• ecnebicesinden "okulsuz eğitim" diye çevrilen "akım".
    akım diyorum çünkü dünyada bu şekilde düşünmeye başlayan insan/ebeveyn sayısı artış göstermekte.

    ister özel ister devlet okulu olsun çocukların "çocukluklarını" yaşamak yerine belirli sayılarda belirli mekanlara doldurularak hayatlarında deneyimlemedikleri ve belki hiç deneyimlemeyecekleri şeyleri öğreten sistem yerine, kırsal kesimde yaşamak ya da sık sık seyahat etmek zorunda kalmak sebebiyle, okula ait sosyal ve kişisel boyuttaki dezavantajların önüne geçmek amacıyla bazı anne ve babalar çocuklarının eğitimini kendileri üstleniyorlar veya bu konuda dışardan özel yardım alıyorlar.

    benim duyduklarım ve okuduklarım genelde medeniyetin içerisinde benliğini kaybettiğinin farkına varan insanların doğaya yönelmeyi tercih etmesiyle başlayan bir süreç. şimdilerde daha kundaktayken dünyayı gezen çocuklar görüyoruz/duyuyoruz. guardian 'da da konu üzerine güzel bir yazı vardı ve çocuklarını bu şekilde eğitmeyi tercih eden anne "world is our classroom" diyordu. bence dikkate alınması gereken güzel bir söz.

    konuyla ilgili amerikalı bir yazar kendi deneyimlerini aktardığı bir kitap yazmış. türkçe yayını da mevcut. isteyenleri şuraya alabiliriz:

    (bkz: ben hewitt)
  • unschooling adından da anlaşılacağı üzere okulsuz eğitim metodudur.
    amerika'da ve bazı avrupa ülkelerinde yasal zemine oturtulmuş durumda olsa da ülkemizde henüz resmi olarak yürütmek mümkün değil.
    okulsuz eğitimin temel dayanağının bir form üzerinde eğitim vermek yerine çocuğun merakı ve kendi talebiyle öğrenmesi için alan açmak olarak tanımlayabiliriz.

    bu konuyu merak edenlere tavsiyem ben hwitt'in okulsuz büyümek kitabını okumaları yönünde olacaktır.
  • alaylı
  • gelecek tasavvurundaki gözde oluşum.
    klasik okul ve öğretmen sistemi son bulacak. yapay zeka ve internet ile beraber aileler çocuklarının sırtına çanta takıp okula yollamayacaklar artık.
  • ayrıca 2018'de fransa'nın rouen şehrinde müziğe başlamış, dört kişiden oluşan ve daha çok lo-fi tarafına kayan bir sese sahip olan deneysel bir no-wave, post-punk grubu.

    nye
    erase u
    public transit
    brand new storm
hesabın var mı? giriş yap