• nasa'ya ve astronotlara sorulan en magazin sorulardan biri uzayda seks yapılıp yapılmadığıdır. bugüne kadar ne nasa ne de bir astronot bu soruya olumlu bir cevap vermedi. peki uzayda seks yapma ve hamile kalmak mümkün mü?

    fiziksel açıdan bakıldığında, uzayda seks yapmak zor olabilir çünkü yer çekimi yok ve bu durum yanında belli sorunlar getirir. en basit örneğiyle astronotların uluslararası uzay istasyonunda yaşadıkları mikrogravite ortamı, yaşamak ve uzayda çalışmak için birçok soruna neden olur. yemek yemek, uyumak ve egzersiz yapmak, yeryüzünde olduğundan daha karmaşık eylemlerdir.

    örneğin, her iki cinsiyet için önemli olan, özellikle de erkekler için önemli olan kan akışının düzenlenmesine bakalım. düşük yerçekimi, kanın vücutta dünya'da olduğu gibi akmasını engeller. bir erkeğin ereksiyon elde etmesi çok daha zordur (ve belki de imkansız). bu olmadan, cinsel ilişkiden bahsedemeyiz - ama elbette, birleşme dışındaki diğer cinsel aktiviteler mümkündür.

    ikinci problem terdir. astronotlar uzayda egzersiz yaparken terleri vücutlarının etrafında tabakalar halinde birikme eğilimi gösterirler, bu da onların vücudunun her yerini yapışkan ve ıslak hale getirir. bu yerçekimsiz ortamda saunaya girmek gibi bir şeydir ve erkek, erekte olsa bile yapılan seks kaygan ve rahatsız edici bir hal alacaktır.

    kan, mikro yerçekiminde, yerçekimindeki gibi akmadığından, böyle bir durumda diğer hayati sıvıların akışının da engellenebileceğini düşünebiliriz. yani uzayda yapılan seks, zevk amacı güdülerek yapılırsa oldukça gereksiz ve tehlikeli olacaktır. seks yapmanın amacı sadece bir bebek yapmaksa önemli olabilir.

    üçüncü ve en ilginç problem, cinsel aktivitede yer alan hareketlerle ilgilidir. bir mikrogravite ortamında, küçük bir itme veya çekme hareketi bile (ki zaten seksin temelinde itme ve çekme vardır) seks boyunca uzay aracındaki birçok nesneye zarar verir. bundan da kaçınılması gerektiğini düşündüğümüzde aşırı kısıtlı bir ortamda işler iyice zorlaşacaktır. bundan kurtulmanın yolu ise uzay egzersizlerinde yapılan bir taktikle çözülebilir. yani duvara veya bir güvenlik noktasına bağlanmak ile.

    uzayda seks yapmanın önündeki tüm engellerin kalkması sadece yerçekimiyle mümkündür. bunun için santrifüj ve rotasyon hareketiyle yapay yerçekimi elde etme çalışmaları var.

    uzayda seksin zorluğunu anladığımıza göre uzayda hamile kalmak mümkün olup olmadığına gelelim. teknik olarak evet, "uzayda hamile kalmak" mümkün. ama sadece hamile kalmak mümkün, "hamilelik" ise yanında birçok sorunla geliyor.

    uzayda hamileliğin devamlılığının sağlanmasındaki en büyük engel düşük yerçekimi ve yüksek radyasyondur. radyasyon bir erkeğin sperm sayısını etkileyebilir ve kalıcı kısırlığa neden olabilir. kadınlarsa ise gelişmekte olan bir fetüse zarar verebilir. dünyada da radyasyon tehlikesi var. röntgen çeken veya yüksek radyasyonlu bir ortamda çalışan herkes bilir. bu nedenle, hem erkek hem de kadınlara, genellikle röntgen veya diğer teşhis çalışmaları yapıldığında koruyucu önlükler verilir. buradaki amaç, başıboş radyasyonun yumurta ve sperm üretimini etkilemesini engellemektir. ama uzayda gelişmekte olan bir embriyo, anne ile aynı miktarda radyasyon tehlikesine maruz kalır.

    örnek olarak bir çiftin uzay istasyonunda ya da mars'a inişlerinden hemen sonra hamileliğin gerçekleştiğini varsayalım. uzayda (veya mars'ta) radyasyon ortamı, fetusun içindeki hücrelerin çoğalmasını önleyecek kadar şiddetlidir. böylece bir kadın, hiçbir zaman bir bebek doğuramayabilir.

    yüksek radyasyon laboratuar hayvanları üzerinde ayrıntılı olarak incelenmektedir. çalışmaların sonucunda uygun kemik gelişimi ve büyümesi için bir yerçekimi ortamının gerekli olduğu sonucuna varılmış. mesela uzayda uzun süreli kalmanın insan üzerinde etkilerini araştırmak için astronot scott kelly, uluslararası uzay istasyonu'da normalden fazla kalmıştır. kelly dünya'ya geldiğinde yapılan testlerde fiziksel durumunda ve sağlığında önemli değişiklikler olduğu ortaya çıktı. benzer sorunlar gelişmekte olan bir fetusu etkileyebilir. yani bu değişiklikler, başından beri uzayda büyüyen bir embriyo veya fetus düşünüldüğünde, dna'ya kadar kalıcı farklılıklara neden olabilir.

    bazı mesajlarla gelen edit:
    kullandığım kaynakları burada paylaşıyorum.
    https://www.thoughtco.com/…regnant-in-space-3072590
    https://www.thoughtco.com/…n-space-possible-3072597
  • teorik olarak uzunca ve tüm olasılıklara değinilmiş bir araştırma. yalnız işin pratik yönü hala uygulanmamış. çok mu önemli o da ayrı bir tartışma konusu.

    tabii ki her eylem için tüm ihtimaller analiz edilmelidir.
    ama kısa ve öz bir tespit yapmak gerekirse: oksijen olan her ortamda hamilelik oluşur. mesela yerin 1000 kilometre altında da hamilelik oluşabilir, suyun içinde de. yeter ki oksijen olan bir ortam olsun.
  • yer çekimine rağmen dik sloganıyla uzay ereksiyon kapsülleri satabiliriz.

    ytd
  • erkeğin nereye boşaldığına dikkat etmesi gerekir. yerçekimsiz ortamda o sıvılar karşı duvara kadar mermi gibi dümdüz gider, oradan da seker havada uçuşur.
  • dunyada yapamadikca uzayda yapilani dusunmeye basladiniz herhalde...
  • akıllara o değerli butonun varlığını getiren hede
  • birazdan buraya ekşisözlük mizahşörler ekibi gelecek , ortamı ısıtacak ..
  • quora'da konuyla ilgili harika bir anekdot vardır

    kısaca çevirisi:
    bu soru, 90lı yılların başında biz amatör astrobiyologların da aklını çeldi ve öğrenmeye karar verdik. nasa, esa, jaxa ve roscosmos'a mail attık.

    nasa, konunun büyük bir tabu olduğunu ve etik olmadığını,böyle bir konuyu asla araştırmayacaklarını söyledi.

    esa, konunun ilgi çekici olduğunu ve kurbağalar ile deney yapılacağını söyledi.

    jaxa, hiç cevap vermedi.

    roscosmos, hem problemler hem de verdiği zevk çok abartılıyor.
  • uzayda tuvaletini yapan seksi her türlü yapar.
hesabın var mı? giriş yap