• türk edebiyatının önde koşan yazarlarından biri.

    mavi karanlık'ta sorunlu ama naif nergis'e aşık eden, bir gün tek başına'da bir insanın iç çelişkilerini açıkça ortaya koyan, güven'de ülkenin bir dönemini tkp tarihi özelinde derli toplu anlatan, yeşilçam dedikleri türkiye'de istanbulu, entelektüel çevreyi gösteren adam.
    okuyun, okutun...
    pişman olmayacaksınız.
  • mavi karanlık ve bir gün tek başına adlı eşsiz romanların yazarı.
  • cok az roman yazip fakat turk edebiyatinin en guzel romanlarina imza atan,romanlarindaki anlatim tarziyla kitaplari bir cirpida okunan, edebiyat sever tum sozluk suserlerine siddetle onerilmesi gereken,gercek adi abdulkadir pirhasan olan,tiyatro ve sinema sanatcisi deniz turkalinin babasi,bilge yazar.
  • uslubuyla okuyucu saran bir kitabı okunduktan sonra bütün kitaplarını okumak isteğiyle insanı dolduran türkiyenin nacizhane yazarı güvenide 30 yıl boyunca darbelerden polislerden sakladığı ve sansürsüz çıkaran bi yayınevi bulana kadar beklediği anlatılır
  • (bkz: komunist)

    edit: kitabının adıdır efendim!
  • kitap kapaklarında yer alan biyografisi :
    1919’da samsun’da doğdu. asıl adı abdülkadir pirhasan’dır.ortaöğrenimini samsun lisesi’nde yaptı. yüksek öğrenimini 1942’de istanbul üniversitesi edebiyat fakültesi türk dili ve edebiyatı bölümü’nde tamamladı. maltepe ve kuleli askeri liseleri’nde edebiyat öğretmenliği yaptı. 1951’de siyasal eylemlerde bulunmakla suçlanarak tutuklandı. askeri mahkeme tarafından dokuz yıl hapis cezasına çarptırıldı. yedi yıl sonra koşullu olarak serbest bırakıldı. rıfat ilgaz’la birlikte gar yayınları’nı kurdu.
    1965’te senaryosunu yazdığı sokakta kan vardı ile yönetmenliği de denedi. kurgusu, anlatım tekniği ve gerçekçi yaklaşımıyla çağdaş edebiyatta bir aşama olarak nitelendirilen bir gun tek basina’yı mavi karanlik izledi.yeşilçam dedikleri türkiye ve tek kişilik ölüm’le roman uğraşını sürdürdü. vedat türkali, dallar yeşil olmalı adlı oyunu ile trt 1970 oyun ödülü’nü, bir gün tek başına ile milliyet yayınları 1974 roman yarışması’nda birincilik ödülünü ve 1976 orhan kemal roman armağanı’nı kazanmıştır. dolandırıcılar şahı, otobüs yolcuları, üç tekerlekli bisiklet, şehirdeki yabancı, karanlıkta uyananlar, bedrana, kara çarşaflı gelin’in senaryolarını yazdı. sokakta kan vardı, korkusuz aşıklar ve kopuk filmlerinin ise senaryolarını yazarak yönetmenliğini yaptı. senaryolarını yazdığı karanlıkta uyananlar (1965) ve kara çarşaflı gelin (1977), antalya film şenliği’nde en iyi senaryo ödülü’nü almış; yine senaryolarını yazdığı bedrana ve güneşli bataklık filmleri de carlovy vary film şenliği’nde cidalc ve işçi sendikaları özel ödülü’nü kazanmıştır.uzun bir aradan sonra 1999'da 2 ciltten oluşan guven'le okurlarıyla buluştu.güven'i hayatını anlattığı komunist izledi.
  • en son seçimlerde dehap tan aday olmuş çok saygı değer bir yazar
  • bir gun tek basinayı okurken istanbul universitesini ve cevresini bir kez daha gorur gibi oldum.ayrica mezun oldugu samsun lisesinin adi artik samsun 19 mayis lisesi olmustur.
  • romanlarında çok kullandığı bir kelime var : "bir an için ikircikli kaldı" . aslında o hiçbir romanında ikircikli kalmadı. o keskin yazın diliyle hep aynı tarzı yansıttı.
    kitap fuarında yayınevine uğrayıp imza günü yapıp yapmayacağını sordum. yürümeye bile gücü kalmadı dediler. bir an için ikircikli kaldım. sonra sessizce uzaklaştım standdan.
hesabın var mı? giriş yap