• arkadaş 2016 yılında sormuş.
    kütleyle alakalı olarak mermi ileriye gidecektir. mesela m4 tüfeğini düşünelim. 910 m/s çıkış hızına sahiptir. silahın ağırlığı 3.4 kg ve kurşun kütlesi 4 g'dır. astronotun uzay giysisinin kütlesi yaklaşık 124 kg diyelim ve astronot kütlesinin 70 kg olduğunu varsayalım. daha sonra silahın kütlesi, astronot ve uzay giysisi yaklaşık 197 kg olarak toplayalım. ateşleme anında tüfeğin 910 m/s çıkış hızını göz önüne aldığımızda; kurşun, 3.6 kg m/s'lik bir momentuma kavuşacaktır. astronot + tabancanın aynı momentuma sahip olması için kütle sebebiyle 18 mm/s'de hareket etmesi gerekmektedir. (4g * 910 m/s/197 kg), bu nedenle astronotun çok düşük bir hızı olacaktır. merminin kinetik enerjisi 1656 j, (4 g * (910 m/s) ^ 2/2) astronot ve tabancası 0,02 j kinetik enerjiye sahip olur, yani hemen hemen tüm kinetik enerjiyi kurşun üstlenmiş olacak. astronot da 3 dakikada 1 tur dönecek kadar yörüngesinden şaşar.

    edit : ek olarak oksijene takılan arkadaşlar olmuş. mermi dışarıdan bağımsız kapalı kutudur. oksijene ihtiyaç duymaz. aynı şekilde ateşleme iğnesi de yerçekimine ihtiyaç duymaz. yani silah ateşlenebilir. keşke imlaya takılacağınıza bilgi paylaşsanız. belli ki başlık karakter sınırına takılmış. silahın kendi başına ne işi varnış uzayda? astronotu o yüzden ilave ettim. aradaki kütle farkı açılsın diye.
  • üst edit: uzayda oksijen yokturcular lütfen salak salak konuşmasın. ateşleme için ekstradan oksijen gerekmez. kendi ateşleme sisteminden sağlar gereken oksijeni. (içeride potasyum nitratı potasyum nitrit + oksijene çevirir bu da ateşleme için gereken oksijendir)

    basit bir momentum sorusu. hemen çözelim. hem de bilal'e anlatır gibi. maksat sözelciler de "mi" ye takılacağına biraz aydınlansınlar.

    öncelikle elimizde hesap için bir takım veriler olmalı. ben bu verileri internetten kabaca araştırdım ve şu şekilde buldum. detaylı araştırma yapmadığım için bulduğum teknik özellikler farklılık gösterebilir fakat sonucu pek de etkilemez.

    ortalama insan kütlesi: 75 kg (erkek)
    ortalama astronot kıyafeti kütlesi: 120kg
    tam dolu bir ak-47 kütlesi: 4.75 kg
    ak-47 mermisinin kütlesi: 30 gr = 0.030 kg (yaklaşık)
    ak-47 mermisinin çıkış hızı: 710 m/s

    momentum(p) bir cismin kütlesi (m) ve hızının (v) çarpımıdır. p=m.v

    fizik, dıştan bir etki olmadığı sürece momemntum korunur der. sistemlerin ilk haldeki momentumları ve son memntumlarının toplamı birbirine eşittir.

    sistemimiz burada insan + silah + mermiden oluşmaktadır.

    sistemin momentumu: toplam kütle x toplam hız.

    toplam kütle: 75 + 120 + 4.75 = 199.75 kg
    toplam hız: 0 (sıfır olmasının sebebi astronotun o sırada yerinde duruyor olduğu)

    bu durumda ilk etapta sistemin toplam momentumu "0" dır. yani son durumda da toplam momentum "0" olmalı.

    ne demiştik? ilk momentum = son momentum (momentum korunumu yasası) bu durumda son mementumu bulmamız gerekecek. son durumda sistem ikiye ayrılıyor: 1. elinde silah tutan astronot, 2. silahtan çıkan mermi ... hemen hesap edelim:

    silahın patlaması sonrası, yani merminin çıkışı sonrası (p=mv demiştik)

    merminin momentumu: 0.030 x 710 = 21.30 kgm/s

    astronotun momentumu: 199.72 x v = 199.72v (astronotun son hızını bilmiyoruz, burada sistemden sadece mermi ayrılıyor o sebeple sistemin tüm kütlesinden mermi kütlesini çıkartıyoruz sadece 199.72 = astronot + kıyafeti + içinden 1 mermi eksilmiş silahın kütleleri toplamı)

    momentum korunumuna göre ilk momentum = son momentum toplamı.

    0 = 21.30 + 199.72v bu denklemden "v" bilinmeyenini çekersek v= - 0.107 m /s olur. (yaklaşık)

    görüldüğü gibi astronotun son hızını negatif bulduk, yani merminin zıt yönünde hareket ettiğini görmüş oluyoruz.

    sonuç: uzayda elinde tam dolu şarjör ak-47 ateşleyen bir astronotu gözlemleyen birisi merminin 710 m/s hızla belirli bir yöne gittiğini, astronotun da tam tersi yönünde 0.107 m/s hızla gittiğini görür.

    uzayda sürtünme olmadığı için 10 sn sonra mermi sağa doğru 7100 metre giderse, astronot sola doğru 107 cm gitmiş olacaktır.
  • cevap veremeyen üniversite mezunu fizikçilerin yazım yanlışı aradıkları soru.
  • dilimizde saçma sapan anlamlarda kullanılan "etki tepki kanunu" için güzel bir örnek. uzayda silah ateşlenirse mermi ileri silah da geri gider. adam "mermi mi silah mı?" diye sorduğu halde birçok kişi astronot geri gider yazmış. bu kişiler de muhtemelen önce bir google yapıp diğer sitelerden kaptıklarını buraya aktarırken geri geri giden astronotu da yanlarında getirdiler.*

    bunun haricinde bir arkadaşımız da "havanın* olmadığı yerde nasıl ateşlemeyi düşünüyorsun?" diye sormuş. biz de bu kişiye soralım "peki suyun içinde nasıl ateş edebiliyorsun? silaha solungaç mı takıyorsun?" fişek dediğin zaten kapalı bir sistemdir, ateşlenmek için dışarıdaki havaya ihtiyaç duymaz. (doldurma barutla ateşlenen ilkel bir silah kullanıyorsan durum farklı olur amma, lakin ki öyle değildir.)
  • mermi gider ve mi ye isabet eder.
  • adana’lı vatandaşın güneşe sıkma hayalini gerçekleştirmek için muhakkak yapılması gereken deneydir.
  • (bkz: kimya)

    • uzayda barut ateşlenebilir* çünkü dışarıdan oksijene -ya da yakıcıya- ihtiyaç duymaz. barutun temel mantığı budur zaten.

    (bkz: fizik)

    • silah bir başka cisimle hiç ilişkisi yokken ateşlenirse mermi ve silah kütleleri ile ters orantılı hızlarda olmak üzere ters yönlere doğru hareket eder. silah elde tutulan bir tabanca ise tutan kişinin gövdesinin kütlesi de silahın gövdesinin kütlesine katılacaktır.

    merminin kütlesi x merminin hızı = gövdenin kütlesi x gövdenin hızı

    ... öyle ki, sistemin parçaları devinirken sistemin ağırlık merkezinin yeri değişmeyecektir. (eylemsizlik ilkesi, momentumun korunumu)

    edit ek: silahın dünya'da, yani dünya yüzeyine bitişik bir gövdeden ateşlenmesinin, silahın uzayda ateşlenmesinden bir farkı yoktur; aynı şeydir. bu sefer dünya'nın kütlesi de gövdenin kütlesine katılmış olur. çakoz?
  • uzayda hareket genelde dönüşten kaynaklanan açısal momentum'dan kaynaklanır. silahların namlularının içi dönüşü arttırıp hedef isabet oranını arttırmak için spiral şekilde tasarlanmıştır, yani mermiyi dönmeye iter.

    dolayısıyla mermi ''daha çok'' ileri giderken silah ''daha az'' geri gider
  • (bkz: mermimi)

    mer madeninin mimlendikten sonraki formunun adı.

    cevap muhakkak mimli merdir.
  • newton un 3. thermodynamics yasasina gore her iki kutlede esit miktarda kuvvete maruz kalir lakin insan daha agir oldugu icin daha yavas hareket eder.

    https://www.google.com/…/18588-shoot-gun-space.html
hesabın var mı? giriş yap