• hic farkinda olmadan her bir sozluk yazarinin gonullu yaptigi is. girdigimiz cogu entry gunluk hayata dair. dunyadaki, memleketteki bilumum siyasi, ekonomi, cografi, kulturel gelismeleri an be an, kendi duygu ve yorumlarimizi da kataraktan tarih sayfalarina geciriyoruz. belki bundan 10-20 sene sonra tezlerde ve makalelerde referans olarak gosterilecek bir cogu. muhtemelen insanlik ileride, emegi gecenlere tessekkur edip bir kere daha iyi ki varsin sozluk diyecek.

    ornek: (bkz: 17 ekim 2005 izmir depremi)
  • belki de tarihçiliğin serüveni vakanüvislikten vakıanüvisliğe geçiş olarak okunabilir. olay-yazıcılığından olgu-yazıcılığına...
    ancak bence tarihçilikte önemli olan ne vakadır ne de vakıa: yazma eylemidir, ifadenin "nüvis" kısmıdır. tarihi bir de edebiyatın alt kolu olarak düşünmek gerek. belki o zaman selim ışık'ın tarih, tahriftir derken ima ettiği hafriyat/harfiyat çalışmasını anlayabiliriz.
  • tdk sözlüğünde geçen tanımı ile osmanlı devletinde zamanın olaylarını tespit etmek ve yazmakla görevli devlet tarihçisi.
  • olayları günü gününe yazanlara denirmiş
  • aes sedailer arasında, yetki sırasında amyrlin makamından sonra gelen aes sedaidir. aynı zamanda amyrinin sekreterligini yapar. kule salonu tarafından ömür boyu hizmet etmek üzere secilir ve genellikle amyrlin ile aynı ajahtandır.
  • engin ardıç ve emre akoz gibilerinin yanından bile gecemeyecegi sifat. hatta anlamını bilmezlerse şaşırmam, bilakis sevinirim.
  • 2010 lisans kpss genel kültür sorularından birinin seçeneği olarak sunulan hede.
    osmanlı devleti'nde tarihsel olayları yazmakla görevli sorulmuştu.
    kürtçe bilenler bu soruyu cevaplamada tereddüt yaşamaz.
    zira nivîsandin kürtçe'de yazmak anlamına gelir.
  • padişahın kuludur. olayları yazarken objektif olmaması, padişahını övmesi doğaldır da... bu vakanüvislerin yazdığı tarihleri okuyup "osmanlıcı" olmak nedir ya? 21. yüzyıldayız kardeşim. az sorgulayın. bir insan toptan "iyi" ya da toptan "kötü" olamaz. her insanın olduğu gibi padişahların da eksik-kötü yönleri vardır. bunların zamanında yazılmamış olması gerçeği değiştirmez.

    ______________________________________________________________________________________
    hayır! egemenlik kayıtsız şartsız milletindir! egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz." (anayasa madde 6)*
  • arapca vak'a ve farsca nuvis kelimelerinin birlesmesinden olusmus bir kelime.
  • (bkz: naima)
    (bkz: aşıkpaşazade)
hesabın var mı? giriş yap