• eskisehir orduevi onun eseridir.. ondeki kubbemsi $eyi ayakta tutan sutunlarin "v" $eklinde olmasinin sebebi de bizzat isminden gelir..
  • yaptığı bir çok meydan ile ankaranın trafiğini rahatlatmış, askeriyeden* zorla toprak alabilmeyi başarmış uçuk mimar, ankara belediye başkanı
  • kocatepe camii'nin mimari tasarım yarışması ile elde edilmiş olan ve vedat dalokay'a ait ilk projesi politik bir u dönüş ile fazlaca "moderen" bulunarak temel kazısı tamamlanmış iken değiştirilmiş, yerine projesi hüsrev tayla'nın, kendisi kötü bir "sinan taklidi" olan bugünkü camii kondurulmuştur.

    sayın dalokay da projesini pakistan'ın başkenti islamabad'a suudi bağışları ve suudi kralının adına yaptırılacak camii için düzenlenen uluslararası bir yarışmaya göndermiştir. yarışma sonucunda seçilen proje "kral faisal camii" adıyla 1986 yılında inşa edilmiştir. işte şuracıkta bir fotoğrafı mevcuttur: http://www.arkitera.com/gununsorusu/2001/08/25.htm

    sayın dalokay, talihsiz bir trafik kazasında, yanılmıyorsam 1991 yılında, eşi ile birlikte vefat etmiştir.
  • kocatepe camii projesinin orijinali dört noktadan zemine temas eden devasa bir kubbeden oluşmakta, minareleri ise yukari doğru genişleyen bir formatta idi, hem bu binayi pakistanda inşa edecek teknoloji bulunmadiğindan hem de içi elvermediği için kubbenin formatını* köşeli hale getirip öyle göndermiştir yarışmaya
  • ankaraya hediyelerinden birisi de sıhhıye kızılay arasındaki meydandaki sembol anıttır.hatta halk arasında dalokayın boynuzları diye bilinir. bu boynuzlar i.melih gökçek'in bir tarafına battığından kaldırılmak istenmiş fakat bu arzu tepki toplayınca boynuzlar batmaya devam etmiştir.
  • diyarbakır'da bir yeraltı çarşısına, ankara'da bir cadde, bir park ve nikah sarayına, adana'da hal kompleksine adını veren merhum şahsiyet
  • 1973 yılında yapılan mahalli seçimlerden sonra ankara’nın belediye başkanlığını yapmış olan siyasetçi, mimar. belediye başkanlığı döneminde kimi kararlar alınırken milliyetçi cephe hükümetiyle sert tartışmalar yaşanmış; siyasi çıkarlar ve politik çekişmeler, dalokay'ın icraatlarının önündeki en büyük engel olmuştur. yapmak istediği her proje merkezi idare tarafından engellenmiş, hatta belediye işçilerinin yaptığı ve dalokay'ın desteklediği grev disk'in ülke çapında ilan ettiği genel yasla ilişkilendirilerek bir ara oğuzhan asiltürk tarafından görevinden alınmıştır.

    gerek icraatları ve gerekse renkli yaşamıyla türkiye’nin "farklı" belediye başkanlarından biri olmayı başaran dalokay’ın şehir enstitüleri kurma girişimi, beş bask'lının idam edilmesini protesto etmek için ispanya'nın ankara büyükelçiliği'nin sularını kesmesi, ‘süt projesi’, toplu taşımacılık, tanzim satışlar ve gecekondu halkı için ürettiği akkondu projesi, belli bir dönem tüm ekmek fırınlarını belediyeye işletmesi dönemin akılda kalan uygulama ve projeleridir. o yıllarda mimarlık dergisi’ne yaptığı açıklama, aradan geçen 30 senede değişen bir şey olmadığını gösterir niteliktedir:

    "...havagazı fiyatlarını artıracağız. 50 kuruştan satılıyor. biz hesapladık, 160 kuruş bulduk, götürdük. bizim chp'li grup toplandı. dedik ki, arkadaşlar işte böyle bir zarar ediyoruz, 50 kuruştan 160 kuruşa çıkarmak istiyoruz. chp'li grup ise bu öneri karşısında ikiye ayrılmış, bir grup 75 kuruş olsun diyor, diğer bir grupsa 250 kuruş olsun diyor. biz de 'siz ne yapıyorsunuz? biz ne 75 kuruşa ne de 250 kuruşa havagazı üretemeyiz size, biz hesapladık 160 kuruş istiyoruz, bize verin bunu biz gidelim.' dedik. sonradan öğrendim, 75 kuruş isteyenler lokantacılar ve kuru temizleyiciler, 250 kuruş isteyenler de sıvı gaz satıcıları. şimdi bu bizim ilerici, devrimci, halktan yana ve hakça düzen isteyen chp grubumuzun durumu."
  • yazdığı kolo isimli çocuk kitabının aklımda büyük yer ettiği kişi...köyden uzakta oturan yaşlı bir kadın ile köyden bir çocuğun ilişkisi,kolo keçinin hikayesi,ve tüm paylaşılanların keban barajının yapılmasıyla sular altında kalmasını anlatan iç burkucu bir kitaptı kolo.
  • ankara'da tunalı hilmi caddesi üzerinde bulunan tunali otel'in de mimari olan onemli sanatci.
hesabın var mı? giriş yap