• şüpheli bir şahıs iseniz veya özenle korunan bir mekana giriş yapmak üzereyseniz, güvenlik görevlileri tarafından vücudunuzun her noktasının (evet g noktası da dahil) usta (tecrübeli) parmaklar tarafından yoklanması ve bünyenizde sahip olduğunuz uzuvlar dışında yabancı varlıkların hasıl olup olmadığının araştırılması işine biz halk arasında üst araması diyoruz. kalecik karasında ise büst araması dediklerini duymuş bir arkadaş, onu da buraya not edeyim dedim.
  • bazı üniversitelerde başlayan, üstünde yiyebileceğinden çok yemek bulunduğu ya da afiş bulunduğu için bazılrı okula alınmaz hatta eğitim hakkı elinden alınırken, kimilerinin satırla sopayla girebilmesine uygun zayıf noktaları olan uygulama
  • yenibosna metro istasyonu önünde sık sık karşılaşılan durum/eylem.
  • üzerimde sürekli çakı bulunmasına rağmen hiç kimsenin bunu fark edemediği aramadır. pis pis sırıtmamdan da anlamıyorlar.
  • yapilabilmesi icin gerekli olan durumlari merak ettiren uygulama. okul cikisi arkadas grubuyla giderken polisler grubumuzu durdurup sadece benim ustumu basimi didik didik arayip, kimlige bakip 4 yillik resim icin bunu ne zaman cektirdin diye sorup cevabi aldiktan sonra devam et diyip sagolsunlar beni azad ettiler. kisacasi bu gibi durumlarda herhangi bi hakkimiz var mi diye merak etmekteyim gercekten.
  • avrupa havalimanlarinda turkiye' nin cografik konumundan kaynakli tipimizden dolayi daha cok basa gelir. can sikar. elalem beyaz tenli ve mavi gozlu oldugu icin burnunu karistirarak yaninizdan gecer, siz jole surup tras olsaniz da farketmez.
  • "yavuz* neselesi*... şimdi anladım. biz o zaman mektepteydik... sizin yüzünüzden biz de sıkıntı çektik beyim. üstümüzü başımızı, çantalarımızı, çekmecelerimizi aradılar. bizi bir sıktılar, bir sıktılar... nazım hikmet de vardı galiba!" kemal tahir - karılar koğuşu
  • bugün bostancı'da başıma gelen olaydır.

    sabiha gökçen'den kalkan uçağıma yetişmek için otobüs durağına giderken bir polis durdurup üzerimi aramak istediğini söyleyip üzerimde silah, bıçak ya da uyuşturucu olup olmadığını sordu.

    olmadığını söyledim ancak yine de üstümü aramak istediğini söyleyince mecbur kollarımı kaldırıp aramasını bekledim.

    ellerini ceplerime sokmaya başladı, bir haftadır hasta olmam nedeni ile hepsinde mendil birikmişti.

    bunun üzerine rahatsız olup "her yerde de mendil var" dedi.

    içimden "elini cebime sokan sensin, madem şikayet edeceksin niye sokuyorsun" diye sormayı geçirdim. tabi ki tek kelime bile etmedim.

    aramasını bitirdikten sonra bana otobüsün geçtiği durağı söyleyerek olayı tatlıya bağladı.

    yaşadığımız günlerde son derece gerekli bir uygulama olsa da son derece rahatsız edici olduğu gerçeği değişmiyor. bu sefer karşı taraf için de rahatsız ediciydi.
  • çalışanın rızası olmadan üstü aranamaz

    bir işyerinde işçinin rızası olması ve sözleşmede yer alması koşuluyla, üst araması olabilir. ancak bu durum ‘keyfi olarak’ sadece bazı çalışanlara uygulanamaz. bu tip durumlarda işveren tazminat yüküyle karşılaşabilir.

    bir işyerinde işçinin rızası olması ve sözleşmede de yer alması koşuluyla, çalışanın üstü aranabilir. ancak bu durum ‘keyfi olarak’ sadece bazı çalışanlara uygulanamaz. bu tip durumlarda işveren tazminat yüküyle karşılaşabilir. alışveriş merkezleri, havaalanları gibi yerlerde herkesin üstünün aranması bir gereklilik. bazı işverenler işyerlerinde de üst aramasına gerek duyuyor. peki, kanunlar işyerine girerken işçinin üstünün aranmasına müsaade ediyor mu.

    tehlike ya da hırsızlık

    anayasa’nın 10. maddesi uyarınca özel hayatın gizliliği ilkesi uyarınca kimsenin üstü ve özel eşyaları aranamaz. işçinin üstünün aranması ancak üstün nitelikte özel veya kamusal yarar ya da kanunların tanıdığı bir yetkiyle mümkündür. işçilerin üstlerinin aranması bu konuda bir sözleşme veya hüküm olmadan gerçekleştirilemez. işçinin işyerine girerken üstünün aranması işçinin işyerinde iş sağlığı ve güvenliğini tehlikeye sokacak herhangi bir eşyayla işyerine girmesini önlemek, çıkışta üstünün aranması ise işyerindeki malların, makinelerin ve aletlerin çalınmasını önlemek amacıyla işverenler tarafından kullanılmaktadır. örneğin üretim gerçekleştirilen işyerlerinde işçinin işyerine bazı kimyasallar veya metallerle girmesi hem kendisi için hem de diğer çalışanlar için çeşitli tehlikeler oluşturabilir. diğer yandan genellikle işverenler hırsızlık endişesiyle üst arama yöntemine başvurmaktadırlar.

    eşit davranılması şart

    işverenin işyerine girişte işçinin üstünü arayabilmesi, kişilik hakları zedelenen kişinin rızasıyla mümkündür. işçinin bu konudaki rızasının iş sözleşmesi veya işyerinde imzalanmış toplu iş sözleşmesiyle alınması gerekir. ayrıca işçilerin üstlerinin aranabilmesi için işverenin bir nedeninin olması gerekir. diğer taraftan üst araması yapılacaksa bu uygulamanın işverenin işçilere eşit davranma borcu kapsamında bütün işçilere uygulanması gerekiyor.

    tazminat ödemesi gerekebilir

    diğer yandan üst aramasına ilişkin esasların belirlenmesi ve bu doğrultuda bir prosedür oluşturulması gerekmektedir. işçiler bu prosedürü bilerek buna uygun davranabilir. herhangi bir prosedürün belirlenmemesi halinde işçilerin üst aramasına tabi tutulması işverenin art niyetli bir uygulaması olarak değerlendirilebilecek ve işveren tazminat yüküyle karşılaşabilir.

    `güvenlik personeli yoksa ‘eğitimli’ çalışan arayabilir`

    işyerinde işçilerin üst aramasını gerçekleştirecek bir güvenlik personeli varsa aramanın bu personel tarafından yapılması gerekir. bu konuda cinsiyet ayrımına dikkat edilmeli ve kadın işçiler ve erkek işçiler için farklı personelin tercih edilmeli. ancak işyerinde güvenlik hizmeti alınmıyorsa görevi üst araması olacak personel belirlenmeli ve üst aramalarının bu personel tarafından yapılması sağlanmalıdır. bu personeli üst aramasıyla ilgili özel bir eğitim verilmeli ve personeli bu konuda bilgilendirilmesi sağlanmalıdır.
hesabın var mı? giriş yap