• venezuela devlet başkanı maduro, trump yönetiminin "finansal ablukası" ile mücadele için kripto para basılacağını duyurdu.
    maduro, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, yeni para birine "petro" adı verildiğini belirterek, petronun, venezuela'nın petrol, altın ve maden rezervleri tarafından destekleneceğini duyurdu.

    maduro, "bu, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınması için yeni uluslararası finansman modellerine ilerlememizi sağlayacak. 21. yüzyıl geldi!" ifadesini kullandı.

    https://kriptokoin.in/…to-parasi-petroyu-cikariyor/
  • benim kanaatim dijital paraların geleceğin parası olacağına göre ülkelerin de kendi dijital paralarını bir şekilde oluşturmak zorunda kalacakları.
  • venezuela hükümeti ithalat ve ihracat işleri için zorunlu kılarsa kıymetleneceğini düşündüğüm lakin arkasında merkezi bir kurumun bulunmasının kripto para anlayışına biraz yamuk geleceğini düşündüğüm durum. yine de gelecekte günlük hayatın içinde olacağını düşünürsek (bkz: erken kalkan yol alır)(bkz: bence tabi)
  • eğer uygulamaya geçerlerse ilginç bir deney olabilecek para birimi.

    2017'de %3000'e varan enflasyon nedeniyle ülke ekonomisi dağılmış durumda malum. gerçi enflasyon neden değil, ülkeyi kötü yönetmenin sonucu. peki petrol ve altın rezervlerine dayanacağı iddia edilen kripto para nasıl bir neticeye götürür ekonomiyi?

    yerel parayı emtiaya ya da güçlü bir yabancı paraya sabitleyerek enflasyonun önüne geçmeyi başka ülkeler de denedi ama bu girişimler hep başarısız oldu. en yakın örnek, türkiye 1999 yılında benzer bir para programı uygulamaya kalktı, 2001 krizine yol açtı.

    yapısal sorunları çözmedikten sonra parayı bir şeylere sabitlemek sorunu çözemeyecektir. yüksek petrol gelirinin hoyratça popülist harcamalarda kullanılması üzerine kurulu bir rejim de eninde sonunda bu hale gelir kaçınılmaz olarak.

    çok da uzaktan ahkam kesmek istemem ama kamunun ekonomideki ağırlığı azaltılıp, ekonomik liberalleşme sağlanmadan kripto paranın da muktedirlerin cebini doldurmak dışında bir işe yarayabileceğini sanmıyorum. aksine kaydı kuydu olamayan bir kripto paranın arkasına petrol rezervini koyarak venezuela'nın geleceğini spekülatörlere satıyor duruma da düşebilirler.
hesabın var mı? giriş yap