• bu olay genelde denizcilerde vardır. kara ve havacılar da göremezsiniz.
  • bizim bi abdurrahman başçavuş vardı bölük astsubayı, brövelerinin sayısı belli değil, değil bizim bölük diğer bölüklerdeki teğmenler üsteğmenler bile abi diye hitab ediyodu adama. bölük komutanımız abi demezdi, ama başçavuşum derdi mesela. askeri çok severdi ama devlet malını her şeyden çok severdi. askerliğim boyunca bir kez dayak yedim o da bu adamdan, sebebi de termal görüşün kapağı takılı değil halde çantama koyduğumu görmüş, sen bunun askeriyeye maliyeti kaç para lan biliyomusun diye çevire çevire tekmeledi adam beni, bu arada göreve çıkıyoruz. ulan millet duayla araziye çıkar biz dayak yiyip çıkmıştık.
  • şaşırılmaması gerken durumdur. şahsen bu durumu yakinen görmüşlüğüm vardır. şöyle ki,

    astsubaylıktan subaylığa sınavlarla geçiş yapmış ve sonrasında üsteğmen olmuş tabur komutanı bütün tabura emir yağdırırken, biz kısa dönem acemilerin komutanı astsubay kıdemli başçavuş tabur komutanı üsteğmeni hiç sallamazdı. gel zaman git zaman, bir gün üsteğmenle başçavuşu yanyana muhabbet ederken gördük ve kulak misafiri olduğumuz kadarıyla abi abicim filan çekiyordu laf arasında. sonrasında yine tabur komutanı bölüklerin içtimaya toplanmasını beklerken bizim başçavuşa ince sitemkâr bir şekilde biraz acele etmesini söyledi. tabii başçavuş yine sallamadı pek ama bize biraz acele sıraya girmemizi söyledi.

    sonradan öğrendiğimiz kadarıyla, bizim bölük komutanı astsubay kıdemli başçavuş doğu görevleri sırasında pkk ile şiddetli çarpışmalara girişmiş, hatta yanlış hatırlamıyorsam şırnak'ta pkk'nın sızma girişimlerini durdurmuş bir komutanmış. söylediğine göre sızma olasılığını en aza indirmek için kendine has bir ses tuzağı kurmuş, bununla birliği alarma edebilmiş. hatta alay komutanı bile tabur ziyaretinde bizim komutanı es geçmemiş, kendisini anmıştı.

    diğer yandan, askerliğin sonuna doğru öğrendiğimiz kadarıyla rütbeli askerlerin kıdemleri yanında aldıkları eğitimler de birbirleri arasında abi/kardeş muhabbetine sebep olabiliyormuş. acemilik komutanımız başçavuşun üniforması üzerinde çeşitli bröveler vardı. hava indirme, patlayıcı uzmanlığı, komando eğitimi vesaire gibi birkaç bröve vardı. usta birliğine intikal ettikten sonra bizim karakolda görevli bir uzman çavuş da izmir foça'da komando eğitimine gidip tamamlayamadan dönmüştü, ağır sigara içiyordu, demek kondisyonu düşmüş. yani öyle pat diye herkes eğitimleri geçemiyor. bu bröveler iş yerlerindeki dil tazminatı gibi maaş olarak da askerî personel için belli bir ağırlık taşıyorlar.

    askerlik yapalı yıllar geçmiş ancak geçen baktım, memleketime yakın bir yerde görevliymiş. allah izin verirse o emekli olmadan önce bir kez ziyaret ederim.
  • birlik önünde veya üçüncü şahısların yanında olmayacak şeydir. başçavuş kişisi her koşulda kendisinden üst rütbe olan birisine komutanım diye ifade eder. üst rütbeli kişi ise başbaşayken başçavuş kişisinin yaşına hürmeten 'abi' ifadesini de kullanabilir, ad ve rütbe ( filanca başçavuşum) ismiyle de seslenebilir. bunun fötöcü olmakla bir alakası yoktur, tamamen insanlıkla alakalıdır.
  • bölük komutanımiz olan yüzbaşıya bir olay ile ilgili bilgi verirken askerden senelerce yırtmış ama sonunda sobelenmiş 35 yaşında çoluklu çocuklu bir abimizin durumunu anlatmam gerekti ve "komutanım ufuk abi ile..." diye söze başlamışken araya girdi ve "askerde abi yok. eğer yaşından ötürü direkt adıyla hitap etmek istemiyorsan adını soyadını birlikte söyleyerek saygını koru." diye uyarı almıştım. binbaşının ise kıdemli başçavuşu "kendine çeki düzen ver, askerliğini beğenmiyorum bu aralar. tavırlarına dikkat et." diye bütün taburun önünde azarladığına şahit oldum. albaylara kafa tutan başçavuşları tanımak isterdim doğrusu. gönül isterdi ki ordu kıdemli başçavuşlardan oluşsun, tanıdıklarımın tamamı harika ötesi , çok babacan insanlardı ve 2 gün görmesek " nerede acaba ? gelse de muhabbet etsek" derdik. ama gel gelelim anlatılanları garipsediğim başlıktır.
  • yazıldı mı bilmiyorum ama, hava kuvvetlerinde benim işittiğim kadarıyla şef kelimesi kullanılıyordu. subaylar kendilerinden yaşça büyük olan astsubaylara şefim diye hitap ediyorlardı. belki, uçurdukları uçakların bir sağlıklı ve güvenli bir şekilde havada kalması genel itibariyle astsubay rütbeli teknik personelin katkıları ile sağlandığından zaman içersinde böyle bir saygı durumu gelişmiş ve bu geleneğe dönüşmüş olabilir.
  • jandarmada askerlik yapan biri olarak. boluk komutani olarak astsubaylıkdan teğmenliğe terfi edilen, ve boluk komutanina bagli olan dis karakol komutanimiz kidemli bascavusumuz birbirlerine komutanim diye hitap ediyorlardi. çünkü tegmen astsubayken komutanim cekiyormus ona:) cicim aylari bitince hic anlasamadilar. surekli kavga :)
  • olmayan ve türk silahlı kuvvetlerinde uygulanan hiyerarşi gereği olması imkansız olan durum. üst teğmenler genelde kendisinden yaşça büyük olan kıdemli astsubay baş çavuşlara, isim+başçavuşum şeklinde hitap eder.
  • olmayacak olaydır. üçüncü kişilerin olduğu yerde hiç olmaz direkt alt-üst ilişkisine zarar verir o üsteğmeni kısaca kimse sikine takmaz.

    asteğmen olarak askerliğimi yaptığım dönemde bile sırf selam vermedi diye genç astsubaylara tutanak tutmuşluğum var tabi yaşını almış başçavuşlara karşılıklı saygımız oluyordu ama değil asteğmenler olarak abi çekmek üstteğmen'in abi çekmesi akla hayale sığmaz.
  • havada normaldir ama karada derse sikerler adamı.
hesabın var mı? giriş yap