• bir kaç acınası, bilim gönüllüsü ve asla hakettiği saygıyı görememiş insanı belirtir psikolojide. ne zaman bir psikoloji araştırması okusam, çalışmayı yapanlarda adı geçenlere bakıyorum ve şuna benzer bir şey görüyorum: karen horney, alfred adler "ve arkadaşları". alla allaaa, adamlar bir araştırma yapmış, psikoloji uğruna emek vermiş ve araştırma üniversitelerde okutulurken, sadece karenin, alfredin adı var, adamcağızlardan "ve arkadaşları" diye şöyle bir bahsedilmiş. tamam belki "ve arkadaşları" için bir sorun yoktur, onlar sadece bilime hizmet etmek isteyen bir kaç kişidir ama adı geçen diğer elemanların aklına hiç gelmiyo mu, ulan ayıp olmuyo mu şu "ve arkadaşları"ımıza diye. ama nerdeee, kimsenin aklına gelmemiş ve hatta psikolojide bir kalıp olmuş bu "ve arkaşları". ayıp valla.
  • esas oglanin yardimcilari niteligindeki ezik kitleyi tanimlamaya yarayan soz obegi
  • bu ifadeye spor yazılarında/haberlerinde de sık rastlanır. bir takımın en iyi veya en ünlü oyuncusu başrolü alırken arkadaşları yan rolleri paylaşır:
    "ronaldinho ve arkadaşları madrid deplasmanında"
    "...bakalım naumoski ve arkadaşları bu sefer başarabilecek mi?"
    "evet sayın seyirciler, tsubasa ve arkadaşları bu maçta hyuga ve arkadaşları karşısında zor anlar yaşıyor..." (yalnız bu sonuncudaki ifadelerin haklılığını kabul etmemek mümkün değil tabii ki!)
  • (bkz: et al)
  • bir dönem galatasaray için, özellikle de italyan basınında başına "hakan şükür" getirilerek kullanılan tamlama.

    (bkz: hakan şükür ve arkadaşları)
  • zamanında bizim dgm'de bir davamız vardı, öğrenci olayları filan, sonra sanırım bizim olayların vatan-millet için çok da tehlike arz etmeyen olaylar olduğuna hükmedip ağır cezaya göndermişlerdi, ki bu bizim açımızdan gayet küçük düşürücü idi, kız kaçırma, adam yaralama davalarının arasında bşizimkisi, neyse, orada duyduk bu kalıbı ilk kez. mübaşir bizi ilk sıradaki arkadaşın ismini zikredip "bilmemkim ve arkadaşları!" diye bir çağırdı, çok komik geldi, bazılarımız hakimin karşısında hala kıkırdıyordu.
hesabın var mı? giriş yap