• sosyalizm düşmanı soros çocuklarının hayalini süsleyen olgudur. tabii ki de gerçekleşmeyecektir.
  • ya bırak allasen olayı. izlanda da iflas etmişti ama şimdi hiç gol yemeden grup lideri. öyle parayla pulla olmuyo yani.
  • topraklarında petrol olan her ülke eninde sonunda ya bir iç savaş, ya iflas ya da başka bir nedenle bölünecektir teorisine uyan gelişme.
  • venezuela ekonomisi tamamen petrol ihracatına dayalıdır. haziran'dan bugüne ham petrol fiyatlarının 25usd+ düşmesi konuyla çok alakalıdır.
    bu sebepten venezuela dün opeci acil toplantıya çağırmıştır.
    bu toplantıdan petrol arzının düşürülmesine yönelik karar çıkmazsa büyük olasılıkla venezuela ekonomisi taklaya gelecektir; ancak venezuela da giderken opec birliğinden çıkacak ve global ekonomiyi şöyle bir sallayacaktır.
    kartlar eşit dağıldı diyebiliriz.
    (bkz: 1973 petrol krizi)
    [http://www.bloomberg.com/…ezuela-seeks-meeting.html http://www.bloomberg.com/]
  • (bkz: sosyalizm)
  • chavez yok diye oldu ben biliyorum.
  • venezuela zaten üstü kapalı bir iflas durumunda. chavez'in ölümünden sonra başa geçen maduro ne chavez gibi hitabeti güçlü, ne karizması o kadar yüksek, ne de programı başarılı bir lider. günden güne desteği azalıyor, ki son seçimlerde 16 yıl sonunda sosyalist iktidar kongredeki çoğunluğunu kaybetti.

    dünya görüşümün aynı olmamasına rağmen chavismo'nun başarılı sonuçlar verdiği konusunda hakkını yemeyeceğim. fakat arkasında sağlam bir konjonktür ve devraldığı fakir, üstüne üslük eşitsizliğin hüküm sürdüğü bir ekonomi ve halk vardı.

    chavez bir demokrat değildi, bunu kabul etmek gerek. göreve gelir gelmez anayasayı değiştirdi, bir çok kamulaştırma uyguladı. yüksek kentleşme ve yoksulluk oranının olduğu venezüela geneli ve özellikle başkent caracas'ta petrol fiyatlarının yüksek olmasının da avantajı ile düşük ve orta gelir grubundaki bir çok kişiye kaynak aktarımı gerçekleştirdi. bu da gelir eşitsizliğinin brezilya örneğinde olduğu gibi azalmasını sağladı.

    fakat venezüela ilgili dönüşümü gerçekleştirdi. sosyalist politikalardan edinebileceği kazanımları elde etti ve farklı bir yola girmesi gerekiyor. teoride sosyalist politikalar potansiyel başarılara gebe olabilir ama uygulama hiç bir zaman teorideki gibi olmuyor. öncelikle venezüela'nın ve sosyalist parti hükümetinin yolsuzluk konusunda önemli problemleri var. parti kadroları ve bürokratların bir çoğu yolsuzluğa karışmış durumda. ikincisi uygulanan muhalefeti baskılamaya yönelik politikalardan dolayı siyasi olgunlaşma önemli ölçüde gerilemiş durumda. chavez'in anayasayı iki kez değiştirmesi sonucu check and balance sistemi de uygulanamıyor denecek kadar az.

    petrol fiyatları düştü, ekonominin bu yıl %5 - %6 oranında küçülmesi bekleniyor. zaten 2015'de %10 küçüldü. sadece petrol ihracına endeksli bir ekonominin ayakta kalması imkansız. işsizlik kağıt üzerinde %6 düzeylerinde ama gerçek işsizliğin %18 civarında olduğu dünya bankası tarafından tahminlenmiş durumda. suni istihdam yaratıyor devlet. enflasyon desen %85 olarak açıklandı bizzat maduro tarafından. 90'ların türkiye'sinden daha beter. yoksullukla mücadele politikaları da doyuma ulaştı, fakat hala banliyölerde yaşayan halk tarafından önemli bir destek görüyor. bizdeki akp uygulamalarına benzer içeriği var. bunun dışında ilaç, temel gıda maddeleri, kozmetik malzemelerine erişim için kuyruklar oluşuyor, çünkü bu ürünlerin satışı devlet tekelinde. yine 70'ler türkiyesinden bir manzara.

    yani anlayacağınız venezüela ekonomi politikası ve halkı mevcut uygulamaları uzun süre devam ettiremez. dünya'daki konjonktür de buna uygun değil, bireylerin ve kurumların gitgide şeffaflaştığı ve liberalleştiği bir ortamda aksine ayak diremek yalnızlaşmak ve 1 emekle yapacağın işi 3 bilemedin 4 katı emekle yapmak demek. bu da senin kaynaklarını tüketip, bir noktadan sonra fayın kırılmasına yol açar.

    olayın emperyalizm veya sorosculukla da alakası yok. durduğun yer ve bakış açısıyla alakası var.
  • ooo venezuella iflas mı etti.güzellik yarışmalarında bu kadar dünya güzeli çıkaran bir ülkenin iflas etmesi üzücü bir durum gerçekten. sözlükçü venezuella'lı kıslar eqlesin ;) kıps
hesabın var mı? giriş yap