• hiç de öyle oha denilebilecek bir kalitede olmayan hatta bende hayal kırıklığı yaratmış yeni nesil oyun motoru. gelecek neslin standartı olarak lanse ediliyor ama bence gelecek nesil bundan çok daha iyi olacaktır, olmalıdır.

    şu an hala 2005 yılının teknolojisinin oyunlarını oynuyoruz. yeni neslin 2013' de başlayacağını varsayarsak arada tam 8 yıl var. ue3 ile ue4 arasında 8 yıl var yani ama gelişim hiç de öyle 8 yıllık bir gelişimmiş gibi durmuyor. half life ile half life 2 arasındaki farkı hatırlayın. bu 2 oyun arasında 6 yıl vardı. hatta valve kodları çaldırmasaydı hl2 1 yıl daha erken çıkacaktı yani 5 yıl fark olacaktı. buna rağmen oradaki fark bundan çok daha büyüktü.

    ayrıca bu motor bence haddinden fazla ciddiye alınıyor. tamam bu neslin en çok kullanılan ve standart olarak kabul edilmiş motoruydu ama bu gelecek nesilde de böyle olacak anlamına gelmiyor. bundan önce de 2000' lerin başında çıkan her oyun neredeyse quake 3 motoruyla yapılıyordu, daha sonra id doom 3 motorunu duyurduğunda ortalık sallandı yine böyle ama çıktığında motoru kimse siklemedi. yani bir sonraki nesilde motor hakimiyeti tekrar el değiştirebilir. valve şu an muhtemelen half life 3 için bir source engine 2 kasıyordur, diğer taraftan motor konusundan iddialı olmaya çalışan cryengine var, frostbite var, daha birçok yeni rakiplerde çıkacaktır.

    şimdiden gelecek nesil budur demeden diğer rakipleri de bir görmek lazım. ue 4 için yayınlanan bu video gelecek neslin en dandik seviyesi bile olmamalı bence. 8 yıl ulan "sekiz". bunun için sabretmedik yıllardır birbirinin kopyası oyunlara.
  • ps3 ilk çıktığında, çıkan oyunların kalitesi ile şimdi çıkan watch dogs arasında uçurum var, ama ikiside ps3 oyunu.. ps3 oyunu yapmaya hakim değillerdi fakat geçen yıllar içerisinde sürekli kendilerini geliştirdiler işin püf noktalarını öğrendiler ve en sonunda watch dogs kalitesinde bir oyunun bile ps3'e çıkarılabileceğini kanıtladılar.. aynı durumun bu grafik motorunda da olacağını düşünüyorum.. bu gördüğümüz amatör işi olmasına rağmen bayağı etkileyici olmayı başardı diye düşünüyorum..
  • güzel bir teknoloji demosu yayınlanmış :

    http://www.youtube.com/watch?v=do2rm-l-vdq&hd=1

    önceki yayınlanan demodan daha iyi gözüküyor. ayrıca bu video teknoloji demosu olarak kalmasın, yapın lan şöyle bi oyun!
  • pc ve ps4 arasındaki kıyaslama videosu detay bakımından ps4 de daha fazla ayrıntıya yer verilirken sanki pc için fizik motoru daha gerçekçi etkiler yaratıyormuş gibi geldi.

    video buradan
  • pvs studio statik kod analiz aracı ile incelemesi yapılmış:

    http://www.viva64.com/en/b/0249/

    yazıdan notlar:

    * unreal engine 4'un inşası için nmake kullanılıyormuş. şu anda unreal'nin gnu/linux desteği anladığım kadarıyla sadece gnu/linux için çalıştırabilir dosya üretme boyutunda, ileride düzenleyicisi de bu plaforma geldiğinde inşa sistemi değişikliğine gidilebilir belki. umarım cmake gibi güzel bir şeye geçilir.

    * testi yapanlar kodun yüksek kalitede olduğunu ve geliştirme sırasında statik kod analizi uygulandığını söylemiş.

    ---

    geliştiricilere oyun yapmak için c++'ın sunulmasıyla ilgili tartışmada tim sweeney'in cevabı:

    https://forums.unrealengine.com/…ewfull=1#post16252

    ---

    3b için irrlicht'e bakmayı düşünüyordum ama artık unreal engine 4 da epey incelemeye değer duruyor.

    ---

    sadece bu sürüm için değil genel olarak türkçe belgelendirmesi ne yazık ki çok zayıf. en azından şu vikipedi'deki maddeyi biraz daha geliştirmeli:

    https://tr.wikipedia.org/wiki/unreal_engine
  • flappy bird klonu yapmışılar kendisiyle. hem de, bizzat epic games yapmış.
    http://www.gamasutra.com/…n_a_flappy_bird_clone.php
  • herseyden once inanilmaz bir komunitesi var bu motorun. karsilasilan bir sorunda veya henuz dokumani/egitim videosu olusturulmamis bir konuda danismak istediginizde bizzat motoru gelistirenler tarafindan hemen cevaplanmasi gibi adeta vip hizmet almissiniz hissiyati veren ayricaliklar on plana cikariyor.

    dokuman dedim ya, saat basi yeni dokumanlar, yeni egitim videolari bizzat gelistirici ekip tarafindan yayinlaniyor (yani gonullulerin yaptiklari haric). bu gercekten bulunmaz bir nimet, cunku bu captaki oyun motorlarinda biraz standartin disina cikinca adeta dibi olmayan bir okyanusa donusuyor, icinden cikilmaz bir hal aliyor. iyi hazirlanmis bir dokuman sistemi, kod aciklama yontemi, egitim videolari derken cok kisa surede diger motorlarda kolay kolay erisilemeyecek bir yetkinlige erismek mumkun.

    ozel script sistemini birakip c++'a gecmesi cok buyuk bir arti oldu, zira sadece bir motor icin bir script dili ogrenmek istemeyen pek cok kisi varken artik o bahane ortadan kalkmis oldu.

    blueprint sistemi var ki (visual scripting sistemi) tadindan yenmez. genel algoritma ve mantik sistemine hakim, buna ragmen kodlama konusunda cok fazla ilerlememis insanlar icin kod yazmadan muthis sistemler olusturulabiliyor. sirf blueprint ile, tek satir kod yazmadan inanilmaz karmasik bir oyun sistemi olusturmak bile mumkun. tabii bu dedigimi "hicbirsey bilmeden oyun yapmak" olarak algilamayin, blueprint sistemini etkin kullanabilmek icin temel programlama mantigini kavramis olmak, ve diyagram sistemini algilamak, asgari seviyede bir zeka ve matematik/mantik bilgisi gerekiyor.

    blueprint sistemi ozellikle kafasinda bir konsept olan ve bunun uygulanabilirligini/ise yararligini gormek icin haftalarca kod yazmak zorunlulugu yuzunden tamamen soguyan insanlara yonelik. elbette ki ciddi bir projede c++ ile kodlama yapmak her acidan daha mantikli, ama blueprint ile birkac saat icinde calisir vaziyete gelen bir konsept olusturabilmek ozellikle isin sanatsal/artistik yonune yatkin olanlar icin bulunmaz bir nimet.

    aylik uyelik sistemi de diger alternatiflere gore cok daha mantikli bir sistem, soyle ki; bir kere uye olup motoru aldiktan sonra uyeligi iptal ettirebilir ve projeniz bitene kadar motoru kullanmaya devam edebilirsiniz, sonunda tekrar bir aylik uyelik alip lisansinizi tekrar elde ettikten sonra oyunu yayinlayabilirsiniz. bu cryengine 3'de boyle degil ne yazik ki, yani uyeligi iptal ettirince motoru kullanamiyorsunuz, bu da hobi olarak ugrasanlar icin aylik masraf acisindan sikinti olusturur.

    pbs, pbr teknolojisini kullanmasi tabii ki artik cok daha kolay cok daha profesyonel sonuclar almanin onunu acti, hala daha rtgi konusunda eksikligi olsa da temel olarak indie developer'larin erisebildigi en yetkin motor diyebiliriz.

    en temel sikintisi yuzde 5'lik royalty konusu, tabii daha once en az yuzde 20 ve cok yuksek meblaglarda lisans parasi isteyen bir motor icin 20 dolar ve yuzde 5 mucize gibi gelebilir, zaten oyle de. ama soz konusu olan ciddi projeler ve yatirim olunca o yuzde 5 hala daha ciddi bir meblag. yani sizin gelistirdiginiz belki 10 dolardan 1000 tane satacak oyunlar, 20 dolardan 1 milyon adet satan indie oyunu ile ayni hesapla hesaplaninca sikinti cikiyor, birinde 500 dolar gibi bir pay vermeniz gerekirken digerinde bu rakam 1 milyon dolara cikabiliyor (ki boyle bir parayi kimse kolay kolay pay olarak vermek istemez haliyle) iste bu yuzden unity efsane yapimcilar tarafindan tercih ediliyor. sebep tamamen duygusal yani.

    isin iyi yonu ise, ilk 3000 dolardan pay istemiyorlar, yani bir oyun yapip satip 3000 dolar kazanirsaniz herhangi bir pay vermenize gerek kalmiyor, ve bunu yaptiginiz icin hicbir sekilde kucumsenmiyorsunuz. adamlar o kadar profesyonel yaklasiyorlar ki olaya, daha cok indie yapimcisi motorlarini kullansin diye her yontemi deniyorlar, hatta "param yok" diyen bir amator hevesli gelistiriciye "bir aylik uye ol sonra iptal ettir, her ay almana gerek olmadan devam edersin" diye tesvik ediyorlar.

    kisacasi indie piyasasini sahlandiran ve tesekkuru hakeden unity oyun motoru olsa da, ultra gercekci render konusunda hala daha cryengine 3 ayri bir yerde olsa da, birinin hantalligi, digerinin umursamaz tavirlari nedeniyle her acidan unreal engine 4 baska bir yerde. eger ki amator/hobi olarak oyun gelistirmeyle ugrasacaksaniz, eger ki yarin obur gun oyun yapmayi basarip satabilirseniz yuzde 5 sizin icin sorun teskil etmeyecekse unreal engine 4 tercihiniz olmali.

    (bkz: cryengine 3), (bkz: unity), (bkz: oyun gelistirmek), (bkz: turk oyun sektoru) vesaire vesaire...

    not: bir motor sadece tech-demo'lara bakarak kiyaslanmaz unutmayin, o gorulen ultra gercekci modellemeleri, mocap'leri, kaplamalari, cinematic'leri yapan ultra yetenekli adamlar olmazsa, en iyi motordan bile mario yapmak basli basina marifet olur. kisacasi bir isi kaliteli yapan sey herseyden once onu yapan adamlarin marifetidir, digerleri sadece aractir. en kotu aracla mucizeler cikaranlar oldugu gibi, en iyi aracla bes para etmez cop isler yapanlar da mevcuttur.
hesabın var mı? giriş yap