• intihar etmesini gerektirecek birçok neden var kabul. binlerce insanın ölümüne sebebiyet verecek olan ama milyonları yaşatacak kararlar, radyasyonun onu acı çektirerek yavaş yavaş öldürecek olması, aylarca üzerinde artarak devam eden baskılar, psikolojik sıkıntılar, pişmanlıklar, tüm şahit oldukları vs. gibi sayamayacağımız kadar sebep bulabiliriz intiharı için.

    ama inanmıyorum intihar ettiğine. o ipin bu kadar profesyonelce bağlanmasından tutun, masadaki silaha kadar her şey şüpheli. asıl beni şüpheye düşüren ise kaydettiği kasetlerin en can alıcı yerlerinin silinmiş olması. nasıl yani? kim sildi? neden sildi? intihar süsü için mi? kasetlerin doğru yere ulaşacağına kesin emin olmadan böyle akıllı bir adam nasıl intihar eder?

    kasetlerde intihar ediyorum demişse tamam. ama onun dışında asla inanmıyorum, kgb veya adları her neyse gerekeni yapıp susturmuşlardır valery'i.

    kıtaları, aslında tüm dünyayı, milyonlarca insanı kurtarmış gerçek kahramandır. ışıklar içinde uyusun, hakkı ödenemez.
  • valery alekseyevich legasov, önde gelen bir sovyet inorganik kimyager ve sscb bilimler akademisi'nin bir üyesi. çernobil felaketini araştıran komisyonun şefi olarak yaptığı çalışmalar ile hatırlanmaktadır.

    akademik yaşamı
    mendeleev moskova kimya ve teknoloji enstitüsü'nden mezun oldu ve ardından kurchatov atom enerjisi enstitüsü'nde okudu. 1967'de adaylık derecesini aldı. 1972'de aldığı kimya doktorasıyla 36 yaşındaki bir bilim insanı için kayda değer bir başarı elde etmişti. legasov moskova fizik ve teknoloji enstitüsü'nde profesör oldu ve 1983'ten ölümüne kadar bölüm başkanlığı yaptı. 1981'de sscb bilimler akademisi'nin tam üyesi oldu.

    biyografisi
    legasov, tula'da işçi bir ailenin çocuğu olarak doğdu. 1949-1954'te moskova'da, 56. okulda okudu ve altın madalya ile mezun oldu. okul günümüzde onun adını taşımakta ve bronz büstü girişte durmaktadır.
    1961'de mendeleev moskova kimya mühendisliği enstitüsü'nden mezun oldu. moskova kimyasal teknoloji enstitüsü komsomol komitesinin sekreteri olarak çalıştı.
    1962'de kurchatov atom enerjisi enstitüsü moleküler fizik bölümünde yüksek lisans eğitimine başladı. önce küçük, sonra kıdemli araştırmacı olarak görev aldı, sonra da laboratuvarın başına geçti.
    1967'de, soy gazların bileşiklerinin sentezi ve özelliklerinin incelenmesi üzerine tezini yazdı.
    1972'de doktora tezini hazırladı (kimyasal bilimler doktoru) ve ivor kurçatov atom enerjisi enstitüsü'nün bilimsel çalışmaları için müdür yardımcılığına atandı.
    1978–1983'te moskova fizik ve teknoloji enstitüsü'neydi, 1983'ten itibaren profesördü ve ölümüne kadar moskova devlet üniversitesi kimya fakültesinde çalıştı, radyokimya ve kimyasal teknoloji bölümlerini yönetti.
    1976'da sscb bilimler akademisi'ne bir üye olarak seçildi ve 1981'de, sscb bilimler akademisi fiziksel kimya ve inorganik malzemeler teknolojisi bölümünde tam üye olarak seçildi.
    1983 yılında i. kurchatov atom enerjisi enstitüsü'nün ilk müdür yardımcısı oldu.

    bilimsel başarıları
    akademisyen legasov, anormal derecede yüksek oksidasyon durumlarında nükleer ve plazma teknolojisindeki elementlerle yeni bileşiklerin özelliklerinin sentezi ve incelenmesi adına enerji tasarrufu teknolojisi, hidrojen enerjisi, nükleer, fiziksel ve plazma yöntemlerinin kullanımı alanında dünyaca ünlü bir bilim adamydı. liderliği altında, inorganik kimyanın, soy gazların kimyasının en yeni bölümünde bir bilim okulu kuruldu. bu çalışmaların dünya bilimindeki sonuçları bartlett-legasov etkisi olarak bilinir.
    güvenlik kavramı, akademisyen legasov'un yaratıcı bir diğer önemli faaliyet alanıdır. legasov'un çalışmaları yeni bir güvenlik metodolojisine olan ihtiyacı ispatlamayı amaçlıyordu. sonuçları büyük bir insani kayıplara neden olan en büyük felaketler, zamanımızın trajik semptomudur. yeni güvenlik kriterleri formüle etmenin ve bunu sağlamak için modern bir metodolojiye sahip olmanın gerekli olduğuna inanıyordu. teknosferin gelişimi, insanların rahat ve güvenli bir refah kazanmasını sağlamalıdır. akademisyen legasov bu sorunlardan endişe duyuyordu.

    çernobil felaketi
    26 nisan 1986'daki felaket zamanında legasov, kurchatov atom enerjisi enstitüsü'nün ilk genel müdür yardımcılığını yapıyordu. afetin nedenlerini araştırmak ve sonuçlarının azaltılmasını planlamak üzere kurulan hükümet komisyonunun kilit bir üyesi oldu. tekrarlanmaması adına kazaları önlemek için en önemli kararları aldı ve afet alanındaki durumun bilgisini ve önemini hükümete bildirdi. diğer bilim insanlarıyla ve tahrip edilen tesisin güvenlik riskleri hakkında basına konuşmaktan çekinmedi ve yakındaki pripyat kentinin tüm nüfusunun derhal tahliyesi konusunda ısrar etti. bu büyük felaketin etkileri halihazırda bile çok büyükken daha da büyümemesi adına var gücüyle çalışmış ve daha kötü olabilecek senaryoları engellemiştir. ağustos 1986'da, uluslararası atom enerjisi ajansı'nın* viyana'daki özel toplantısında sovyet delegasyonu olarak raporunu sundu. raporu trajedinin kapsamı ve sonuçlarını tartışırken derinlemesine bir analiz ve dürüstlük sergiledi.
    afetin ikinci yıldönümünde legasov, kendini asarak intihar etti. bildirildiğine göre intiharından önce, felaketle ilgili daha önce açıklanmayan gerçekleri açığa vuran 6 adet ses kasedi kaydetti. bbc yapımı çernobil nükleer felaketi adlı tv filmi için yapılan bir analizine göre legasov, iaea için hazırladığı raporunda, sovyet nükleer gizliliği tarafından, tesis operatörlerinin bile önceki kazalar hakkındaki bilgisini ve reaktör tasarımıyla ilgili bilinen problemleri yasaklayan gizlilikle sansürlendiğini belirtir. gizlilik programı intiharının en azından kısmen, viyana'da bu faktörler hakkında konuşamadığı sıkıntısı, sonraki girişimlerinin bastırılması ve bu girişimlerin kariyerine verdiği zarar nedeniyle olduğunu ima eder. atom bilimcileri bülteni* ayrıca, legasov'un yetkililerin tasarım kusurlarıyla yüzleşmemesi konusunda acımasızca hayal kırıklığına uğradığını belirtir.
    legasov'un intiharı, sovyet nükleer endüstrisinde şok etkisine neden oldu. özellikle, çernobil tipi rbmk reaktörlerinde kontrol çubuklarının tasarımı ile ilgili sorun hızla kabul edildi ve değiştirildi.
    20 eylül 1996'da rusya devlet başkanı boris yeltsin, felaket soruşturmasında gösterilen "cesaret ve kahramanlık" için rusya federasyonu kahramanının onursal unvanını legasov'a verdi.

    ölümü hakkındaki koşullar
    27 nisan 1988'de çernobil nükleer santrali kazasının ikinci yıldönümünde ofisinde asılı bulundu. masada şahsına ait bir tabanca vardı ancak legasov kendisini, dağcılar tarafından kullanılan özel bir ip yardımıyla profesyonelce bağlayarak asmayı seçti. legasov bu intiharın ertesi günü felaketin nedenleriyle ilgili kendi soruşturma sonuçlarını açıklayacaktı.

    ölümünden önce, kayıt cihazına felaketle ilgili az bilinen gerçekler hakkında bir ses kaydı kaydetti (bazı bilgilere göre mesajın ana kısmı kasıtlı olarak silindi). bu ses kayıtlarına dayanarak, hbo mini dizisi chernobyl, deyim yerindeyse felaketten sağ kurtuldu. ayrıca, intihar ve ses kayıtlarının orijinalleri, bu mini dizide kullanılmıştır.
    moskova'daki novodevichy mezarlığında yatmaktadır.
  • çernobil faciası'nı araştıran komisyonun başkanıdır. 1988 yılında patlamanın ikinci yıl dönümünde felaketle ile ilgili daha önce açıklanmayan bilgileri ses kaydında açıklayarak intihar etmiştir.
  • cesedi bulunacak zamana değin kedisine yetecek kadar mama koymuş incelikte bir insandır bu detay atlanmasın lütfen.
  • adam tek başına neler yapmış ya. iyi ki hbo böyle bir dizi çekmiş de bu adamın varlığından haberdar olmuşuz. çok üzücü ama be...hayattayken değerinin bilinmemesi, zehir zemberek laflar duyması, tek başına ölmesi... öldükten sonra dünyanın tüm onursal ödüllerini, altın madalyalarını versen, iade-i itibar’ ın alasını etsen neye yarar?
    neyse reyiz “ olmayacak şeyler için endişelenmek... paralara yazılmalı” derken ki alaycı gülümsemenle hatırlayacağım seni. iyi ki senin gibi bir bilim insanı o facia zamanında dünya üzerindeymiş.sen o felaketi yaşayan şanssız insanların şansıymışsın.
    r.i.p
  • komunist rejimin bitmesini sağlayan ilk adam olabilir. bilimin her şeyin üstünde olduğunu kanıtlamıştır.

    seni geç tanımak beni çok üzdü yoldaş legasov...
  • dunyanin butun siyasetcileri ve cahil insanlari sen ve senin gibi gercegin pesinde kosan bilim insanlarinin b.kunu yesin legasov.

    ayrica nedense aklima geldi.
    simdi legasov, ateist oldugu ve intihar ettigi icin cehennemde yanacak oyle mi?
    ben bir dindar olsam, inandigim tanrinin legasov'u cennetinin en guzel yerlerinden birine gonderdigine inanirdim.

    edit: @sorg'un uyarisina gore esi, legasov'un intihar etmeden once incil okudugunu soylemis.(tabi inaniyor muydu bilmiyoruz)
  • chernobyl e1 ilk ve e5 da son sahnede sorduğu soru gerçekten beyne işleniyor. insanlık, hırs ve yalanı yüzümüze çarpıyor adeta..
    --- spoiler ---

    spoiler
    --- spoiler ---

    "yalanların bedeli ne? onları gerçekle karşılaştıracağımızdan değil, asıl tehlike yeteri kadar yalan duyarsak o zaman artık doğruları seçemeyiz."

    "bilim adamı olmak, naif olmaktır. gerçeği aramaya o kadar odaklandık ki, gerçekte ne kadar az kişinin onu bulmamızı istediğini görmedik. fakat görsek de görmesek de, tercih etsek de etmesek de gerçek hep orada. gerçek ihtiyaçlarımızı ve isteklerimizi umursamaz. hükümetlerimizi umursamaz, ideolojilerimizi, inançlarımızı.. her zaman pusuda bekler. bu, sonunda chernobyl'in hediyesi. bir zamanlar gerçeğin bedelinden korkuyordum, şimdi sadece şunu soruyorum; yalanların bedeli nedir? "
  • intihari pek tabi şüphelidir dönemin şartları düşünülünce.

    ancak bir gerçek var ki, ister intihar etmiş olsun ister intihar süsüyle öldürülmüş olsun, intiharı sayesinde pek çok gizli gerçeğin gün yüzüne çıkmasına vesile olmuştur. yani birileri onu "susturmak" için intihar süsüyle öldürdüyse dahi bu tam tersi etki yaratmıştır.
  • zannedilenin aksine, kendisi nukleer fizikci degil, nukleer kimyacidir.

    sovyetlerin çernobil faciası sonrasi, kriz yonetimi icin kurulan birimin danismanligina boyle bir bilim insani atamasi, benim gibi bir adama sovyetler ovdurtecek kadar dogru bir hamledir. kendisi yerine reaktorun tasarimcilari veya nukleer fizikciler atansaydi krizle ilgili gec de olsa bu denli dogru aksiyonlarin alinmasi mumkun olmayabilir veya daha da gecikirdi.

    sovyetlerin facia ile ilgili kurdugu troyka son derece dogru hamledir. yapilacak islerin politburo bacagini, basbakan yardimcisi boris shcherbina yonetirken, bilimsel tarafina ise valery legasov bakiyordu. dizide cok gozukmese de (yapimcilar sanirim bir sovyet generalin kahramanlastirilmasini istemedi.) askeri islere ukrayna garnizon komutani degil, sovyetlerin kimyasal savas biriminin basindaki general vladimir pikalov atanmistir.
hesabın var mı? giriş yap