• bir gayrümenkül sahibinin, verdiği kişiye gayrimenkulünün üstüne bir bina yapması ve binanın maliki durumuna geçmesini sağlayan hak. bir ayni haktır.
  • sınırlı ayni haklardan biri olan üst hakkı, sahibine berlirli veya belirlenmemiş süre içinde, bir gayrimenkulün üzerinde ve altında (yeraltı kaynakları da dahil) dilediği gibi kullanma hakkını verir. en geniş ayni haktır. hak sahibinin gayrimenkul üzerinde yapamayacağı tek eylem, mülkiyeti bir başka kişiye geçirmedir.
  • sahibine başkasına ait bir taşınmaz üzerinde mevcut bir inşaatı muhafaza ederek yapı üzerinde malik olma hakkı veren irtifak hakkıdır.
  • gençlik ve spor müdürlüğünün klüplere verdiği stadlar için geçerli durum. istisnalar olmak kaydıyla klüpler sadece stadın üst kısmını kullanabilirler, ne bilim top oynarlar, halı yıkarlar, mangal yakarlar ama "hacı bak burayı yıkak yerine 88 katlı alış veriş merkezi dikek" dedikleri zaman genelde bu üst hakkı meselesi ortaya çıkar. çözümsüz müdür? burası türkiye hacım buluruz bi yolunu.
  • kimilerince "üst kullanım hakkı" olarak da kullanıldığı vaki olan irtifak hakkıdır. tapuda; ilişkin bulunduğu gayrimenkulden ayrı olarak başka bir sayfada takip edilir.

    (bkz: üst hakkı ipoteği)
  • bir hukuk terimi olan üst hakkı ;taşınmaz malikinin, bir başkasına, arsasının üstünde ya da altında inşaat yapma veya mevcut inşaatı koruma (ona sahip olma) yetkisi verdiği irtifak hakkı.
    bir ayni haktır.
  • özal zamanında turizmi teşvik etmek için en çok kullanılan yöntemin kanuni düzenlemesidir. devlet sahil kenarlarında oteller yapılması için hazine arazilerinin üst hakkını otel sahiplerine devretmiş, onlar da otel kendilerinin arazi devletin biçimde otelleri kondurmuşlardır.
  • ecnebiler buna right of construction diyor.
  • ecnebiler buna (bkz: superficies) diyor.
  • bir taşınmaz maliki, üçüncü kişi lehine arazisinin altında veya üstünde yapı yapmak veya mevcut bir yapıyı muhafaza etmek yetkisi veren bir irtifak hakkı kurabilir.

    üst hakkı neden önemlidir. taraflardan birinin(arazi maliki) arazisi mevcut fakat binayı yapacak sermayesi yok, diğer tarafın(üst hakkı sahibi) ise inşaatı yapacak sermayesi var fakat arazi yoktur. işte üst hakkı bu sorunu ortadan kaldıran bir haktır. arazi maliki bina yapacak para olmaması sorunundan, üst hakkı sahibi de katlanacağı arazi maliyetinden kurtulmuş olur. günümüzden bir örnek verirsek stadyum projeleri üst hakkı tesis edilerek yapılmaktadır.

    üst hakkında taşınmazın(arazinin) mülkiyeti malikte olduğu için, arazisini satabilir veya rehnedebilir. taşınmaz malikinin arazi üzerindeki mülkiyeti üst hakkının kurulması ile sonlanmaz. üst hakkı sona erince yapılar arazi malikine kalır ve arazinin bütünleyici parçası olur.
hesabın var mı? giriş yap