• ılık hatta sıcak denizleri kendine mekan bilmiş pijamalı balıklardır bunnar...
    (bkz: askumru)
  • (bkz: voros)
    (bkz: lipari)
  • (bkz: jigolo) demekmiş argomuzda.*
  • 1992 yılınının zafer bayramı'nda aramızdan ayrılmış olan, gören herkesin karizması karşısında ezildiği, kardeşim olarak gördüğüm unutmadığım kedim. ne kadar kötü davransam da herşeyimdi benim. bu arada gördüğüm en zeki kedi olan delikanlının en sevdiğim özelliği her kapıyı açıp kendini dışarı atan klostrofobik tarafıydı. hobi olarak mutfak kapısını, sonra da buzdolabını açıp içinde bulduğu şeylerden bir parça alırdı...
  • izgarasi,dolmasi ve cirozu bir omre bedel olan balik. artik cikmiyor maalesef ulkemizde nadiren de olsa bulup uskumru diye yediklerimiz dupeduz kolyozdur.
  • suru halinde dolasan deniz baligi. kolyozun uskumru diye kakalandigi dogrudur, ama fark ortadadir, dikkat etmek gerekir; kolyozun gozleri daha buyuk, vucudu daha irice ve cizgileri farkli ve kafasi daha buyuktur. uskumrunun avi cok zevklidir, capariye gelir, vurdugu zaman olta hafifler cunku balik yemi yuttugu anda yukari dogru yuzer, yani kursunu cekecek kuvvettedir bu kucuk baliklar. dipte bulunmaz, orta seviyelerde sabirla beklemek gerekir. istavrit de yakalanabilir bu surulerin icinde.
  • yunanca da karsiligi skumbri
  • kolyosa* çok benzeyen ve sürüler halinde dolaşan göçmen bir balıktır. denizlerimizde 30 cm civarında olan uskumru kuzey denizi'nde 50 cm’ye kadar büyür. yaz aylarını karadeniz’de geçiren uskumru eylül ve ekim aylarında marmara’ya iner ve kışı burada geçirip yumurtlar. mart ilâ haziran aylarında da karadeniz’e döner. uskumru büyüklüğüne göre üç değişik ad ile adlandırılır. en küçüğü kalinarya’dır. 20-25 cm civarında ve yağlı olanları uskumru, dönüº uskumrusu ise çiroz olarak adlandırılır. yazın yakalananlara ise lipari denir. en lezzetli olduğu dönem eylül ayından yumurtlamaya başladığı ocak ayı sonuna kadardır. bu süre içinde ızgarası, kağıt kebabı, dolması, köftesi ve tuzlaması çok güzel olur.bu mevsimlerde yağlı olduğundan tavası tavsiye edilmez. şubat’tan itibaren yağını kaybetmeye başladığından tavası yapılabilir. yazın yakalananlar ise pilaki ve tava için uygundur. ilkbaharda karadeniz’e dönüş yapan çirozlar kurutulur. esas adı çiroz kurusu olan bu kurutulmuş balığa geçen zaman içinde ismi kısaltılarak yalnızca çiroz denmeye başlanmıştır.
    http://www.ntvmsnbc.com/news/199304.asp

    resmi: http://www.scubaturk.8m.com/…niz_baliklari3/555.jpg
  • sayilarinin azalmasi sebebiyle bogazda ve marmarada denizanasi populasyonda artma yasanmaktadir yillardir.
  • fransızcası maquereau olan balık. maquereau larda iş esnasında üzerlerine uskumrununki gibi lecivert beyaz atletler giydiklerinden dolayı bu ismi almıştır. hey allahım ya nerden nereye di mi sayın okuyucular...
hesabın var mı? giriş yap