• benjamin graham'in basini cektigi bir yatirim yontemi. sirketlerin finansal raporlari irdelendikten sonra, gercek degerinin altinda bir fiyatta satis yaptigi dusunulen hisse senedi alinir. uzun vadede daha cok kazandirmakla birlikte, riski az olan bir yontemdir.
  • türkiye de calismaz.

    neden ?

    1. piyasada ki 400 sirket içinde finansal verilerini adam gibi acıklayan sirket sayısı malum. dipnotlarda saklanan buyuk zararlarla dolu etraf. bunları denetleyebilecek etik ve kurumsal yonetim yok.

    2. turkiyedeki sirketlerde kurumsal yonetim koca bir saka gibidir. en büyük holdingler bile patron sirketi gibi yonetilir. saha rating halkbank a ceo su tutuklandıgında 90 puan vermisti.

    3. sirketler borsaya duzgun acıklama yapmazlar. bkz citinin akbank satısı ve ereglinin arcelor mittal muhabbeti. siz sabaha kadar da analiz yapsanız satıs haberini yabancılar bir gun once ogrenir siz sabah yuzde 15 tabanla oturursunuz asagı.

    velhasıl kelam tr de blue chip denen imkb 30 harici hisseler için komediden ibarettir.

    not: entry girdikten sonraki bir haftada asyabank hakkinda keyfi sorusturma acildi, kozal in yetki belgesi iptal edildi, bugun de turkcell e 527 milyon lira ceza kesildi.

    hepsi en az %6-7 dustu. ilerde ne olacak bilemiyorum.

    bu kadar keyfi islerin yapilabildigi bir ulke de gercekten emeginize yazik.
  • türkiye'de gelişmiş ülkelere kıyasla uygulanması çok daha kolay olduğunu düşündüğüm yöntem. konjonktür değişkenliği, genel ekonomi gidişatını, bir zavallı tarafından yönetildiğimizi bir tarafa koyarsak bence türkiye'de value investing yani değer yatırımcılığı çok kolay yapılabilir.

    değer yatırımcılığı emek ister, iki trend çizgisi bir indikatörle şamanlar gibi gelecek tahmin etmeye benzemez. değer yatırımcılığı reel verileri kullanır, elinde somut doneler vardır. değer yatırımcılığı emek, araştırma ister ama amerika'da 50 bin şirketi halka açık şirket varken türkiye'de halka açık 500 civarı şirketi araştırmak elemek çok daha kolay. akilligelisimin de dediği gibi birçok kritere göre eleme işlemlerini yaptığınızda elinizde gerçekten de 5-10 şirket kalıyor bunların da çoğunun piyasa değeri gerçekten uçuk miktarlarda.

    bana enteresan gelen endeks balon gibi şişmişken bile yatırımcının ilgisini çekmeyen, tahtasında günde en fazla 100.000 tl lik işlem hacmi olan bazı mükemmel şirketlerin olması. örnek verecek olursam (bkz: iş girişim sermayesi yatırım ortaklığı)

    madem bu örneği verdim, bu örnekten yola çıkarak birşeyler karalayayım. bu şirketin fiyat kazanç oranı 2.5 civarlarında, piyasa değerinin defter değerine oranı 0.7 dolaylarında yani şirket şu an esas değrinin %30 aşağısında işlem görmekte. üstelik bu şirketin ebitdası mükemmel olsun -2.5 senede kısa vadeli borçlarını karşılıyor-, faaliyet kar marjı, özsermaye karlılığı, aktif karlılığı da çok iyi olsun ve bu şirket dikkat çekmesin, saçma sapan yeni halka arz olmuş batmaya yüz tutmuş şirketler balon gibi şişsin dursun.

    benim diyeceğim değer yatırımcılarını sevin, bu insanlar gerçekten sabırlı ne yaptığını bilen insanlar diye düşünüyorum. hülasa değer yatırımcılığı aslında teorikte çok basit fakat pratiğe dökülmesi sabır ve disiplin olmadan imkansız olan birşey.

    adettendir: yatırım tavsiyesi değildir.
  • sanıyorum, zaten olması gerekendir. teknik analizin çok acayip alengirli dolaplarının bir boka yaramazlığını aklı başında olan, biraz sosyalist neşriyatla içli dışlı olan her insan zaten anlar. bahar döneminin sonunda çiftçiler gübreleme yaparken gübre fabrikasının hisselerinin değerleneceğini bilerek yatırım yapmakta ve spekülasyona, günlük/anlık hesaplara dayalı hisse alıp satmanın bir boka yaramayacağını bilmekte öyle çok büyük erdem yoktur. kendinizi kaptırmayın. ayık olun.

    ancak, bu yolla "zengin" olmak istiyorsanız, başlangıçta birkaç milyon dolarınızın olması gerekiyor asdsddfgh sözlükte orada burada size zengin olma yollarını anlatanlara kulak asmayın. hiç bir zaman zengin olamayacaksınız.
  • geleceğin value investing alanı;

    (bkz: cryptocurrency)
  • biraz akbabalıktır.

    piyasalar etkin çalışmaz. basit bir örnek vereyim; yakın zamanda facebook, cambridge analytica skandalı sonrasında değer kaybetti. skandaldan sonra küçük yatırımcı panik halinde satış yaptı. %5'e yakın düştü.

    sonra ne oldu. alt tarafı mark zuckerberg komite karşısında özür diledi diye bir haftada eski değerine geldi.

    değer yatırımı, sürü psikolojisi ile anlamsız satış yemiş kelepir, ama özünde değerli ve geleceği sağlam şirketleri bulmayı hedefler. bu noktada dediğim gibi biraz akbabalıktır.

    yukarıdaki örnek çok hızlı dalgalanma yapsa da, genelde çok uzun yıllar hisseyi elde tutmayı gerektirir. ciddi sabır işidir. trade ekranının karşısında oturmakla olmaz.

    bu açıdan eğer günlük hareketleri kafaya takmama noktasına gelirseniz, al-satçılara* kıyasla daha huzurlu sakin bir iştir.
  • öz sermayesini, istisna yıllar hariç, düzenli olarak enflasyonun üzerinde artıran şirketleri, öz sermayesinin altında veya özsermayesine yakın fiyattan satın almaktır.
hesabın var mı? giriş yap