• gmt (greenwich mean time) ile aynı şey..
  • ut1'den 0.9 saniyeden fazla farketmemek koşuluyla her artık yılda -ki burdaki artık yıl da değişik şekilde hesaplanıyor 1-1.5 yıllık süreler artık kabul ediliyor- bir saniye ileri ya da geri alınarak ut1'e denk düşer hale getirilen zaman bölgesi birim gücü şeyi. (bilemedim nasıl desem) (bugüne kadar hiç geri alınmamış). gmt tarihte kalmış bir tanım olarak bugün utc'nin yanında çok fazla anlam ifade etmiyor. (bkz: ut0) (bkz: ut1) (bkz: ut2) gibi atomik birimlerden farkı elle yapılan müdahalelerle senkronize edilmesi, dolayısıyla dünyanın dönüşüymüş, oğlakmış yengeçmiş dönenceymiş sezyum atomuymuş bunlarla fazla kafa yormaya gerek kalmayan bir standart olarak kabul görmesidir.

    bugün astronomide zamanı belirtirken kullanılan tek timezone'dur ve diğer zaman dilimleri de utc'yi baz almaktadır.
    bir standart demişken aslında değişik enstitüler tarafından (illa ki olacak, benim olayım farklı olmalı diyen ülkeleri hatırlayalım) -ki bunlar amerika, fransa ve almanya- aralarından birkaç nanosaniye farkla üç farklı versiyonu olan şey. (bkz: usno) (bkz: ptb) (bkz: bipm)

    ingilizce gramerde düzgünlük adına "coordinated universal time" olarak ifade edilmesi gereken bu kısaltmanın harf sırası da dallama fransızlar'ın hayır "cut" olamaz, bizim dediğimiz gibi olacak (tuc) ısrarı üzerine, madem öyle işte böyle denilerek utc şekliyle kabul edilmiştir.
  • bilim ve askeri çevrelerce kullanılan ve bir gün yani 24 saatlik zaman dilimi anlamına gelen kavram. gmt ve z (zulu) ile eş anlamlı olarak kullanılır.
  • ayni zamanda ce$itli yazilim ve protokollerde tarih/saat bilgisinin encode edildigi format'a da verilen isim.. $oyledir: yymmddhhnnz

    yymmdd gun ay yil, hhnn saat dakika ve z de zamanin gmt oldugunu belirler..
  • yerel olanı için:
    (bkz: lmt)
  • havacılıkta saat farklılıklarından kaynaklanacak karışıklıkları önlemek için, kabul gören evrensel saattir ve gmt, zulu time olarakta anılır.
  • acilimi coordinated universal time olup nasil bu sekilde kisaltildigina akil sir erdiremiyorum.

    ayni zihniyetin urunu, international atomic time'in kisaltmasinin tai olmasidir. ama o fransizca kisaltmadir. utc'nin fransizcasi "temps universel coordonné" olup ne yazik ki alakasi yoktur.
  • "in 1970, the coordinated universal time system was devised by an international advisory group of technical experts within the international telecommunication union (itu). the itu felt it was best to designate a single abbreviation for use in all languages in order to minimize confusion. for example, in english the abbreviation for coordinated universal time would be cut, while in french the abbreviation for "temps universel coordonné" would be tuc. to avoid appearing to favor any particular language, the abbreviation utc was selected."

    http://www.nist.gov/pml/div688/utcnist.cfm#cut

    yani, uluslarlarası bir kısaltma olduğu ve her dilde aynı şekilde kullanılması istendiği için, hiç bir dile karşılık gelmeyen utc seçilmiş. her dile eşit mesafede olması istenmiş. muhtemelen cut olsa fransızlar kendi aralarında "hayır efendim, ingilizce'si değil fransızca'sı kullanılacak" diye kıllık yapardı.
hesabın var mı? giriş yap