• sadece dillerin kökeni açisindan bakarsaniz sözkonusu çizgi yunancaile latince arasindaki çizgi kadar ince (ya da kalin, orasi size kalmis) dir. söyle ki,
    utopyayunanca u- (olumsuzluk, yokluk öntakisi) ve topos (yer) den gelir. "olmayan yer" demektir.
    dis- latince ayni olumsuzluk öntakisi ve yunanca kökenli "topos"tan türetilmistir, yani latincelestirilmis yunan kökenli bir terimdir.
  • insan...
  • huxley'in 'cesur yeni dünya'sı gibi kurgularda, üzerinde yürünen çizgi.
    içeriden baktığınızda, aslında tek bir çıkıntı tip hariç insanlar mutlu ve sistem tıkır tıkır işliyor. herkes dahil olduğu sınıftan memnun olacak şekilde koşullanmış, üreme ve kaynak kullanımı denetimli durumda gezegenin de içine edilmeden maksimum verimlilikte yaşanmakta.
    bugün yaşadığımız kaosla, sosyal adaletsizlikle kıyaslayınca insan neredeyse imreniyor.
    ama tam da bu noktada dışarıdan bakma kısmı giriyor devreye, bu kurgudaki insanların şartlandırılma yoluyla mutlu edildiğini biliyoruz, sınıf ayrımı olduğunu biliyoruz, şu an yaşadığımız dünyaya bakarak bu sınıflar arasında bir hiyerarşi görüyoruz ve bir kısım insanın kandırıldığı makineleştiği fikrine kapılıyoruz. oysa belki de aldatılan biziz ve böyle romanlara distopyalara bakarak şu anki özgürlük yanılsamasından memnun olmamız deyim yerindeyse halimize şükretmemiz de bu aldanmayı perçinleyen bir parça olabilir. işlerin böylesine mekanize ve tıkırında olmasının, her şeyin planlı programlı ve en verimli halinde olmasının, belirlenmemişliği en aza indirgeyip güvenli alanlar yaratmanın olumsuz bir durum olduğu fikrine nereden kapılıyoruz?
    yıllardır varolan belirsizlik,ekonomik ve politik anlamda şahsi özgürlük alanları, fırsat ve şans gibi faktörlerle istatistiğe bağlı hayatlara yol açan kaotiklik belki de mutsuzluğumuzun müsebbibi. bu açılardan bakınca işler çok değişiyor.
  • huxley'in brave new world ve orwell'in animal farm kitaplarında sık sık tepetaklak şekilde üzerinden düşülen çizgi..

    hakikaten epey inceleşebiliyor, hatta distopik olarak yaftalanmış her iki kitabın bazı noktalarında bakış açısına göre kaybolup "oha, ulan ne güzel bir dünya" dedirtebiliyor insana..

    yukarıda da enikonu anlatılmış aslında, güzelce özetlenmiş bu durum..

    brave new world'ü okurken çok daha sık karşılaşabiliyorsunuz bu durumla.. çok daha fazla kere sövüyorsunuz yazarına "1932 yılında böyle şeyleri nerenden uydurup da yazdın ulan allahsız.. beni nasıl bir ikilemde bıraktığının farkında mısın ulan kitapsız" diye..

    neyse, anlattıkça her iki kitapla da ilgili spoiler vermeye başlayacağım için burada kesiyor, bu çizginin nihayetinde göreceli olduğunu düşündüğümü de belirterek hepinize iyi geceler diliyorum..
  • (bkz: ursula k. leguin)'in şaheseri dediğim (bkz: mülksüzler)'de derinden hissedilen olgudur.

    bu cümleden sonra spolilerlar ile devam edeceğim, isteyen bıraksın.

    kitapta var olan iki ayrı gezegenler diğerine göre distopya iken, üzerinde yaşayan insanlar için ütopyadır. daha net olmak gerekirse, urras'ta sakıncalı bulunan anarşistler anarres'e gönderilir ve orada yeni bir hayat başlar.
    bu durumda anarres halkı için urras vahşi kapitalizmi ile distopyanın en büyük örneğidir, kendi gezegenleri üzerinde insancıl ve barışçıl yaşamlarına devam ederler. öte yandan urras'ta yaşayan zengin halk ise anarşistleri vahşi ve medenileşme sürecinden uzak bulup kendi yaşamlarını savunurlar.

    bu durumda ütopyanın / distopyanın net bir tanımı var mıdır sorusunu cevaplamak gerekir diye düşünüyorum.
  • distopya bir semih çıkartamamıştır
  • akp seçmeni için olmayan çizgidir.
  • ince mi kalin mi bilemeyecem ama...

    utopyalarda yesil alanlar ve yer altinda tunellerle ulasim, ucan arabalar ve opsiyonel olarak havali bir asma kopru; distopyalarda da kirli viyadukler oluyor film ve dizilerde.

    bu luzumsuz saptamam da burada dursun madem. daha alakali bir baslik bulamadim.
  • senin ütopya anlayışın benim distopyam ,veya benim distopya anlayışım senin ütopyan olabilir
    (bkz: cesur yeni dünya)
  • insanlığın olmasını düşündüğü, istediği ve hedeflediği --> ütopya

    aslında olacak olan --> distopya
hesabın var mı? giriş yap