• lev tolstoy'un kendi yaşamından yola çıkarak kaleme aldığı beş perdelik dram.

    oyunun kahramanı nikolay ivanoviç, tıpkı tolstoy gibi, topraklarını ve malikanesini köylülere (bkz: mujik) terk etmek istemektedir. hayatına yön veren ve isa'nın dağdaki vaaz'ına (bkz: sermon on the mount) dayandırdığı hristiyanlık anlayışı ile kurulu düzeni, devleti ve askerliği reddeden ivanoviç, kiliseyi ve ona hizmet eden ruhban sınıfını da şiddeti onaylayıp dini yozlaştırdığı için karşısına alır.

    ana karakterin tercih ettiği onurlu yoksulluk ile sıklıkla dile getirdiği çileci ve "hristiyan anarşist" (bkz: hristiyan anarşizmi) görüşünü ifade eden tolstoy, bu eserde karakterin içine düştüğü ikilemler ve trajikomik durumlar sayesinde, toplumda hakim olan din ve itaat öğretisine acımasızca saldırmaktadır.
  • stefan zweig'ın sternstunden der menschheit * kitabında lev nikolayeviç tolstoy'un "ve ışık karanlıkta parlıyor" yapıtıyla ilgili [tanrı'ya sığınış - 1910 ekim sonu (lev tolstoy'un "karanlıkta bir ışık" adlı tamamlanmamış dramı için yazılan bir sondeyiş] başlıklı denemesi var.
  • son perdesi yazılamamış, 5 perdelik tolstoy dramı. aynı zamanda tolstoy'un otobiyografisi sayılır. düşüncelerini ve fikirlerini oyunun ana kahramanı nikolay ivanoviç aracılığıyla aktarmış. 'nasıl yaşamalıyım?' sorusunu kendine sorabilen ve cevap arayan her erdemli insan gibi tolstoy'da bu kitabında bu soruyu sormuş ve cevaplarını aramış. tamamlanabilseydi bir çoğumuzun karanlıkta parlayan başucu kitabı olabilecek kitapken, tolstoy'un dahi cevap bulamadığı sorularla yarım ve eksik kalmış kitaptır. öyle eksik hissettirir ki son sayfa olduğunu bilmenize rağmen yırttık sayfa yoklattırır. kitap buram buram tolstoyculuk kokar, sonu hayal kırıklığına uğratır.
hesabın var mı? giriş yap