• http://data.worldbank.org/…untries/ve?display=graph

    ekonomi bilmeyenlerin hakkında atıp tuttuğu ekonomidir.
  • sosyalist değil, karma ekonomik yapının hakim olduğu ve ekonomideki sosyalist ögelerin güçlendirilmesi üzerine ağırlık verilen bir ekonomidir. ancak bu ögelerin güçlendirilmesi ve ağırlık kazandırılması oldukça yavaş olduğu gibi, ekonomideki bu çift başlı yapı pek çok açıdan venezuela'yı zorlamaktadır. haliyle siyasi alanda venezuela'daki egemen sınıf ile işçi sınıfı ve halk arasındaki pat durumu uzunca bir süredir bozulamamış durumdadır. venezuela'da ilerleyen devrimci süreç, halkçı-devrimci hükümeti chavez'in taşıdığı bir hale büründürmüştür.

    chavez'in ölümü ile birlikte chavez'siz ilerleyemeyecek olan venezuela devrimi, karşısına yeni bir yol ayrımı getirmektedir; ya bundan sonrasında sosyalizme doğru hızlı ve radikal bir adım atılacak ya da egemen sınıflar mevcut tabloyu kendine çevirerek halkçı kükümetin tüm kazanımlarını neo-liberalizme yedirecektir. burada bolivarcı hükümetin hatırlaması gereken şey; sosyalist ekonominin yalnızca merkezi planlama, üretim araçlarının kamulaştırılması ve kamu maliyesinin güçlendirilmesi demek olmadığını, bu süreçlerin tamamanın siyasal ve ideolojik bir süreç olduğunu hatırlaması gerekiyor. bu hatırlandığı sürece örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez sözü gerçeğe dönüşecektir. chavez'in mirasını yükseltecek olan şey; komünistlerin sürece ağırlık vermesi ile olacaktır.
  • 2011 yılı ile ilgili bütçe tartışmaları ile ilgili kısa bir bilgi:

    http://haber.sol.org.tr/…u-yoksa-zaman-mi-kaybediyo
  • bu ekonomi de sosyalizm üzerinden eleştirilmeye başlandığına göre, dünyada halen sosyalist görüşe yakın bir adam iktidara gelince o ülkeyi bir kaç yılda dünya dengelerinden bağımsız şekilde hemen sosyalist yapacağını sanan arkadaşların tükenmediğini görüyoruz. bunlar aynı zamanda mesela türkiye'de tkp iktidara gelse türkiye komünist olacak, tüm oligarklar ellerindeki malları kamuya iade edecek, patronlar iş yerlerini işçilere terk edecek, silah kompradörleri buraya kadarmış beyler deyip çiçek satmaya başlayacaklar falan sanıyorlar. bunlar olmazsa da o zaman komünistleri eleştirirler. chavez keşke petrolü dünyanın en büyük petrol müşterisine değil de, dünyanın dört bir yanından ellerinde bidon ile venezuela'ya gelen fakir fukaraya satsaydı. o zaman yeterli bir sosyalist olurdu herhalde.
  • 347 milyon varil petrol satıp 14 milyon varil benzin aldığı için "lay lay lay" diye eleştirilen ekonomi...

    347 milyon varilden yaklaşık 110 milyon varil benzin üretilebilir... geriye kalan varillerde çöpe atılmıyor tabi, başka işlere gidiyor.

    tabi venezuela ekonomisi, abd'den benzin ithal etmek yerine venezuela'ya gelip benzin imal etmesini ve halka 1 deposunu 1 dolara değil, 1 litresini 1 dolara satmasını isteyebilir. o zaman demokratik benzin oluyor.
  • petrole ve abd'ye bağımlı bir ekonomidir. petrol fiyatlarına endeksli olarak değişim göstermektedir. petrol üretiminde opec'in en büyük 5 üyesinden biridir. petrol fiyatlarının hızlı artış gösterdiği yıllarda en büyük büyümesini gerçekleştirmiştir.

    en büyük partneri amerikadır, en fazla ihracatın ve ithalatın yapıldığı ülke yine amerikadır. ürettiği petrolün büyük kısmını yine amerikaya satar.

    iran ekonomisi gibi petrole bağlı bir ekonomidir ve amerika ile ne kadar didişirseler de petrol fiyatları o kadar yükselir. iran ile amerika arasındaki her sürtüşmede petrol fiyatları artmıştır. iran petrol satan bir ülke, amerika petrol satan bir ülke.

    eğer türkiye'de yaşıyorsanız bu ekonomiyi sosyalist bir devletin ekonomisi sanabilirsiniz, sanmayın.

    http://www.indexmundi.com/…dp_real_growth_rate.html

    http://en.wikipedia.org/wiki/economy_of_venezuela

    http://www.tradingeconomics.com/…nezuela/gdp-growth
  • venezuela'nın dünya petrol rezervinin %18'ine sahiptir. bu yüzden hedef durumundadır.

    hugo chavez ve bolivarcı devrim için nicolas maduro venezuela halkı ile birlikte ülke zenginliklerine göz koyan abd emperyalizm'i ve kilise'nin finanse ettiği faşizme karşı mücadele etmeye devam etmektedir.

    faşizm ise buna karşılık devrim'e ve halk'a zarar vermek için gıda depoları kundaklayarak ekonomiye zarar vermeye çalışmaktadır.

    (bkz: gıda deposu kundaklayıp 40 bin aileyi aç bırakmak)
  • tüm totaliter yönetimlerde olduğu gibi "dış mihraklar türküsü" burada da söyleniyor. 21. yy'da yüzde 1660 enflasyona sahip ol, aylık 12 dolar asgari ücret al, hükümet karnını doyurmak için makarna versin, sonra matah ülke ol. ne güzel iş ya. halk sokaklarda; taleplerine kulak vermek gerek, ezmek değil.

    http://www.bbc.com/…ws/world-latin-america-40453272
  • fikrim olmadan yorum yapmamam gereken ekonomi.
  • "2000 yılında 118 milyar dolar gsyh’ya ve 4.824 dolar kişi başına gelire sahip olan venezüella 2010 yılında gsyh’sını 294 milyar dolara, kişi başına gelirini de 10.317 dolara yükseltmeyi başarmış. sonraki yıllarda ciddi bir ivme kaybı yaşamaya başlamış. 2016 yılında gsyh ve kişi başına gelir 2010 yılının gerisine düşmüş."

    mahfi eğilmez'in son yıllardaki çöküşe dair gayet açıklayıcı yazısı:

    venezüella niçin battı?
hesabın var mı? giriş yap