• hayir bende pek akilli sayilmam ama bu kadar geri zekalinin yasadigi bir ulkede, nasil ölmeden yasayabiliyorum dedirten olaydir.
    bir ulkede hic mi övünülecek bir sey yapilmaz? profesyonel oldugumuz tek sey dogayi katletmek.
  • altta yatan bir kalp krizi, aort anevrizması veya anevrizma sonucunda da ex olmuş olması muhtemel kişinin vefatıdır. tamam kaptan, mürettebat ve hatta yolcular da çok hatalı ama bu tür şok ölümlerin altında genelde akut bir sağlık sorunu yatabiliyor.
  • acaba davası, yargılanması oldu mu? ölen adam kaçta kaç suçlu bulundu merak ettiğimdir.
  • pekçok hatanın birlikte yapılması sonucu oluşmuş üzücü durum.
  • adami kendi haline biraksalar rahat kurtulurdu aq. edeceginiz yardim batsin. hadi kaptan belki yeni ise baslamis vs. idi, akinti yaratacagini dusunemedi, bir halati nasil tutamiyorsunuz arkadas ya
  • anlaşıldığı kadarıyla, acil durum prosedürlerinden bihaber olan personele sahip bir şirket tarafından gerçekleştirilmiş hadisedir.
    söylenecek çok şey var, ama kim dinler, neye yarar.
  • ufak motorbotlarda denize adam düşerse ve kaptanın bundan derhal haberi olursa yapılacak ilk şey vitesi boşa almak ardından teknenin kıçını denizdeki kişiden uzaklaştırmaktır. ardından standart kurtarma manevrası yapılır, burada da şahsa yaklaşınca yapılacak ilk şeylerden biri geri vitesle fren yaptıktan hemen sonra eğer şahıs tekneye alınacak pozisyona gelmişse vitesi boşa almaktır.

    böylece pervaneden kaynaklı yaralanmaların önüne geçilir.

    koskoca vapur için sanırım bu süreç daha standarttır. bir kaptanın ve mürettebatın bu tip durumlarda hata yapma lüksü yoktur. kaldı ki hata da bilip yapmamak demek. bilmemek doğrudan cana kasıt anlamına geliyor.

    yani kaptan ve mürettebatı suçlamayalım diyenlere soruyorum, birisi size gelse ve hadi vapur kaptanı, miçosu, halatçısı vs. olun dese bilmediğiniz halde kabul eder misiniz? mal mısınız siz? denizcilikte en çok üstünde durulan, manevra eğitimi en çok verilen, teknolojisi sürekli geliştirilen konu denize adam düşmesidir. bunun sebebi de basittir. denize düşen insan sadece boğularak ölmez. tekne gövdesi veya pervane kaynaklı yaralanmalardan kaçınmak gerekir. dahası 8 derece suda 8 dakika beklerseniz hipotermiye girersiniz, hipoterminin sonu da ölümdür. hızlı olmak gerekir.

    sempozyumda tercüme krizi örneğinde de görmüştük. insanlar yapabilir miyim, bunu biliyor muyum, ben kimim, ehliyetim var mı demeden hak etmedikleri işlere talip oluyorlar. tercüme de önemlidir bu arada. yanlış tercümeyle cinayet çıkarırsınız mazallah.

    yani bu iş bilmezliğin adı hata, kaza falan değil. düpedüz ahlaksızlık, insan hayatını hiçe saymaktır. türkiye'de herhangi bir taşıt sürmek için o taşıtın gazına ve frenine basmanın yeterli olmadığı anlaşılmadığı müddetçe, bir işi yapmak için kağıt üzerinde diploma değil deneyim ve beceri gerektiği idrak edilmedikçe hepimizin hayatı tehlikede.
  • 2021 itibarıyla dava süreci devam ediyordu.
    (bkz: haydar kayır/@poturgilinpotur)
hesabın var mı? giriş yap