• sikago mezbahalari adindaki kitap sadece gida kanunu reformuna gidilmesini hizlandirmamis, bir rivayete gore de henry ford'a seri uretim fikrini de vermistir. bu rivayet ford amcanin hayvan kesim bandindan analoji kurarak uretim bandini tasarladigini soyler.
  • upton sinclair'in jungle'ı (türkçe çevirisi şikago mezbahaları'idir) yazdıktan sonra o zamanın başkanı tarafından arandığı ve de bu başkanın sinclair'e "izin verirseniz benim de amerika birleşik devletleri başkanı olduğum anımsansın." dediği rivayet edilmektedir. bu başkan da theodore roosevelt idir.

    bu kitabın yani jungle'ın yayınlanmasından sonra gıda kanununda reforma altı ay kadar kısa bir süre içinde gidilmiştir ki anlayalım artık o derece vurucu bir kitap kendisi; o derece iyi bir yazar sinclair de..
  • "it is difficult to get a man to understand something when his salary depends upon his not understanding it." demiş. nerede istersen orada kullan.
  • oil! adlı kitabı ile there will be blood filmi arasında zerre alaka yoktur diyebilirim, işin kötüsü kitabın kapağına filmin afişi basılmış ve bundan prim yapılmaya çalışılıyor. ayrıca oil! kitabı gerçek olaylar baz alınarak yazılmış ama petrol şirketlerinin ve yetkililerin adı kitapta alenen belirtilmemiştir, ancak bu demek değildir ki gerçek kişiler saptanmamış olsun. bulsam diğer kitaplarını da okuyacağım ama hiç bir yerde göremiyorum ne yazık ki.
  • upton sinclair pulitzer ödüllü amerikalı yazar. 20. yüzyılın başlarında yazdığı eserlerle şöhrete kavuşmuş ve çok sayıda kitap yazmıştır.
    pulitzer ödüllü abd’li yazar. 20. yüzyılın başlarında yazdığı eserlerle şöhrete kavuşmuş ve çok sayıda kitap yazmıştır. özellikle 1906 yılında yazdığı ve dilimize chicago mezbahaları adıyla çevrilen the jungle adlı eseri büyük yankı yapmış ve kamouyunun dikkatinin mezbahalardaki sağlıksız çalışma koşullarına çekmiştir. eserin yayınlanmasından hemen sonra abd’deki et sektöründe iyileştirme çalışmaları başlamış ve konuyla ilgili yasal düzenleme yapılmıştır.
    baltimore, maryland’de dünyaya geldi. babası upton beall sinclair, annesi priscilla harden’dir. babası bir içki satıcısıydı. sinclair'in büyükbabası oldukça varlıklıydı, sinclair çoğu zaman onlarda vakit geçirirdi. sürekli olarak zenginlerin ve fakirlerin bulundukları ortamlarda olması onu etkileyecek ve ileride eserlerinin ilham kaynağı olacaktır. 1888 yılında ailesi new york şehrindeki bronx bölgesine taşınınca, buradaki koleje gitmeye başlar. okul masraflarını karşılamak için öykü ve makaleler yazmaya başlar.
    sinclair 1900 yılında ilk eşi olan meta fuller ile evlenir. 1904 yılında yazmak için üzerinde çalıştığı kitabı için asıl kimliğini saklayarak chicagodaki mezbaha ve et üretim kombina tesislerinde çalışır. the jungle adlı eser 1906 yılında basılınca çok başarılı olur ve büyük bir ilgi görür. bu eserden kazandığı parayla hayalindeki ütopyayı kurmak için new jersey englewooda gider ve helicon hall adında bir sosyalist koloni kurmaya girişir. sonrasında kongre seçimlerinde milletvekili adayı olsa da seçilemez. koloni bir yıl sonra yanacaktır.
    1911 yılında meta, eşini terk eder. sinclair, önce mary craig kimbrough ile daha sonra da mary elizabeth willis ile evlenir. sırasıyla kaliforniya, arizona ve new jersey’e gider. 1968 yılında washingtonda ölür.
    sinclair 1920 yılında temsilciler meclisi ve 192 yılında senato için sosyalist listeden aday olsa da seçilemez. siyasete bir süre ara verir. 1934 yılında kaliforniya valiliği için seçime katılır. seçimlerde sinclair, kaliforniya’da yoksulluğa son (ingilizce: end poverty in california) adı verilen kampanyayla büyük destek kazanır. ancak bu dönemde gerçekleşen büyük toz fırtınaları hasadı kötü etkileyecek ve kitlesel göçe yol açacaktır. eyaletteki muhafazakarlar da sinclair’i azılı bir komünist olarak gösterecek ve karşı propaganda yapacaklardır. sinclair seçimleri kaybedince yazarlığa geri döner. bu döneme dair yaptığı değerlendirmede ilginç görüşler ileri sürmüştür:
    amerika halkı sosyalizmi seçecektir ama bu isimle değil. bunu yoksulluğa son kampanyasında kanıtladım. sosyalist listeden aday olduğumda 60 bin oy alırken, kaliforniya’da yoksulluğa son! diyerek 879 bin oy aldım. sanırım düşmanlarımızın hakkımızda öne sürdükleri büyük yalanlar başarılı oldu. bu yalana cepheden saldırmaktansa etrafından dolaşmak tercih edilmelidir.
  • kitaplarinin yeni basimlari sel yayincilik tarafindan yapilan yazar
    (bkz: sel yayincilik)
  • cok basarili arastirmaci bir yazardir. petrol adli eserinde baba ogul iliskisinden yola cikarak, petrol sektorunun tum detaylarini gozler onune sermektedir. okunmalidir.
  • the jungle(chicago mezbahaları) adlı eserinde, işçilerin zor şartlarda çalıştırıldığını göstermek istemiştir. ne var ki ( yani en azından) yapılan reformlar konuyu işlediği yiyecek sektöründe yapıldı.
    sinclair bununla ilgili, "ben toplumun kafasına hedef aldım, attığım yumruk midesine geldi!" demiş.
    şimdiye baktığımızda , atılan yumruklar hep boşa gidiyor. aksine tekme tokat geri dönüyor.
  • ıscı somurusunu ve amerıka dakı yetersız gıda guvenlıgını sergileyen roman. başkan roosevelt'in 1906'da saglıkla ılgılı ıkı yasayı gecırmesine neden oldu.
hesabın var mı? giriş yap