayın.

    md/phd olmak için de, puanınız yetiyorsa hacettepe'ye girip tıp eğitiminiz sırasında phd'ye başlayabilirsiniz, ancak hacettepe olmadı diye moral bozmaya da gerek yoktur, tıp fakültesi bittikten sonra da phd yapılabilir, ve md/phd olunabilir. böylece sadece moleküler biyolog veya sadece tıp doktoru değil, hem doktor hem moleküler biyolog olunabilir.

    tüm bu yazılanlar, türkiye sınırları dahilinde geçerli olan şeylerdir. şayet derseniz ki "ben iyi bir öğrenciyim, bitirince amerika'ya gitmekten de korkmuyorum, sevgilim de olsa, evlensem de yine de giderim kardeşim", o zaman, türkiye'de alacağınız moleküler biyoloji eğitimiyle dünyanın her yerinde rahat rahat master doktora yapabilir, kanseri de diyabeti de rahat rahat araştırabilir, iyi bir iş bulabilirsiniz, iyi de bir prestijiniz olur (ki yine de, aynı not ortalamaları ve yayın/atıf sayısına sahip bir md/phd kadar olmaz onu da bilin).

    eğer tercih yapacak olan kişiler tüm bunların bilincindelerse, sorun yok, ama "genetik geleceğin mesleği, ben de içinde olmalıyım" gibi icraatın içinden kokulu bir gençlik hayaline kapılarak bunu yapıyorlarsa, tekrar düşünmeliler.

    sonradan gelen edit: delirmeyin olm gidin sizi kullanmayacakları köle yapmayacakları bir dal seçin. bu arada moleküler biyoloji tıptan çok daha iyi. tıpta onca eğitime para yok pul yok halk cahil, yaptıklarınızın hiç bir anlamı yok, paso dayak yeniyor falan. türkiye'de doktorluk yapılmaz.

    edit2: gdo'lar o kadar da zararlı değiller, her ne kadar bence burada "gdosuna göre değişir" demek daha makul olsa da.
  • onun bunun lafına gelmeyin. yeditepe üniversitesi'ni yazın. teknik imkan olarak daha iyisini bulabileceğinizi sanmıyorum.

    babanızın parasıyla okuyonuz, yatarak ayaklarımla geçerim diyenleri belgelerle göt ederim şimdiden uyarayım.
  • burda (#12100867) adam mis gibi demiş. üstüne tavsiye yok bence boşuna okumayın diğerlerini. burs olaylarını araştırmaya başlayın kendi imkanlarınızla gitmeyeceksiniz. bir sürü yurt dışı eğitim danışmanlık merkezleri var. direk gidin konuşun.
  • çanakkale onsekiz mart üniversitesi, biga iktisadi ve idari bilimler fakültesi'ni sakın yazma.

    şimdi git ve şampiyonlara yakışır şekilde ders çalış.
  • hayalperest olmayın.
    şehir için üniversite seçmeyin.
    üniversitenin adı için salak bir bölüm seçmeyin.
    tıp okuyacağım diye saçma salak bir fakülteye gitmeyin.
    azıcık büyük sözü dinleyin, daha ne diyeyim.
  • "manyağım, psikopatım, icabında köpek gibi çalışırım, zihinsel ve fiziksel eziyet çekerim" demiyorsanız bence jeoloji mühendisliği yazmayın... çünkü okul hayatınızda hocalarınız, iş hayatınızda da patronunuz sizden sürekli olarak yardırmanızı bekleyecekler... memur olamazsanız -ki muhtemelen olamazsınız- 45-50 yaşından önce rahata erme ve ortalama bir insan gibi yaşama ihtimaliniz bence yok...

    madem puanınız iyi değil, şöyle açık öğretim işletme falan yazın... efendime söyleyeyim sosyal bilimler yazın... kolay bir şey olsun ya... ne yapacaksınız kol gibi jeolojiyi? biz deli gibi kastık da ne oldu?

    bir de üniversite tercihi yapacaklara en büyük tavsiyem, şimdiden torpil veya size iş ayarlayabilecek tanıdık birilerini bulmaya çalışın... ancak bulursunuz...
hesabın var mı? giriş yap