• kenarlarından hafifçe okşanarak limon sıkma sanatını bizlere öğreten alettir.
  • limonsuz yaşayamayan bünye bu aleti görünce sevinir, zira her daim kullanılsa da limon sıkacağını temizlemek bi işkencedir. üşengeç bünye o limonluğu o vaziyet bırakırsa limon kurur, aralara sıkışan posa temizlenemez, pratik de olamaz. o zaman limon yine elle sıkılır. gelgelelim bu alet bir gün vapurda görülür, heyecanlanılır-ulan işin içinde bi iş var bi limondan bu kadar su nası çıkar denilir-bir milyonmuş, alalım ulan ne olacak anasını satıyım denir, alınır.eve gelinir, heyecanla aparat yıkanır, hönk diye sokulur limonun içine,hiç de adamın soktuğu gibi girmemiştir, kıvrıla kıvrıla,ahlaya ohlaya limocağız binbir eziyet bu aleti kabul eder ancak sonuç vahimdir. ortada bir delikle kalmış, suyu çıkmış bir limon, zevksiz bir meyve özü ve hiç bir işe yaramayan bir alet.
  • limondan çok can sıkar. bazı insanlar için bu limon sıkacağı önüne geçilemeyen sosyal bir yaranın metaforudur, fakirlik, çaresizlik ve sosyal adaletsizlikle ilişkilendirirler. bu olayın ekonomik, sosyal ve vicdani sorumluluğunu paylaşanlar ve dert edinenler olabileceği gibi, buna sadece apolitik ve estetik sebeplerle (ses ve görüntü kirliliği) canı sıkılan kimseler de vardır, belki biraz da züppece. ayrıca kategorik olarak bir can sıkıcı olarak algılanmamakla beraber, vapurda satılan limon sıkacağı anlık can sıkıntıları tetikleyebilir kişinin o anki hissiyatına göre, ve tabii ki serbest çağrışıma ve imleyenle imlenenin * açık uçlu ilişkilerine çok müsait bir nesnedir bu sıkma potansiyeli açısından. bunların hepsi ya da çeşitli kombinasyonları bir arada bulunabilieceği gibi herhangi bir zamanda herhangi bir kişide, hiçbiri de olabilir bahsettiğim şey.
  • limonun suyundan çok, limon sıkmak isteyen bünyenin canını çıkarmaya niyetli bu sıkacak; sırf o upuzun ve gri işgünü sıkıntısının ardından, tıklım tıklım vapur salonunda oturacak bir yer bulmuş ve birkaç saniyeliğine gözlerini kapatabilmiş kişiye nefis limon kokusunu ve güzel hayalleri taşıdığı için satın alınmaya değer hale gelmektedir.

    kullanım şekli, bir kuple nostalji için (bkz: evinizdeki radyonun düğmesini çevirir gibi)
  • acilen limonunuz gelmisse cok ise yarar

    (bkz: ne ki bu)
  • "bununla da kalmıyor, ayrıca alman malı tükenmez kalem veriyoruz!" ve benzeri bir pazarlama stratejisiyle satılan bir alet edevattı bu. tanıdığım tüm anneannelerin evinde bulunurdu. hepsinin torunları tükenmez kalemle harita metod defterine resim çizerdi.
  • limonun asitinin bir süre sonra cürüttüğü alettir, kirilir.
  • oncelikle bilmeyenler icin aletin bir tarifini apalim. limon boyunda sert, saydam ve renkli bir plastik boru gibidir. sekli bir zurnaya benzemektedir. bu daralan silindirik malin ucu daha dardir, alta dogru genisler. uzerinde suyun iceri gececegi ama cekirdeklerin gecmeyecegi boyutta delikler mevcuttur. limonun disinda kalan en alti ise iyice genistir. limona alttan sokulup en uste kadar iceriden ilerletir. limon avuc icinde sikildiginda su deliklerden ortasina akar ve alttan cikar.

    vapurdaki demonstrasyonlarda cok mantikli gorunur. icine sok, limon hic kurumasin, gerektikce avucunun icinde dikey tut, sik, sonra limonu dikey seklinde buz dolabina koy. ama eve getirip kullanayim dediginizde pek de ise yaramadigini gorursunuz. oncelikle limona dogru duzgun sokamazsiniz. sonra sokarsiniz ama tum cabalariniza ragmen ortasindan dogru duzgun su cikmaz. ben herhalde yeterince sikamiyorum diye abandim ve neticede bu plastik sikacagin kendisini kirmis bulundum. sonuc olarak suna kanaat getirdim ki, bu aleti vapurlarda kullanan adamlarin sikma sekli bir cesit kisisel yetenek. nasil ki incecik bir plastik parcasindan bulbul sesi cikran var, tek tekerlekli bisikletle akrobasi yapanlar var, bu da oyle bir sey. normal bir insan icin kullanilir bir sey degil yani.
  • uzun aramalardan sonra, tam "yahu bu türk icadı galiba. neden patentini almamışız ki?" yargısına varmak üzereyken bulduğum resmini, siz saygıdeğer ekşi sözlük okuyucularıyla paylaşmak istediğim edevat:

    görsel
    görsel
    görsel

    vapurda satılan bunun plastiğidir, daha az dayanıklı ve daha az hijyeniktir.
hesabın var mı? giriş yap