• kalenin teslim şartları şunlardır;

    1. mal ve canlarına zarar gelmeyecek
    2. eşyalarının taşınması için bin araba verilecek
    3. osmanlı ordusunun içinden geçilmeyecek. (özellikle kazaklar uzak tutulacak)
    4. kaleyi iyi savunduklarına dair belge verilecek.
    5. yeteri miktarda zahire verilecek.
    6. kaleden tam olarak çıkmadan osmanlı askeri girmeyecek.
    7. yaralılara bakılarak, iyileşenler geri yollanacak.
    8. kaleden ayrılırken bayraklarını açıp trampet çalabilecekler.

    son maddeyi dinleyen fazıl ahmet paşa biraz da şaşırarak; ''-böyle yapmaya utanmayacaksanız yapın elbette'' demiş.
  • oğlumun adıdır, rahmetli hocam (bkz: necip hablemitoğlu) 'nun anısına.
  • köprülü fazil ahmet pasa'nin ikinci kez fethettigi, osmanlinin son askeri ihtisam gösterisinin yapildigi kale, ondan sonra sadece savunduk ve anadolu'ya kadar hep geriledik. aynı zamanda osmanlı!nın avrupa'da gittiği en kuzeydeki noktadır. (lundy adası meselesi hariç.)
  • yanlış bilmiyorsam avrupa içlerine doğru yaptığımız fetih yolculuğunun en uç ve ileri noktası. bugün slovakya sınırları içerisinde kalmaktadır. bi slovakya'nın güneyinde kalan bu toprak parçasını düşünün, bir de edirne'yi. evet arada baya uzun bir mesafe var değil mi? gerçi harita üstündeki mesafe çok önemli değil, önemli olan kafalardaki mesafe.
  • zamaninda avrupa'nin en guclu kalelerinden biri olan, günümüzde slovakya'sında nove zamky kenti sınırları içinde yer alan eski bir kale. dönemin güçlü savunma yapıları yıldız tipi kalelerden olması itibariyle kuvvetli bir kale olmuştur. türkçe isimlendirme, macarca nove zamky kentine verilen isim olan "ersekujvar"'dan gelir. şehir durur ama kale artık mevcut değildir, 17. asırda habsburglar geçmiş tecrübelerden ağzı yandıklarından ve biraz da artık bölgeye uzun süreli hakim olduklarından olsa gerek, gelecekte bir risk teşkil etmemesi için yıktırmıştır kaleyi. son parçaları zamanın aşındırması, bombardımanlar vs. derken çoğunlukla gitmiş, ufak bir parçası kalmıştır. buna karşın şehrin bayrağında/flamasında halen kale sembolü vardır. büyük bir azimle alınmaya uğraşılmış ve uzun ve kayıplı bir muhasara neticesinde 1663 yılında alınmış, ama daha birkaç on yıl geçmeden kutsal ittifak savaşlarında 1685 yılında kaybedilmiştir. osmanlı tarih anlatısında her nedense fazlaca yer kaplar ve "uyvar önünde türk gibi güçlü" deyimi vurgulanır; biraz da "osmanlı o dönem hala çok güçlüydü" imajını desteklemek için olsa gerek..
  • osmanlılar tarafından, öncesinde altı defa kuşatılmış, ancak 1663 yılında fazıl ahmet paşa komutasında yapılan yedinci kuşatmada ele geçirilebilmiş kenttir. kuşatma sırasında osmanlı ordularının gösterdiği başarı ve disiplin, "uyvar önünde bir türk gibi kuvvetli" atasözünün ortaya çıkmasına neden olmuştur.

    osmanlıların ii. viyana kuşatmasında uğradıkları ağır bozgun, kısa sürede avusturyalıların uyvar önlerine gelmelerine yol açmış; kent 1685 yılında yeniden avusturya egemenliğine girmiştir.
  • doğrudan devlet toprağı olarak osmanlı'nın batıdaki en uç noktası ancak osmanlı'ya kısa süre de olsa vasal olarak bağlı olan tökeli imre'nin kontrol ettiği yukarı macaristan prensliği, krakow şehrine kadar dayanmaktaydı.
  • osmanlı'nın avrupa'da ki en uç noktalarından biri. (belki de en uç noktası)
    günümüzde slovakya nın nove zamky şehridir.
    (bkz: nove zamky)
  • (bkz: kanije)
hesabın var mı? giriş yap