*

  • 19 sene body building sporu yapmış ünlü fars şahı 16. vahdet'in saray alemlerindeki niki.
  • esasen tasavvufta baska bir yol diye nitelemek bazi yanlis anlasilmalara yol acabilir cunku vahdet-i vucud tassuvvufu, tasavvuf ise vahdet-i vucud'u birbiri icinde barindirir ozunde. birbirini kapsayan iki kume olarak dusunulebilir. bunun yaninda insan tanrinin yansimasidir, kotu insanlar vardir, iyi insanlar vardir(bence her ikiside yoktur bir insan duruma gore iyi duruma gore kotu olabilir ama hep ya kotuluk yada iyilik aslinda dominanttir fakat iyi ya da kotu diye ayirmak zorundaydim) fakat kotu olmak tanriya yakistirilmadigindan insan tum hayati boyunca kotu vasiflarindan,dunyevi zevk ve hirslarindan arinarak vucut-u mutlak olmaya calisir. fakat burdaki vucut-u mutlak olma cabasi kendini tanrinin yerine koymaktan farklidir. bu yuzden hayatini bu yola adamis insanlar bu mertebeye ulastiklarini dusunduklerinde ve halk icinde "ben tanriyim,ben tanriyim" dediklerinde halk tarafindan "ne diyor bu terbiyesiz" dusuncesiyle tanriya saygisizlik ettigi gerekcesiyle linc edilmislerdir.
  • akla ilk önce kabalistleri, "enel hakk" dediği için idam edilen hallac ı mansuru, nesimiyi (bkz: hurufilik), mevlana ve yunus'u akla getiren kelime. monizm esasına dayanır. yani bizim dışımızda master of puppets misali bizim iplerimizi elinde bulunduran, cezalandıran bi tanrı modeli yoktur. herşey birdir, bir herşeydir. enerji maddeye madde enerjiye nasıl dönüşür ve kaybolmazsa, insanoğlunun tanrı dediği şey de işte bu enerji=maddedir. etrafınızda görebileceğiniz ve göremeyeceğiniz herşey insanın tanrı dediği şeyin bir tecellisidir. yani ben onun bir parçasıyım. tüm kainattır aslında o. yaradanı severiz yaratılandan ötürü. karşımdakine kötü davranmam çünkü kendime zarar vermiş olurum. çünkü o da bütünün parçasıdır benim gibi. enel hakk ifadesi de buradan kaynaklanır. ben tanrının kendisiyim değil, onun parçasıyım yani yansımasının bir parçası.
    aynı doğrultuda (bkz: an it harm none do what thou willst) (bkz: threefold law)
  • (bkz: panteizm)
  • batıdaki karşılığının panenteizm olduğunu söyleyenler de vardır.
  • allahin eksi sozlukte yazar olmasi ancak bu sekilde aciklanabilir.
  • batı felsefesinde ontolojik kanıt kavramı ile yakın ilişkisi bulunur tasavvuf görüşü.
    bu ilişkileri coğrafi olarak ortak potası iskenderiye* tarihi platform olarak 3-6'yy arasındaki siyası sosyal ve ekonomik çalkantılar ve felsefi akım olarak neo platonizm çerçevesinde açıklamak yanlış olmayacaktır.
    (bkz: #3509191)(bkz: #3703521)
  • halkın hakk’ın zuhuru; hakk’ın halkın bütünü olması. biraz naif ama güzel bir anlatım.
  • kişinin kendiliksiz olarak kainatla beraber kendini kendinde bulması ve "bu o'dur" demesi. türkçesi vücudun birliği.
  • yaratılanla yaratanın bir oluşunu, tek kaynaktan geldiğini savunan tasavvuf görüşü.
hesabın var mı? giriş yap