• "oyun uzerine ne biliyorsam ondan ogrenmistim. ustam karsimda duruyordu..
    karsisindaki ustasiydi. usta bir yerde, yasamanin yolunu da bulmakta ustalasmis degil midir ki?"
    (bkz: usta beni oldursen e)
  • tecrube aktarımı, onemlı noktası i$in inceliklerinin ve puf noktalarının bu tur ili$kilerle aktarılmasıdır, aksi takdirde hemen her konuda ce$itli yollarla temel anlamda bir$eyler yapabilmek mumkundur
    (bkz: yanında pismek)
  • bir ustanın çırak yetiştirmesi için önce kendi nefsini törpülemesi gerekiyor, sonra da aslında kendisinin de hep çırak kalacağını ama bilgisini ve görgüsünü bir başkasına aktarması gerektiğinin farkına varması. usta olmak için bencil olmamak gerek...
  • aşık tarzı halk şiiri geleneğinde aşıklığa hevesli bir kişinin aşıklığın kurallarını ve yaşam biçimini öğrenmek için gelenek içinde yetişmiş usta bir aşığın yanına kapılanmasıyla başlayan sürece verilen ad. bugün adana, sivas, kırşehir gibi yörelerde aşıklar hala bu ilişki içersinde olgunlaşmakta. özellikle adana'da karacaoğlan geleneği (kolu) bu sayede bugün hala yaşatılmakta.
  • ustanın, çırağı olacak kişinin gözlerindeki o parıltıyı gördüğü zaman başlayan ve olmuş bir meyvenin yere düşmesi gibi ustanın kollarından ayrılana kadar geçen eğitim sürecidir.
    çırak bir gün gelecek yuvadan ayrılacak ama usta yine usta, çırak yine çırak kalacaktır. günü geldiğinde çırak bir başkası için usta olacak ve hırsının kurbanı olmadan bütün bilgi birikimini bir başka çırağa aktaracaktır.
    bu döngü bu şekilde devam edecektir.
  • bitmeden bitmelidir.
  • usta çırak ilişkisinin en önemli kuralı ustanın çıraktan nefret etmesidir. tabiri caizse eline geçen her fırsatta usta çırağını itin götüne sokmalıdır ki çırak iş hayatına iyi alışsın. ninja kaplumbağalar* izlemiş olan nesil usta olduğunda bu durumun değişeceğini umuyorum. splinter usta*'dan biraz feyiz alın be ustalarım.
  • jedi eğitiminde rolü büyüktür.
  • eğer bu ilişki, kültürel/sanatsal/felsefi temelde kurulmuşsa; hayatta kurulabilecek en saygıdeğer ilişki biçimidir. artık herkes 'kahraman' olduğundan, bu tip bir ilişki biçiminin öldüğünü söyleyebiliriz, fakat benim için hayatımdaki en büyük okullardan biri. ustan anlatır, sen dinlersin, bazen sen anlatırsın, bazen çatışırsınız. ustanın her dediğini olduğu gibi kabul etmezsin, onun da böyle bir niyeti yoktur zaten; kendi yolunu bulman için sana yardım eder, hepsi bu. bir nevi; (bkz: nietzsche)'nin zerdüşt ve öğrencileri hesabı. an gelir, senden 30 yaş büyük ustan; ''şehirdeki en iyi dostumsun'' der. an gelir sen ona; ''seninle sohbet ettikten sonra, diğer herkese karşı sessiz kalmak geliyor içimden.'' dersin. güzel bir şeydir. epey güzel.
hesabın var mı? giriş yap