• iranin turkiye sinirina cok yakin bir de golu olan bir kenti. ayni zamanda bati azerbaycan eyaletinin baskentidir.
  • iran'in batisindaki gol. urumiye golunun kenarinda ayni ada sahip bir sehir de bulunmaktadir.
  • yuksekovada sinirdan gectikten sonra karsisiniza cikan iran sehri. sehir kozmopolit yapisiyla azeri, farsi ve kurt etnik gruplari bunyesinde barindirmakla beraber, ozellikle azeri nufusunun yogunlugunun fazla olmasi sebebiyle turkler icin iletisim kurmak oldukca kolaydir. sahip oldugu tek alisveris merkezi sadece 2 katlidir ve sehrin gobeginde bulunur, sehir halkinin en buyuk eglencesi persembe aksamlari gol kenarina peykan marka arabalarini cekip cekirdek citletmektir.
  • (bkz: aref ghafouri)
  • ev arkadaşımın yüksek lisans araştırması sebebiyle eğitim sistemlerini incelemek üzere hakkari'den yola çıkıp, konakladığımız iran şehridir. öncesinde ailemin gitmeyin ,etmeyin sözleri; kız başınıza iran'a gidilir mi ,gitmeyin öğütleri ile ikircikte kalsakta karar verip gittiğimize halen inanamıyorum.
    bir kere salt iran'dan kaynaklı bir korku değildi bu, hakkari'den urumiye'ye araba ile gitme korkusuydu. tanıdık vasıtası ile güvenilir bir şoför ayarladık ve yola düştük.
    esendere sınır kapısını geçtik ki oradaki görevlinin niye geldiniz sorusu benzimizin atmasına arttı da yetti.sonradan öğrendik ki iki kadının erkeksiz,eşsiz çıkıp gelmesi oldukça şüphe çekici bir durummuş. orada biraz bekledikten sonra şehre girdik. şoförümüz haftada bir bazen birden fazla gittiği için şehri biliyordu ancak tedbiri hiç elden bırakmadı. polislerden özellikle çekindiğini, sorun yaşarsa kendini ifade edemeyeceğini söyledi durdu.
    ilk gün urumiye üniversitesi'ne gittik, birkaç bilgi aldık ancak belgesiz, izinsiz hiçbir şeye izin vermiyorlar bu konuda da ayrıca dikkatlilerdi. ertesi gün tanıştırıldığımız iranlı bir ailenin hanımı ile şehirde gezerken arkamızdan koşarcasına gelen 3 polis memuresi yine bizi korkutsa da iranlı hanım duruma müdahale etti ve sorun yaşamadık.
    polislerin gelme nedeni ise giyimimizin kurallara uymamasıydı. her ikimizde uzun hırka giymemize rağmen uzunluğu yeterli bulmamışlar. kendi halinde görünen bu şehirde kadınlar baskı altında, dışarıda gözler üzerinizde ve bu inanılmaz rahatsız edici ancak eve girdikleri anda düzen tersine dönüyor, şuh kıyafetler giyilip saçlar anında açılıyor.
    el işi eşyalar oldukça güzel ama biraz pahalı.almak istediğim bir tavlanın fiyatı 80 ytl olduğu için, pahalı buldum, işçiliği harikaydı o ayrı. sigaralar,purolar cadde köşelerinde satılıyor, purosunu aldım ama çok da güzel gelmedi. fıstığı,pirinci çok lezzetliydi giderken aldım ve annem pirinci ne zaman pişirse hoş, aromalı bir koku sarıyor apartmanı, test ettim.
    insanları misafirperver ve türkiye hayranı. hemen hemen tüm dizileri takip ediyorlar, türkçeyi dizilerden öğrendiklerini söyleyenlerin sayısı da az değil. fotoğraf hevesimiz kursağımızda kaldı zira fotoğraf çekmek kolay değil, kamu kuruluşlarının fotoğrafının çekilmesi yasak ve kadraja mutlaka bir tanesi giriyor.
    çoğu zaman gizli gizli çektik. hayyam caddesi oldukça canlı ama kadın olarak gezmek, hele de beyaz tenliyseniz fazla rahatsız edici. beyler rahat rahat laf atabiliyorlar. genel olarak gergin geçen bir gezi olsa da farklı bir hava almak oldukça güzeldi. siz de benim gibi iran'ı filmlerinden,mohsen namjoo'nun yanık sesinden hayal ettiyseniz, fırsatınız olursa mutlaka uğrayın.

    not:bu girdiyi biran önce yazmam için sıkıştırıp duran badim breton'a sevgiler,selamlar...
  • esendere sinir kapisindan gectikten sonra taksiyle yarim saat kadar sonra varilan sehir. ufak, sakin, yeni baslayanlar icin iran'in ilk duragi. iyi bir baslangic kanimca, zira cok azeri oldugundan turkce konusarak derdinizi anlatabiliyorsunuz. bir de eger bas ortusu takmaya alisik degilseniz, alisana kadarki ilk rezilliklerinizi tahran'in gobeginde degil de burada yasamak daha iyi.

    uygun fiyatli otellerin cogu tek kisilik oda vermeyebiliyor kadinlara. o yuzden bekar bir kadinsaniz isminin icinde "international" gecen daha pahali otellere yonelmeniz gerekebilir. ona gore hazirlikli olmak lazim.
  • hakkari'nin yüksekova ilçesine bağlı esendere sınır kapısına yaklaşık 50 km uzaklıktaki iran şehridir.pek iran şehride sayılmaz çünkü nüfusunun büyük çoğunluğunu azeriler ve kürtler oluşturur. bu şehirde farça konuşana pek rastlayamazsınız ayrıca iran farsilerini pek sevmezler bu şehirdekiler.sınıra gelip gidenlerinden biliyorum urmiyeliler sıcak kanlıdır misafir perverdirler.bide gölü vardır bu şehrin manzarası güzeldir tam fotoğraf çektirmeliktir.esendere sınır kapısından urmiyeye giderken çok temiz bir karayoluyla karşılaşırsınız 100-150 basabilirsiniz altınızdaki arabaya göre değişir bu... çay,şeker,pirinç,mazot,meyve sebze ucuzdur urmiyede depoyu fullemeden gelmeyin, tebrizede yakındır orayıda gezmenizde fayda vardır.tüm bu geziler içinde çok paranız gitmez rahat olun urmiye ucuzdur yeterki fazla kazık yemeyin dikkatli olun be careful!!!
  • eskiden iranin parisi olarak bilinen sehir,nufusunun cogunu iran azerileri olustursada kurtler de nufusun 20%-30% gibi bir kismini olusturur. sehrin guney kismindan iranin irak siniri boyunca daha cok iran kurtleri yasar.
    iranda (luks araba)/nufus siralamasinda tahrandan sonra 2. siradadir,eger persembe aksami ostadan caddesine ve band'e ugrarsaniz sehrin en luks arabalarini gorursunuz.
    insanlari sicak kanlidir.ve cogu turkce konusamasada sizi anlar.
    etrafinda gorulecek cok yer var,baslangic olarak tekab sehrinin yanindaki taht-i soleymani oneririm,ayrica ghasemlou ovasi da gidip gorulesi,ozellikle sonbaharsa vahsi bogurtlen yenilmeden donulmeyecek bir cennettir.
    bu sehrin insanlari konforuna duskundur,kirada otursa bile luks/ortalama birkac arabasi mutlaka vardir.
    haftasonlari sehrin etrafindaki baglarda toplanilir,yemek yenir,gezilir,ve aksam turkiyede raki masasinda donen o guzel sohbetlere benze sohbetler yapilir.eger sansiniz yaver gidip sicak kanli bir aileye denk gelirseniz,hele bir de yaz ise,sizi mutlaka o guzel anlari paylasmak icin davet eder.
    eger kara you ile gidilecek ise,1 saate vandan razi sinirina gidilmesi,ordandan 3:30 gibi bi surede sehre varilmasi tavsiye edilir,esen dere cok dolanbacli,ve size kufr ettirir.
    ozet gecersem,izmir gibi bir sehir,eksigi denizinin sehir disinda,tuzlu,ve kuruyor olmasi. urmiye golu
    gidenler icin tavsiyeler:
    1. her sehr de oldugu gibi asagi gelirli bolgeler var,ozellikle geceleri uzak durmaniz,daneshkade caddesi gibi yerlerde takilmaniz onerilir.
    2. 2009 secimlerinde resmi olarak mouseviyi secen 2 bolgeden biri bu bolge,yani acik goruslu insan sayisi cok fazla,o acidan polisler eger basortunuz varsa(cok sikmaniza gerek yok,diger bayanlar gibi olmasi yeterli) problem cikmaz,ayrica turkiye konsoloslugu var,yani herhangi bi problem ciksa bile oradan yardim alabilirsiniz.
    3. taksi turkiyeye gore cok ucuz,sehrin basindan basina 2tl gibi bi fiyata gidebilirsiniz,ama her taksiye binmeyin,duraklardan taksi bulmaya dikkat edin.
    4.cok uygun fiyata herhangi bi taksi ile anlasip,3-4 gun boyunca sizi gezdirmesini isteyebilirsiniz.
    5. sehirde hernekadar azeri sayisi kurt sayisindan cok daha fazla olsada,sahsen takilip sevdigim,muhabbetinden hoslandigim insanlarin cogu kurt,o acidan turkiyedeki onyargilarinizi birakip da gidin.:)
  • batı azerbaycan eyaletinin başkentidir. bir azeri memleketi olmasına rağmen son zamanlarda yoğun kürt nüfusu göçüne maruz kalmakta ve günden güne kürt kenti haline dönmektedir.
  • aynur dogan'in hevra albumunun en umutlu turkusu.
    dinlerken içinde geçen bir iki ispanyolca kelimeye daha aşina ya kulaklarımız kürtçe'den, insanın içi acıyor.
hesabın var mı? giriş yap