• iris ve siliyer cisimciğin iltihaplanması...
    (bkz: iridosiklit)
  • bir göz hastaliği.belirtileri gözün kanlanmasi ve göze bir şey kaçmiş gibi aci vermesidir.tedavide geç kalinirsa kör olma olasiliği yüksektir.
  • (bkz: üveyit)
  • ya da (bkz: üveyik)
  • gozun uveyi tabakasinda meydana gelen iltihaplanma sonucunda olu$an hastaliktir. bulanik gorme ve akabinde gozun kanlanmasi ile kendini gosterir. ilerleyen zamanda insan, gozu bi bal canagi icindeymi$ gibi hisseder. ce$itli ilaclar, damlalar pomatlar haplar kullanilir. gozbebegi damlalarla geni$ tutulur uzun sure, bu da sizin i$iga a$iri duyarli hale gelmenize, net gorememenize neden olur. behcet hastaligi genelde tetikleyici olarak gorulur ancak psikolojik sebeplerle de ortaya cikabilir. genelde ergenlik doneminde, ki$inin duygusal olarak fazla duyarli oldugu donemde ortaya cikar. tamamen tedavi edilemeyebilir ve ilerleyen donemlerde tekrar ortaya cikabilir. dogru tedavi edilmedigi takdirde korluge sebep olabilecegi gibi dogru tedavi edilse bile gozde kalici kusurlara, gorme kaybina da neden olabilir.
  • milyonda bir rastlanacak kadar nadir görülen, gözün katmanlarının birbirine yapışmasına neden olan, ilerleyen safhalarında kornea tabakasına zarar veren ve nedeni kesin olarak bilinmeyen bir çeşit göz iltihabı. keratit ile birlikte anıldığı görülebilir.
  • oncelikle dersimize uvea tabakasi nedir sorusunu cevaplayarak baslayalim: uvea=iris silier cisim ve choroid tabakadan olusan yapiya verilen ad. nicin bu arkadaslari bir arada aniyoruz evet dogru tahmin ayni embriyolojik kokenden gelisiyorlar.

    uveit uveanin inflamasyonudur. cesitli siniflandirmalari vardir ben once anatomik olanindan bahsedeyim
    1- anterior uveit: iridit, siklit, iridosiklit. bunlar genelde ayri ayri gorulmez tablo iridosiklittir.
    2- posterior uveit: choiroidit, retinit, chorioretinit(retina nerden cikti demeyin choroidden beslenen retina mutlaka isin icine girer, uveanin parcasi olmasa da)
    3- intermediate uveit: silier cismin pars planasinin infalamasyonu
    4- panuveit: tum uveanin tutulumu.

    baska bir siniflama da inflamasyonun tipine goredir
    1- suppuratif
    2- non suppuratif: granulomatoz, non granulomatoz

    ant uveit tedavisi: topikal steroid ve sikloplejik damla
    post uveit tedavisi: sistemik steroiddir.
  • genellikle ani gelişen ataklarla kendisini gösteren hastalık. iltihap mikrobik olarak gelişebileceği gibi buna bağlı olmayadabilir. arka üveit, ön üveitten daha az görülmekle beraber çok daha tehlikelidir ve körlüğe kadar gidebilir. ön üveitin tedavisi için özel katı-gaz geçirgen lensler ve damlalar verilebilir, ancak bu damlalar genelikle pek bir işe yaramaz, görmeyi daha da zorlaştırır, bulanıklaştırır. yazın güneş gözlüğü kullanmak neredeyse zorunludur, çünkü göz ışığa karşı aşırı hassastır ve hemen sulanıp kızarmaya başlar.
    ataklı gözle uyunmaya çalışıldığında göz kapakları göze yapışıyormuş gibi hissetme sebebidir aynı zamanda.
  • özellikle ankilozan spondilit hastalarının her an tetikte olması gereken bir göz hastalığıdır. 6 ayda bir doktora giderek kontrolden geçmek şarttır.
hesabın var mı? giriş yap