• amerikan deniz kuvvetlerinin modern ve buyuk ucak gemisi.
  • diğer adı yüzen kale olan dünyanın en büyük nükleer uçak gemisi.
  • nükleer enerjiyle çalışan, şu an için dünyanın en büyük uçak gemisidir.
    (bkz: yüzen kale)
  • national geographics tv'de yayınlanan ` yüzen kale: uss nimitz``` adlı belgesele konu devasa yapı. ayrıntılı bilgi için;

    http://en.wikipedia.org/wiki/uss_nimitz
    http://www.nimitz.navy.mil/
  • kısıtlı bir operasyon için kullanılamayacak kadar büyüktür.
  • (bkz: jeff ruth)
  • old salt lakaplı amerikan uçak gemisi.

    1996 yılında bir uçak kazası yaşamıştır.

    sea sparrow ve rim-116 gibi silah sistemlerine ek olarak 90 uçak ve +helikopter taşıma kapasitesiyle yıkıcıdır. karşıt silah sistemleri ve torpidolara karşı savunma sistemlerine sahiptir. 31.5 knot hız yapabilir.
  • uss nimitz(cvn68), adını eski pasifik filo komutanı chester w. nimitz'den alır ve nimitz sınıfı uçak gemilerinin ilkidir.
    22 haziran 1968'de suya indirilen gemi 3 mayıs 1975'de göreve başlamıştır.
    newport news tershanelerinde üretilen gemimiz 2 adet a4w nükleer reaktöre sahip olup 20 veya 25 yıl yakıt ikmali yapmadan durabilir. nimitz yüzen bir şehirdir içinde spor salonları,market,berber ve tabi ki mutfak bulunur. geminin hangar kısmı güvertenin altındadır. uçaklar buraya 4 adet asansör yardımıyla taşınır ki bu asansörler 2 uçak taşıyabilir. uçakların mekanik tamiratı hangarlarda yapılır.
    güvertede çalışan ekibin hepsi farklı renk giyer bunlar görevlerine göre ayrılır.
    sarı renk uçakları yönlendirir.
    yeşil renk uçakların tamir ve bakım işlerine bakar. kırmızı renk uçaklara mühimmat yükler.
    mavi renk güverte üzerinde bulunan araçları kullanır ve iletişimden sorumludur.
    mor uçakların yakıt ihtiyacını giderir.
    kahverengi filoya bağlıdır ve uçakların kontrolünü yapar.
    beyaz renk güverte güvenliğinden ve pilotlara inişlerde yardımcı olmakla beraber üzerlerinde kızıl haç olanlar sağlık işlerine bakar.
    90 adet avcı,awacs(erken ihbar uçağı) ve helikopter taşıyabilir. geminin uçuş güvertesinde bulunan kontrol kulesi ve kaptan köşküne ''ada'' denir.
    uss ronald reagan'nın adası:
    http://media.philstar.com/…0131/uss-japan-china.jpg
    nimitz gemisinde güvenlik önemlidir. bunun için donanmanın bu özel gemileri 2 adet kruvazör, 1 destroyer ve 1 denizaltıyla korunur. herhangi bir tehdit nimitz'in 500 km menzilli radarlarına girdiğinde ilk olarak uçaklar kalkar. tehdit devam ediyorsa gemiler devreye girer. nimitz'de ayrıca hava savunma bataryaları bulunur. gemide ayrıca 50 kalibrelik 3 adet m-2 brownig makineli tüfeği bulunur.
    4 adet sıkıştırılmış buharla çalışan fırlatma düzeneğine sahiptir (bkz: katapult).
    bunlar uçakları 20 saniye içerisinde hızlarını 200 km/s'e kadar çıkartır. inişler geminin kıç tarafına yakın 4 adet kablo yardımıyla yapılır. uçakların arkasında hook(kanca) bulunur. bu kanca gemideki kablolara tutunur ve uçağı durdurur ki uçak inişe geçtiği sırada 200-250 km/s ile yaklaşır. geminin güvertesi en tehlikeli iş alanlarında biri kabul edilir. güverte üzerinde jet motorları,helikopter ve uçak pervaneleri mürettebat için tehlike oluşturur öyle ki bir güverte çalışanı jet motorunun çektiği havaya kapılıp hava alığının içine girmiş neyse ki ufak sıyrıklarla kurtulmuştur.
    yaşanan kazaya ait video:
    https://www.youtube.com/watch?v=wnf_rr-fu2i
    ekstra video:
    https://www.youtube.com/watch?v=pyihfb3z324
    libya(1981 hava muharebesi),bosna,afganistan ve ırakta görev yapmış olan nimitz gemisi uss enterprise gemisinin emekli olmasıyla amerikan donanmasının en yaşlı uçak gemisi olmuştur.
    nimitz ilk ilk görevinde akdenizde fotoğraf:

    http://www.wiki-zero.com/…nhti0znyuyov9jmtk3ni5qcgc
  • kuru havuzda alttan görünüşü:

    http://www.thedrive.com/…z-the-navys-oldest-carrier

    manyak ötesi bir şey yahu.
  • ismini amiral chester w. nimitz'den alan amerikan deniz kuvvetleri'nin en yaşlı uçak gemisidir. üzerinde 90 adet sabit ve döner kanat hava aracı taşıma kapasitesine sahiptir.

    (bkz: chester w. nimitz)
hesabın var mı? giriş yap