• zamanında biz bu kadar kolay tüketen bir toplum değilken mal değeri bilmek diye birşey vardı. o zamanlar defterler kaplanır, kitaplar ciltletilir, elektronikler dantellerle korunurdu. kumanda da pahalı ve önemli birşey olduğundan yağlanmasın hırpalanmasın diye jelatine sarılırdı. kimi zaman da jelatin değiştirilirken plastik parça meyve bıçağıyla açılarak kumandanın içerisindeki elektronik devre kolonyayla silinirdi. çok şükür ki o zamanları yaşamışım...
  • hala yapan var mi bilmiyorum ama eskiden bi aliskanlikti televizyonun uzaktan kumandasini naylonla kaplamak. yillarca babamla kac kez papaz olmustuk o boktan kilif yuzunden.
    nasi yapilirdi bu? peder bey kumandanin kilifinin eskidigine kanaat getirdigi vakit, kumandayi alir, adeta eski kilifin sanki cani varmiscasina,incitmekten urkercesine agir hareketlerle onu soker, kumandamizin yeni kilifi olacak seffaf bi corap kilifinin icine kumandayi yerlestirir, boyu eni tam uymuyorsa selobant da kullanarak turlu turlu numaralarla kilifi kumandaya oturturdu. sony de elemanlar bu aliskanligi goz onune alarak mi tasarladi bilmiyorum ama bizim yadigar trinitronun battal boy kumandasi corap kiliflarina cuk otururdu zaten.
    ha sonra ne olur? evde benim gibi tirnak kemiren, kalem yiyen rahatsiz bi yapinin insani bi cocuk varsa ne yapar, bu kilifi cizer, karalar, delik acar, turlu turlu yollarla yipratir, ya da ne bileyim banti sagindan solundan kanirtir. e tabi isten eve yorgun gelen baba ozenle kapladigi kumandanin kilifini eskitilmis gorunce dellenir tabi.
    ya simdi dusunuyorum da ne boka yarar ki o kilif? kumanda dediginin basina ne gelebilir ki? en fazla duser bozulur. e bu kilif onu onluyor mu? hayir. e bu kumandanin sagi solu cizilse bi bok olur mu? olmaz. ah be baba ne diye yillarca sittin kafami ya o boktan kilif icin, hani benim cocuklugum gencligim nerde?
  • genellikle, "aman kumandamız çizilmesin, kirlenmesin, böyle yepyeni kalsın, sonra eskiyince kötü görünür.." düşüncesiyle yapılır, ancak böyle naylon, kısa bir süre sonra orası burası yırtılmaya başlamış kılıflarla kumanda çok çok daha kötü gözükmektedir aslında.
  • bunu yapan aldigi telefondaki ekran koruma jelatinini de cikartmamakta inat eder heralde kanaatindeyim.
  • kumandayı dış etkilerden koruma meselesidir. her ne kadar onu üretenler zaten ellerinden geldiğince iyi paketlemişlerse de korumayı artırıcı bir tedbirdir.

    misal:
    bir akşam 19 suları.
    baba: oğlum şunu kaplayıver, başına bir hal gelmesin*.
    oğul: bakarız.. yemekten sonra.
    ve olaylar gelişir, birkaç dakika sonra kumandanın üstüne çay dökülür. kumanda* kurulanır ve anında kaplanır.
  • zamanla kumandanın her tarafından yırtılıp sarkan steç film iğrenç görünür herkes bir tarafını yırtmaya çalışır,pili değiştirmek de imkansız hale gelir.
    ayrıca jelatinle kapladığı için kumandayı kırılmaktan falan da koruduğunu düşünen kimseler de mevcut
  • dendiği üzre yemekten sonra aralara sıkışan yemek artıklarından, tuşların üzerindeki yağlı parmak izlerinden ve benzeri şeylerden tiksinen insanların bunlardan korunmak amacıyla yaptıkları eylem, bi süre sonra kaplayan insan kendi 'skerim lan yeter' diyip jelatini yırtar çoğunlukla..
  • annesi uzaktan kumandayı jelatinle kaplamış bi insanın cocugu da, yeni aldığı bilgisayarın klavyesinin kablosundaki poşeti bilgisayarı satana kadar yırtmaz, yırtamaz.
  • (bkz: türk)
    (bkz: made in turkey)
hesabın var mı? giriş yap