• 300 ü aşkın kişinin öldüğü türk denizciliğinin en korkunç kazası...
  • kaza; 1.mart.1958'de olmuştur.
    izmit körfezi 'nde çalışan 72 numaralı vapur*, evlerine dönmekte olan öğrencilerle dolu olduğu halde devrilerek batmıştır. neredeyse bütün yolcular ve mürettebat boğularak* ölmüştür.
  • sadece iki ki$i yüzerek kurtulmayi ba$armi$, birçok ki$i ise sandallarla kurtarilmi$tir. o tarihte hava çok soguktur, denizde sogukla mücadele ederken ölenlerin sayisi da çoktur.
  • (bkz: #994095)
  • kazası ıle ılgılı olarak:

    gunesli bir gunün sadece 30 dklıgına kararması ve fırtınalı kara bir gune donmesinin hikayesi, korfezın ıkı yanında tanık olanları tarafından hala ınanılmaz bir hikayeymişcesine anlatılır
  • firtina sebebiyle 12:30 yerine 12:27'de izmit'ten karamursel'e kalkan vapuru, firtina derince'de, petrol ofisi onlerinde yakaladi..

    kaza sonrasi, murettebattan tek kurtulan ki$i olan bilet kontroloru kamil ozocak $u carpici sozleri sarfetti:

    "bir ara, kaptan ko$kunun gemiden koptugunu ve havada uctugunu, sonra da dalgalara kari$tigini gordum."

    kazadan sonra uzmanlarin vapurda yaptiklari incelemeler sonucunda $oyle bir rapor yazilmi$tir: "gemi kapasitesinden cok yolcu almi$tir. gemi ya$li, tekne curuktur. firtina geliyor haberine ragmen kaptan yolcu almi$tir. can yelekleri yolcularin cogunlugu tarafindan gerektigi gibi kullanilamami$tir. gemideki yolcularin panik yapmasindan dolayi geminin dengesi bozulmu$ ve bir tarafa yatmi$tir. suyun cok soguk olu$u, suya atlayanlarin hareket kabiliyetlerini azaltmi$tir."

    kazada izmit sanat enstitusu 35, izmit lisesi 33, ak$am kiz sanat enstitusu 5 ogrencisini kaybetmi$ti.. kazada toplam 222 ki$inin oldugu aciklandi.. kurtarilanalar ise 40 ki$iydi.. fakat korfez halki bugun bile kazada olenlerin sayisinin 400'e yakin oldugunu iddia ediyormu$*.
  • hakkında şöyle bir kitap çıkmış, türkiye denizciliğinin en büyük kazası:
    http://www.ideefixe.com/…p?sid=cf6r26xjdf0fw3qn5tjf
  • cumartesi günü meydana gelen, ertesi gün istanbul'dan arkadaşlarıyla gelerek soluğu orada alan babamın gördüklerinin etkisinden hala kurtulamadığı, anlatırken ağlamaklı olduğu korkunç facia. babamın cumartesi demesinden sonra belki yanlış anımsıyor diye yaptığım kontrol doğru çıktı. ölenler arasında öğrenciler de olduğuna göre o zamanlar okulların cumartesi de açık olduğu gibi bir sonuç çıkarılabilir.
  • tüm uyarılara rağmen izmit körfezinden kalkışından kısa bir süre sonra batmıştır. ölenlerin çoğunun yüzmeyi iyi bilen yüzücüler ve kurtarılanların çoğunluğunun kadın olması ise tesadüf değildi. konu ile ilgili yapılan tahminlerde şu konuda fikir birliğine varıldı;

    kaza günü su sıcaklığının 1 derecelerde olduğu rapor edilmiş. ölenlerin büyük bir kısmı sportif yüzücüler. doğal olarak da kaslı insanlar, bu durumda kramptan dolayı uzun süre yüzmeyi başaramamışlar. gölcük üs komutanlığı tarafından kurtulanların kadın çoğunluklu olması ise kadınların vücutlarındaki kasları ile derileri arasında bulunan ince yağ tabakası olarak açıklanıyor.

    kaynak: ilgili tarihteki gölcük deniz ana üs komutanı.
  • bu kazanin ardindan bolge ogrencileri icin yeni bir okul yapilmistir*, fakat kader bu ki, bu okul da 17 agustos depreminde bircok ogrencisini kaybetmistir.
hesabın var mı? giriş yap