• sıla'nın bugüne kadar yaptığı en başarısız albüm sanki genele vurduğumuzda. sözler yazılmış olması için yazılmış gibi, besteler akmıyor ve bu durumun farkındalar da kurtarmak için düzenlemelere daha bir özen göstermişler sanki. ama öte yandan bakıyorsunuz, o kadar güzel birkaç parça var ki, gene de kıyamıyorsunuz.

    aslında daha dokuzuncu dinleyişim, ama şimdiden dört parçayı yok ettim bile çalma listesinden. (her şey yolunda, panik atak, esaret ve leyla.)

    çocuk çok hoş bir parça olmuş, albüm açılırken umut veriyor albümün ilerisine dair, fakat her şey yolunda ile "bir durun yahu, bu ne, 'dün kötüydü, bugün hallice' diye söz mü yazmış sıla, nasıl?' diye soru işaretleri belirmeye başlıyor kafanızda. açık deniz ile biraz toparlıyorsunuz. imkansız'ı ilk dinlediğimde imza albümü çizgisine dönüyor sıla gibi gelmişti bana, ama ona dönmemiş, bugüne kadar yaptıklarına hem benziyor, hem benzemiyor bu albüm. panik atak o eski hareketli sıla parçalarının hepsinden birer parça alınarak yapılmış gibi, vasat. halaçok güzel, bakınca kağıt üzerinde sözler çok vurmuyor ama besteyle birleşince "tamam" diyorsunuz, "çok güzel parça", o başlangıçtaki eyvah ile yakıp geçiyor. esaret hakkında pek bir fikrim yok, şu an kulağımda hiçbir şey canlanmıyor örneğin, halbuki yedi kez dinlemişim, ama yok bir şey kalmamış pek. zor sevdiğimden güzel, leyla kötü. ıssız ada vur kadehi ustam'ın devamı gibi, ama güzel olmuş, albümün en iyilerinden biri. aslan gibi uzun zamandır sevdiğim bir parçaydı zaten, güzel yapmışlar. ikinci tekrarda "ben şahsen sormam" diyen kadına her seferinde gülüyorum şimdilik.

    joker albümünü yaparken çok eğlenmişler de, "ay şu ruhu kaybetmeden hadi bir albüm yapalım" demişler, ama ellerinde yeterli şarkı yokmuş, iki şarkı karalayıvermiş sıla, hadi demişler oldu bu çıkaralım madem. bir gözlerine teslimim koyulabilirdi albüme, bodrum'un suları koyulabilirdi bir de stüdyo kayıtlarıyla. (ama tabii henüz joker çıkalı ne kadar oldu ki? hemen o şarkıları bir albüme koymamaları da şık tabii. bodrum'un suları da cihan okan'ın sesinden halen daha iyi sanki.)

    sıla'yı ben seviyorum, sevmemin sebebi o sözlerindeki cinlik, şarkılara kattığı yorum. daha bu dördüncü albümü, ama ben heyecanla koşup albümünü alıyorum, bir daha albüm yaptığında yine aynısı olacak. bu albümde yorum yerli yerinde, ama sözlerde bir eksiklik var. tutmuş bir formülün tekrarı yapılmış sanki, ama yapay kalmış. sakil durmuş. birkaç ay sonra bu albümden bana "çocuk", "hala" ve "ıssız ada" kalacak sanki bir tek, onlar harikalar evet, sırf onların hatrına fırlatıp bir kenara atamam bu albümü. dinledikçe kararım da değişebilir, başka şarkılar da sıcak gelmeye başlayabilir.

    ama sıla şu an halen benim için ilk albümünün üstüne çıkamadı ama konuşmadığımız şeyler var'da buna çok çok yaklaştı. levent yüksel'in laneti onu da yakalamaz umarım. gerçi böyle bir yarış içinde de değil sanırım, kendisinin ve dinleyicilerinin böyle bir derdi yok herhalde, bu bir tek benim için geçerli sanırım genel olarak. insanlar "inşallah unutursun sen de, zamanla alışırım ben de" kolaylığından gayet memnunlar, bağıra çağıra "sana inandım koştum geldim" diye söyleyebiliyorlar.

    başa sarsın öyleyse, "ben ki egeli lodosum, baş eğmem el yeline..."

    sonradan başa gelen akıl: her şey yolunda'ya ne demişim ben öyle, bir de listelerden çıkarmalar falan. taş olayım.
  • içerdiği 13 şarkı aşağıdaki gibidir.

    1- "çocuk" (söz: sıla, müzik: sıla & efe bahadır)
    2- "her şey yolunda" (söz: sıla, müzik: efe bahadır)
    3- "açık deniz" (söz: sıla, müzik: sıla & efe bahadır)
    4- "imkansız" (söz: sıla, müzik: sıla & efe bahadır)
    5- "panik atak" (söz: sıla, müzik: kerem türkaydın)
    6- "hala" (söz: sıla, müzik: efe bahadır)
    7- "esaret" (söz: sıla, müzik: efe bahadır)
    8- "zor sevdiğimden" (söz-müzik: sıla)
    9- "leyla" (söz: sıla, müzik: sıla & efe bahadır)
    10- "issız ada" (söz: sıla, müzik: kerem türkaydın)
    11- "aslan gibi" (söz: sıla, müzik: sezen aksu)
    12- "kaçık deniz" (söz: sıla, müzik: sıla & efe bahadır)
    13- "cesaret" (söz: sıla, müzik: efe bahadır)

    (bkz: copy paste değil alın teri)
  • çığlk
  • bazısı sessizdir. gülümseyerek atılır.
  • dikkat kesilerek dinliyorum;

    1- çocuk: daha çok senfonik dokunuşlar hoşuma gitti. bi' nevi albümün introsu. hatta introsu. ve olabilecek en güzel intro. sıradanın dışında. çocuk diye bir dizi çekilse kesinlikle dizi müziği olur.

    2- her şey yolunda: yine farklı bir hal. akustik. bir köşe yastığı değil ama gayet güzel. sanırım buna boomerang diyorlar. önce akustik, sonra üstüne aynısının çok seslisi. hoşuma giden bir teknik. severim ziyadesiyle. koma sesler var bolca. gayet hoş. majörler tükenmemiş. sanırım an itibariyle favorim.

    3- açık deniz: kenan doğulu parçaları gibi. bakmadım ama beste ona ait olabilir. kaleme akar derken bir akar kelimesi bu kadar mı akar. canımsın. vokaller başarılı. neşeli bir parça. ama benim pek sevdiğim bir tarz değil. hakan peker'in kaldı anılarım adlı parçasının hızlanmış hali gibi. sanki albüm dolsun diye yapılmış gibi. akumpanyalar başarılı ama. klavyeci yaşa.

    4- imkansız: arp kullanmak. süper! sözler yine köşe yastığı gibi orjinal. bilirsiniz köşe yastığına takılmış biriyim. neyse. albümden önce kamyondan düşen ilk parçaydı. eh ne bileyim süper değil. senfonik hallerdeyiz yine ama bir metallica konserinde olamayız. pek gitmemiş. o viyolonsel devam etmeliydi bence uzun süre. elektro gitar güzeldir hoşdur ama bu parçada sanki şeker yerine tuz konulmuş gibi.

    5- panik atak: kalkın oynuyoruz. tam bir konser parçası. ve işte o sıla'nın çok sevdiğim şımarık halleri. yakışıyor vallahi. şımar ulen. sabahları işe giderken falan arabada güzel güzel dinlenebilir. güne iyi başlatır. mis. sözler de ironik. komik. yirim. öyle işte. hareketli. şımarık falan filan. yeter.

    6- hala: doğrusu hâlâ olması gereken kelime. neyse. gökhan tepe'nin bir parçası geliyor aklıma nakaratını dinlerken. hah. kaygısız sevgilim. ulan harbi benziyor ha. intihal var diyemem ama. nakarattan önce güzel gidiyor. akustik yine. baslar yerinde. nakarat öncesini sevdim. aslında nakaratı da sevdim. benzerlik önemli değil. bu parçayı da en güzel gün batımında ufka doğru içerken dinlemek lazım. sevgiliden ayrılmış olmak daha da tatlandırabilir. ama siz parçayı daha sevmek için sevgiliden ayrılmayın. kızları bilmem ve sanmam da erkekler için bir tane vardır hep bu parça ile akla gelen. işte ona gelsin.

    7- esaret: yine akustik başladık ve gidiyoruz. viyolonsel ile birlikte yine senfonik. sevdim. tam mix yapılacak parça. (c)esaret ile bir ilişkisi olacak belli. az kaldı ona da. neyse parça güzel hoş. sözler falan iyi. lounge tadında. geç havuzun başına al martinini ve yudumlarken dinle.

    8- zor sevdiğimden: slow ve güzel. kesinlikle bir akşam parçası. makamlar geçişi var. transpozeni yerim. bravo. severim ben bu parçayı kesin. ama bir köşe yastığı değil yine bak demedi demeyin. her şey bir yana ben bu kadının sesinin her teline ölürüm! geçişlerine bittiğimsin be sıla.

    9- leyla: aha dizi etkisini göstermiş. leyla ile mecnun burada da var. ritmik ve hoş bir parça. sözlere gel. güzelmiş. kim yazdıysa öptüm yanaklarından. sezen aksu parçaları ile aynı söz öbekleri neredeyse. arkada da harun kolçak bağırıyor sanırım bazen. bas gitarı iyi çalmış eleman. takip iyi. gitar da iyi. klavye yine aynı. coşmuş. vokaller de keza. alkışlar falan. eller havaya mekanlarının vazgeçilmez parçası olacaktır.

    10- ıssız ada: keman ve gitarın yanına koy bir darbuka. ve düşün sıla söylüyor. kapa gözleri dinle. yeni bir hafif sanat parçası. söz ve müziğin hacızade veli efendi olması olası parça. fekat sevdim gayet. durun rakı açıyorum. sözler resmen içmeye itiyor. iyi bitti.

    11- aslan gibi: sertap erener ve levent yüksel'den aldırma deli gönlüm'ü dinledikten sonra yapılmış bir parça gibi. bol sesli. hareketli. akorlar güzel. zaten sıla'nın sesi var o yüzden pek eleştiremem. resmen subjektifim o noktada. şarkıdaki gibi grupça söylenmeli, dans edilmeli. bir kır veya yeşillik olmalı. etrafta bir su olsun. koyun bu parçayı dinleyin veya söyleyin. böyle pozifit sözler. felsefik haller. bir de kafiye iyi. de sonundaki olrayt diyen adamın ağzına elma sokasım geldi. bitti mi arzu?

    12- `(k)açık deniz`: yukarıda dediğim gibi kenan doğulu parçası olan açık deniz'in ozan doğulu tarafından mix yapılmışı sanırım. ha nasıl olmuş. bence olmuş. bu hali daha iyi sanırım.

    13- `(c)esaret`: esaret in elektro hali. hangisi daha iyi derseniz. elektronik sever biri olarak bu. ama bu fikir subjektiftir. yok lan gayet iyi bu. yapanı yirim. evet evet kesinlikle budur. diğerini ezdi.

    genel olarak eh diyeceğim. sıla'nın hem kendisine hem de sesine biten biri olarak zaten çok kötü yorum yapmam beklenemezdi. beklemeyin de. anladığım kadarıyla farklı şeyler arayışına girmiş. ama eski albümlerin o derin konyaklı tramisu lezzeti yok. tıpkı levent yüksel'in med cezir albümünden sonraki halleri gibi. biraz daha yoğunlaş güzelim şu albümü yaparken. pr ile bir yere kadar. yoksa kulaklarından çekerim!
  • bariz bir şekilde çok güzel albüm. sıla'nın en iyisi değil belki ama türkiye'de son yıllarda çıkmış en iyi albümlerden.

    bir sanatçının en yeni albümü öncekiler kadar güzel değil diye ya da onlar kadar beğenilmeyince "çok kötü, olmamış, vs." denilmez. insaf.
  • sıla gençoğlu ile serdar ortaç'ı müzik kalitesi olarak bir tutan akıl fakirlerini başlık altlarında zırvalarken görmemizi sağlayan albüm.
  • her isminin telaffuz edilişinde vaveyla vala vulada vamburveyla vap vup diye devam edeceği düşünülen albüm ismi. :) ayrıca aşık olunup, evlenilip, sevişilebilecek nadir kadınlardan biri olan şahsiyetin yeni albümü.
hesabın var mı? giriş yap