• bir dil gurubu, türkçe bu dil grubuna dahildir...
  • türkçe ve moğolca gibi dillerin üyesi olduğu dil ailesi..
  • korece'nin de dahil olduğu dil grubu
  • teoriye göre ural dilleri ile altay dillerini çatısı altında toplayan dil ailesi. bu teori uzunca bir süre önce batılı dilbilimciler tarafından terk edilmiş olup, ülkemizde hâlâ okullarda okutulmaktadır.

    iki dil ailesinin birbiri ile olan ilişkisini kanıtlayacak yeterli çalışma yapılmadığı yaygın olarak söylenir, ancak teoriye hala saygın bir teori gözüyle bakan dilbilimciler de mevcuttur.

    bu iki kelimeyi ayırıp onlara ayrı ayrı aileler bahşettiğinizde bile sorun çözülmüş değildir. altay dil ailesi de kendi içinde tartışılmaktadır. korece, japonca ve moğolca'nın dahil olup olmadığı tartışmalıdır. türkçe ile akraba olduğu hiç tartışma götürmeyen dillere "türki diller" (turkic languages) derler, ki onları hani neredeyse okuyup anlarsınız, tersinin iddiası zaten çok zordur.

    biz türkçe konuşucuları için özellikle tartışma yaratan kısım fince-macarca- estonyaca (ural--> fin-ugor dillerinin "büyük" olanları) ile türkçe arasındaki ilişkidir. türkçe ve macarca arasında bazı karşılaştırmalı çalışmalar bulunmakla beraber, türkçe-fince arasında hemen hemen hiçbir ciddi karşılaştırma yapılmış değildir. ve fakat fince ile macarca arasında yapılan çalışmalar var tabii. ancak bir babayiğit bu meseleye el atmalı ve el atmamakla kalmayıp ömrünü vermelidir (ve de sorunun cevabını bilince mi ne olacak? kurcalamayın kardeşim böyle şeyleri, hayat da boş zaten).
  • iki ana kola ayrılıyor adından da anlaşılacağı üzere. ilk kol altay dilleri. altay kısmında türk dilleri ki bu da içinde binbir dala ayriliyor. moğol dili de bu gruptan. japon ve kore dillerinin altay dil grubuna ait olup olmadıkları ateşli tartişmalara neden oluyor.
    ural grubunda ise macarca, fince, eston dili ve laponca yer alıyor.
    (bkz: sesli harf uyumu)
  • iki alt kolu bulunur.

    - ural dilleri
    - altay dilleri
  • (bkz: dil aileleri)
  • kadim dillerden sümerce de, eklemeli yapısından dolayı bu dil ailesine sokulur.
  • fazlasiyla pragmatik oldugu icin bu dil ailesinin varligini desteklememesine ragmen, turkce ve fince arasinda kar$ila$tirmali bir inceleme vardir. jorma atilla, turkin kielen opas. daha ziyade turkce ogrenen finler icin yazilmi$ ama fince ogrenen turkler de bir o kadar faydalanabilir.
    http://www.bookplus.fi/…2e48d7c8f087a299e0abf0c039d
  • ural dilleri ile altay dilleri arasında biçimsel benzerlik vardır. içeriklerinde ortak-benzer işlevsel kelimeler (zamir, bağlaç vs.), temel * sözcükler yoktur. muhtemelen akraba da değildirler.
hesabın var mı? giriş yap