• soyle yakinlardaki bir daga * gidip 1 gece konaklayanda oldukca cabuk vaz gecilebildigi gozlenen ozlem.
  • bir kış çocuğu olduğunuzu belli eden özlemdir
  • insanın kolayının olmadığının bir kanıtıdır. tanrı olmak zor iş vesselam. nerde değilse orda olmak isteyen, elinde ne yoksa onu arzulayan insan hisleridir bunlar. hepimizde var biraz.

    nitekim erasmus da şöyle demiş "deliliğe övgü"de:

    "...zira, genellikle anadan daha çok üvey ana olan doğa, bütün insanlara ve özellikle biraz bilgelik sahibi olanlara, ellerinde olana karşı isteksizlik göstermeyi, olmayana hayranlık duymayı emreden talihsiz bir eğilim vermiştir. bu uğursuz eğilim, hayatın bütün faydalarını, bütün güzelliklerini, bütün çekiciliklerini, bozar; son olarak hayatı da tamamen mahveder..."

    (bkz: morias enkomion seu laus stultitiae)
  • iğrenç yapış yapış sıcak bir yaz gecesi açık pencerenin önünde cereyanda mutlu mesut uykuya dalıp, sabaha karşı buz kesmiş, sağı solu tutulmuş ve bademcikler davul gibi şiş uyandığınız anda geçiveren özlem.
  • gece yarısı sıcak yüzünden uykudan delirmiş gibi uyanılan günlerden sonra, yağacak yağmurun habercisi şimşeklerle uykudan bu sefer sevinçle uyanmanın getirdiği düşünce/his. özellikle bugün pek çok insan üşümeyi özlediğini düşündüğü/hissettiği için oluşan düşünsel enerjinin yakın zamanda gelecek olan yeni bir deli kudurtan sıcak hava dalgasını engelleyeceğine inanılıyor. üşümeyi özlemenin, sıcağı sevmeyen, havadan düşen yağmur tanelerinde kendi vücudundan çıkan terlerin olduğunu düşünecek kadar nemden nefret eden bünyelerde görülmesi daha muhtemeldir. bu gibileri kuru iklim paklar. (bkz: kendimden biliyorum)
  • surekli mutlu olmak zorunda olmaktan bezmektir. gunesli ve ilik havalarda da olusabilecek asosyalligin, depresifligin, mutsuzlugun verebilecegi sucluluk duygusundan tamamen arinmis, usuyerek, sicacik bir ev icinin hayalini kurarak yasasin mutsuz olmaya hakkim var diyebilmeyi ozlemektir.
  • sıcağın kıymetini bilmemek kaynaklıdır.
    sokaklarda yatmak zorunda kalan kişilerde hiç görülmez mesela.
  • bazi insanlarda bu ozlem hic yoktur, ornegin bende. soguktan olesiye nefret ederler.

    hayatimin uc bucuk senesini, soguk kavrami ile pek ilgisi olmayan ve surekli sicak bir iklime sahip bir sehirde gecirdim. usumek veya usumeyi ozlemek aklimin ucuna dahi geldi.
  • (bkz: yalnızlık)
hesabın var mı? giriş yap