• get out’un siyasal kimliği olmasa bugün bulunduğu noktada olmayacağını düşünenler lokalinin daimi müdavimi olarak heyecanla bekleyip, izleyip hakkında benim de söyleceklerim olan film.

    filmin en başarısız yanı birçok şeyin bir arada yapılmaya çalışılması. anlattığı hikayenin korku/ gerilim kimliği hikayenin detaylarla boğulması, sürekli eğreti vurgulamalarla gözümüze sokulmak istenmesi yüzünden üzerine bir beden bol gelmekle kalmıyor sonunda bir de bilim kurgusal bir açıklama ile realize edilmesi hem hikayenin içini iyiden iyiye boşaltıyor hem de filmin zoraki birtakım ‘genre’lere sokulmasına neden oluyor.

    bir miktar

    --- spoiler ---

    klişeler, zoraki mizahlar, aile babasının gereksiz rahatlığı zaten yeterince can sıkıcı değilmiş gibi filmin ( ölüm dansı sahnesini tenzih ederim) pek çok sahnesi lüzumsuz ve de uzun.

    öz has hakiki aileden kimselere kıyılamamış olması başlarda sağlanmaya çalışılan gerilim havasını o kadar yerle bir ediyor ki insanın koca ülkenin kimliği meçhul bir saldırı altında olduğuna filan hiç inancı kalmıyor.

    hadi buna bir sürpriz son eklenecek ise bunu önceden düşünmemişçesine çat diye sonunda gözümüze sokması filmi ben yaptım oldu, korkuttu mu korkuttu tipi vasat bir korku filmi olmaktan da alıkoyuyor.
    --- spoiler ---

    iyiden iyiye

    --- spoiler ---

    (hürrem sultanı oynayan kadına ağız hariç acayip benzeyen) elisabeth moss’un kahve sehpasında kanlar içinde yattığı sahnede amerika kaosa sürüklenirken anında incredibles’e bağlayan ailenin onu görmezden gelerek tv izlemesi sahnesini ben sevdim. dünya hızla bir yerlere giderken hem herkesten iyi, en iyi olmak isteyenleri ölesiye eleştiren hem de onların yerinde olmak için can atan biz insanı anlatan bir filme yakışmış.

    adelaide hanım’ ın kızının eşi sürekli gülümseyen kızı öldürmek için durakladığı sahneyi iki yüzlü buldum. insanın içindeki kötülüğün saf, ilkel ve çok sağlam bir duygu olduğunu düşünmekle kalmayıp çocuğa yönelik bilinçli/ bilinçsiz şiddete* özellikle ve her şeyden çok üzülen kendim dahil tüm insanlığı bir miktar tiksinç bulduğumdan ayrıca aynı filmde beyaz ailenin çocuklarının çatır çatır da öldüğünü göz önüne alarak (zira belki ilk yorumum olan çocuk masumdur senaryosu yanlıştır), anneliğin yersiz kutsallaştırılmasını da buna ekleyerek bu sahneyi tüm amatör ruhumla rahatsız edici buldum

    * bir yetişkin ve bir çocuk içinden birini öldürmek zorunda kalsak otomatik olarak çocuğun şanslı olması hissinden bahsediyorum. yoksa çocuk/ erişkin kimseye uygulanan şiddeti hele de çocuğun bakımı ile ilgili kişilerin ona yönelik zarar verici eylemlerini övmekten bahsetmiyorum.

    o tavşanlardan, bilimsel tesislerden, devletin suyu klorlamasından filan da gınalar gelmesi...

    --- spoiler ---
  • 6/10

    --- spoiler ---

    elektriklerin gidip esas ailemizin kopyasının eve geldiği sahneye kadar bir ciddiyeti ve gerilimi olan fakat daha sonra zombieland kıvamına evrilen, fikir olarak güzel ama kurgu yönünden olmamış bir film. hatta sondaki twiste kadar zaman kaybı olarak gördüm sırf onun için 6/10. imdb puanının çok çok altında bana göre.

    --- spoiler ---

    edit: imla
  • yeni izleyebildigim, ımdb'de 7.1 almasina ragmen beni oldukca hayalkirikligina ugratmis film.

    --- spoiler ---

    korkunun yanisira mantigi da bir kenara birakan sahnelerden birkaci;

    *orjinal / yeralti kizimizin bu plani senelerce kurup, belli ki fiziksel olarak da kotu taklit /yerustu versiyonundan ustun olmasina ragmen, son anda cozutarak sise gecirilmesi

    *sadece tavsan ve kaynagi belirsiz suyla beslenen yeralti ekibinin yerustuyle neredeyse birebir ayni fiziksel ozelliklerde olmasi

    *jenerasyonlardir asagida birakildigi soylenen ekibin, yukaridakilerle birebir ayni insanlar olmasi, diger bir deyisle; tum yarislarda ayni spermlerin kazanmis olmasi

    *basarisiz deney sonrasi deneklerin yokedilmemesi, oylesine orda yasamaya birakilmalari, hem de iyi kalpliligiyle! bilinen amerikan hukumeti tarafindan

    gibi gibi

    --- spoiler ---

    ımdb'de, bir korku filmi icin 7.1 gibi anormal yuksek bir puan almasina aciklamam ise kendisinin aslen bir korku filmi olmamasi .
  • son zamanlarda izlediğim en iyi filmlerden.

    --- spoiler ---

    filmde yeraltında yaşayanlar için amerika'nın bilinçdışı vs denmiş ama bence yeraltındakiler proleteryayı temsil ediyor olabilir. insanlık dışı koşullara mahkum edilmiş, cahil bırakılmış ( filmde ötekilerin konuşamaması ), üreten, yaratan ama bu ürettiklerinin kaymağını yiyemeyen ( yerüstündekilerin güzel hayatlar yaşaması ), gettolara, gecekondulara mahkum edilmiş ( filmdeki yeraltı ) işçi sınıfının bir anlatımı olabilir. yeraltındakilerin kızıl tulumlar giymesi ve filmin sonunda el ele tutuşarak bir zincir oluşturması ( dünyanın bütün işçileri birleşin ! ) böyle bir anlatım olabilir.
    --- spoiler ---
  • önce get out, sonra us... jordan peele'nin filmlerinde mantık aramamamız gerektiğini böylece öğrenmiş olduk. aslında filmdeki mantık hatalarını bulmak ve düşünmek yerine yönetmenin söylemek istediklerini sorgulasak filmden daha çok keyif alacağız. tabii ki anladığımız ve gördüğümüz kadarıyla... çünkü kendisini ve filmini bütünüyle anlamak ve tek bir sonuca ulaşmak imkansız gibi...
    tanım: ilginç bir yönetmenin kendisi kadar ilginç filmi...
  • mesaj verme kaygısı, senaryosunun önüne geçtiği için beğenmediğim film. amerika'da yaşayan birine çok şey ifade ediyor olabilir ancak bana pek bir şey ifade etmedi. filmdeki mesajları ancak şu videoyu izleyince anladım.

    get out'dan sonra bu filmden beklentim çok yüksekti fakat jordan peele, filmin potansiyelini mesaj verme kaygısıyla harcamış. get out'da mesaj yok muydu derseniz onda da vardı ancak senaryonun altına ince ince işlenmişti ki en iyi senaryo oscar'ını hak ederek aldı. get out'da çok güzel bir hikayenin içinde ince ince o mesajları alıyordunuz. us'a geldiğimizdeyse mesajlar arasında boğulan bir hikayeye tanık oluyorsunuz. yine de sonundaki trick hatırına 6 puan veriyorum.
  • izlerken hangi türe ait olduğu bir türlü anlaşılamayan film. dümdüz cinli minli korku filmi gibi başlıyor. sonra seyircinin üstüne tekinsiz ölüm alametleri, işaretler, semboller, kadere gönderme yapan tesadüfler fırlatarak gizem türüne çark ediyor. ortalarda sapık katilli funny games gibi bir şeye dönüşüyor. ikinci yarıyı aştığınızda "sanırım bu bir zombi filmi" diyorsunuz. en sonunda da "yok artık ebesinin amı" denecek bir şekilde final yapıyor. çok fazla absürt sahne var. karakterler bir hayli karikatürize. en sondaki twisti de talihsiz bir şekilde daha en baştan çakozlamam sebebiyle orada da şoke olmadım. beklediğimi vermedi. 6/10
  • get out gibi bir lezizliğin ardından beklenen film.

    en kısa zamanda izlenecek, bakalım..

    fragmanı izledim de,
    peele; çok sıradışı isler yapıyorsun vesselam, yürüye dur e mi..

    edit : izledim. tek kelime ile olmuş film.
  • hayatimda izledigim en boktan seylerden biri. ne kadar kotu seyler izliyoruz cok uzuluyorum lan.
  • get out'u beğenmemiştim bu filmi de beğenmedim.
hesabın var mı? giriş yap