• "git devlette akademisyen ol" diye akıl dağıtan sevgili yazarların ömrü hayatında hiç akademisyen kadrosuna başvurmadığını veya ülkede akademinin haliyle ilgili hiçbir fikri olmadığını düşünüyorum.

    senin en yüksek puanla başvuran olduğun kadronun bilim sınavında, bölüm başkanının düşük ales ve mezuniyetli karısı gelip nefes almadan 2 saat kağıt dolduruyor, kadroyu da o alıyor kardeşim, haberin var mı?

    "devlette olamıyorsan kötü akademisyensin" demek, "malum partili değilsen veya başvurduğun bölümle özel bir bağın yoksa kötüsün" demektir, haberiniz olsun.
  • sözü edilen vakıf üniversitelerinden birinden çıkıp eve geldim az önce. mesai yorgunluğuyla sükünet içinde dinlenip telefondan entrylere göz atarken sinirlerim yerinden zıpladı ve bu entryi yazmak için bilgisayarı açtım. kullanacağım kaba laflar için şimdiden özür diliyorum.

    malesef bu ülke ve bu sözlük iflah olmaz tiplerle dolmuş taşmış.

    siz vakıf üniversitelerini ne zannediyorsunuz allah aşkına ? mütevelli heyet başkanlarının çoluk çocuklarının, akrabalarının hatta metreslerinin altlarındaki arabaları görseniz nutkunuz tutulur. ama çalışanlarına para vermeye gelince vay ödeyemeyiz o kadar batarız, yok bölümler kapanır bilmemne... ulan çoğu okulda bir öğrencinin yıllık ödemesi bir araştırma görevlisinin veya idari personelin maaşını ödemeye yetiyor ve türkiye'de 30.000 (yazıyla: otuz bin) öğrencisi olan vakıf üniversiteleri var yahu. düzenleri bozulmasın diye sabahtan akşama kadar yalakalık yaptıkları yök ve hükümet bir kanun yapıyor, bugün ona uymamak için kırk takla atıyorlar.

    bunlar bi kere yasal statü olarak kar amaçlı kurum değiller bile, adı üstünde vakıf... ama daha kazancını çalışanlarla paylaşmaktan acizken topluma ne verebilecekler?

    lavuğun teki de yukarı da yazmış başka iş yok mu diye. hayatımda bu kadar saçma bi mantık duymadım. herkesin bir mesleği var bizimki de akademisyenlik. evet zorluklarını bilerek girdik tabii ki ama her kesim gibi koşullarımızın iyileşmesini istiyoruz, ne var bunda bu kadar anormal olan.

    bir başka hıyar da vakıflarda maaşların gayet iyi olduğunu söylüyor. mesleğe başladığımda başka bir vakıf okulunda çalışıyordum, maaşım 2500 liraydı; 500'ünü her hafta bir gün, bazen yarım gün yüksek lisans derslerime gidiyorum diye kesiyorlardı !?!? derse gitmek de masaya yığılmış dosyalardan ve mobingçi profesörlerin gazabından kurtulursam mümkün oluyordu. yemek ve yol parası veya servis olmadığını da söylemeye gerek bile yok sanırım. bunları da düşünce para asgari ücretin altına denk geliyor.

    tipin biri de kaç binlik yüksek lisans doktorayı veriyorlar bi de maaş mı verecekler demiş. argör kadrosu alabilmek için zaten onlarca insanla yarışıyorsunuz. o puanları alan birinin devlette yüksek lisansa girememe ihtimali yok gibi bişey zaten. nitekim çoğumuz da öyle yapıyoruz. ha sana daha ilginç bi bilgi vereyim, özelde master-dr yapan araştırma görevlileri eğitim ücreti ödemekten muaf değiller. sadece belli ölçüde bir indirim olur. çatır çatır maaşından kesilir.

    bir başka hıyar da devlete gidin o zaman diyor. cam fanusta mı yaşıyorsunuz siz anlamıyorum ki. torpil düzeninden haberiniz yok mu ? elim can yetim başlığını da mı okumuyorsunuz hiç.

    apaçık bir kanun çıkmış, çıktığı gün yürürlüğe girmiş; vakıf üniversiteleri hala yök'e yazı yazıp kıdeme göre düzenleme nasıl oluyor diye soruyor. ananın amına göre oluyor, tövbe tövbe yaa... bürokratik yazışmalarla zaman kazanıp bi süre daha ödemeyelimin peşindeler. insanı çileden çıkarmayın ya.
  • örgütlenmeyen çalışanların sömürülmesi kaçınılmazdır. unutmayın emek - kazanımda tek gücünüz birlikte hareket etmenizdir.
  • cehennemdeki çukurumuzun başında bir zebaniye gerek olmadığını her seferinde tekrar tekrar idrak ediyorum.

    ben sizi yola getiremem ama siz beni yavaştan yoldan çıkarıp kendiniz gibi yapacaksınız.

    hoş, vakıf üniversitesinde çalışan kişinin yaptığı işleri bildiğinizi de pek sanmıyorum.
  • vakıf üniversitelerinin bu konuda düşünmediği bir şey var. işini kaybetme korkusu yaşayan, hak ettiği maaşı kanun maddesine rağmen alamayan araştırma/öğretim görevlisi/üyesi, o okula ve öğrencilere ne katabilir? verdiği paraya karşılık yeterli derecede tatmin olamayan öğrenci okulunu çevresine nasıl anlatır, tavsiye eder mi? veya akademik personel nasıl anlatır?
    tercih döneminde öğrenciler interneti, özellikle ekşi sözlüğü bilgi edinmek için yoğun olarak kullanıyorlar. gördüğü olumsuz yorumlar karşısında dehşete düşen öğrenci o okulu tercih eder mi?
    vakıf üniversiteleri bu düzenlemeyi yapmazlarsa resmen kendi ayaklarına sıkacaklar. onlara dokunmayacak üç-beş kuruştan kaçayım derken öğrenci bulamayacak hale gelecekler.
  • halen eski maaştan yatmaya devam etmektedir.

    özel üniversiteler alenen kanunu çiğniyorlar. yök izliyor, sgk izliyor, aile çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı izliyor, tbmm izliyor.
  • biri kalkıp demiş beleşe okuyorsunuz bilmemne. ulan bu beleşe okuyanlar kimler? ben ve benimle beraber çalışan diğer araştırma görevlisi arkadaşım ikimizde türkiye'nin en iyi devlet okullarından mezunuz ve yüksek lisansımızı da orada yapıyoruz. ama malesef 90 alesime rağmen girdiğim 11 devlet okulu kadro sınavında da 2.olunca kirama anca yeten paraya razı olup özelde çalışmak zorunda kaldım. kafası güzel oç hater, hayatında her şeyin yaver gitmiş veya torpille yer bulmuş olabilirsin, gerçekten çalışkan olan 25 yaşlarındaki çoğu insan sırf bir yerden akademik hayatına başlayabilmek için asgari ücrete mecbur kalabiliyor bunu unutma.
  • girilen entryleri hayretler içinde okudum. sözlük'teki insanların eğitimci nefretini bir türlü anlayamıyorum. biz daha az para kazansak mutlu olacaksınız, bir türlü anlamıyorum bunu. aldığımız para sizden çıkmıyor olmakla birlikte daha az ya da fazla olması size bir fayda sağlamıyor. ben insanlar para kazandıkça mutlu olurum çünkü bu daha rahat yaşayacak oldukları anlamına gelir. biri az para kazanınca üzülürüm çünkü onun yardıma muhtaç olduğunu düşünmek beni incitir. biri benden daha az para kazanıyor diye sevindiğimi hiç hatırlamıyorum. bu saf kötülük. son olarak bir konuya değinmek istiyorum; yüksek lisans ya da doktora için herhangi burs vermiyorlar. o, o orada araştırma yapılması için ayrılmış bir para. kaldı ki yukarıda biri daha demiş, bu insanlar genelde devlette yüksek lisans yapıyor.
  • yakın arkadaşım bir süre önceye kadar istanbul'da bir vakıf üniversitesinde araştırma görevlisiydi. kendisiyle aynı işleri yapmamıza rağmen ( hatta benden daha fazla yoruluyordu. spesifik olarak bir hocayı asiste etmiyor, bölümün tüm işlerine koşturuyor, büro işlerini yürütüyor ve aynı odada 4 araştırma görevlisi ile kalıyordu) altığı ücret asgari ücretin çok az üzerindeydi. devlet üniversitesinde araştırma görevlisi olan ben arkadaşımın aldığı ücretin neredeyse 2,5 katını alıyorken; kendisi özel üniversitesiye ucuz işgücü olmuştu. çok şükür şu an devlette bir kadroya atandı ve durumu düzeltti. ancak son düzenlemeye rağmen birçok meslektaşımızın maaşlarında gerekli düzenlemelerin yapılmadığı haberini alıyoruz.
    eğitim piyasalaştırılamaz. öğrenci müşteri, öğretim elemanı ucuz işgücü değildir. !
  • bir devlet üniversitesinde ar.gör.üm.

    bu durumu çok iyi bilirim. devlet e girene kadar 8-10 mülakata girdim çıktım, pek çok vakıf üniversitesinde ar.gör ve öğretim görevlisi teklifleri geldi. ama maaş yazılanla benzer diye kabul etmedim.

    neden?

    çünkü özellerde ne düzgün lab. var ne de öğretim üyesi kadrosu. sözleşmen bittikten sonra kapı dışarı edilmeyeceğinin garantisi yok. kaldı ki lisansüstü yapan bir ar.gör isen haftada 25-30 saat ders anlatıp çalışmalara nasıl zaman ayıracaksın?
    bekara karı boşaması kolay demeyin arkadaşlar, 2,5 sene boyunca işsiz kaldım. öğrenim kredisi ve ailemden gelen parayla yarı özel yarı devlet yurdunda kalarak yüksek lisans ve doktorayı bitirmeye çalıştım.

    bu adamlardan 2000 tl almaktansa krediyle düzgün bir lisansüstü eğitimi yapar, cv geliştirir postdoc için uğraşırım dedim. postdoc sonrası bir üniversitede iş bulmam daha olası dedim. zira 2000 lira için kendi cv'mden ödün verip iki gün sonra işsiz kalma ihtimalim daha yüksekti.

    allah bu yola emek vermek isteyen herkesi özel üniversitelerin tuzaklarından korusun.
hesabın var mı? giriş yap