• bir kirmizi tony gatlif filmi.. endulus topraklarinda aileler* arasi bir intikam kavgasini anlatan filmde, def, zil, ney ve bilumum ic yakan calgilarla yaptigi muziklerle gatlif kendine ne hayranlar kazandirmistir.. biz deli divane olduk kendisine yetmez mi..
  • başrolde oynayan oyuncu kişinin (antonio canales), gerçekten inanılmaz bir şekilde kadir inanır'a benzediği. bu nedenle filme konsantrasyonun ister istemez engellendiği tony gatlif filmi. başlı başına bir renk, müzik ve figür cenneti. ancak toy abinin ğadjo dilo'sundan sonra, karşılaştırılmadan izlenmeli.
    (bkz: tony gatlif)
    (bkz: gadjo dilo)
  • ister gadjo sonrası ister öğün öncesi her daim izlenesi, dinlenesi, dinledikçe paramparça olunası vengo.. kime benzerse benzesin düşlerden eksik olmayan kırmızı perdeler arasında hülyalara dalan karayağız endülüs yiğidi..
  • tony gatlif'in birçok eserinde olduğu gibi, müzik ve sinemanın içiçe geçmekten öte tek oldukları film. yine bu nedenle soundtrack'i çok çok başarılı. ayrıca büyük neyzenimiz kudsi ergüner de filmde gözükmesinin ötesinde, asıl müziklerde neyi ile büyük destek vermiştir gatlif'e.
  • festivalde gösteri sonrası pek çok insanın gözlerinden yaşlar süzüldüğünü gördüm. nefis bir film, nefis müzikler. ayakta alkış.
  • vengo ile aynı dönemde çekilmiş, tony gatlif'in 25 dakikalık kısa filmi için (bkz: los almendros-plaza nueva)
  • bu filmin anlattığı bir başka şey de müziğin o coğrafyada hayatla ne kadar içiçe olduğu -diğer coğrafyalarda da olması gerektiğidir.. kan davasına odaklanmış bir aile günlük hayatta sürekli eğlenceler düzenleyip, müzisyenler getirtip, müzik eşliğinde tutkuyla dans etmekten geri kalmıyor.. aileyi korumakla görevli bodyguardlar yol ortasında flamenkoya kendilerini bırakmaktan çekinmiyor.. bir restoranda yemek yiyen askerler müziğin çağrısına sessiz kalamıyor.. ağrılar da sevinçler de hüzünler de neşeler de müzikle ifade ediliyor.. müzik bir nevi yaşamı kutsama aracı olarak kâh ibadethanelerde kâh sokaklarda kâh barlarda tutkuyla icra ediliyor..
    bir diğer okuma da, alejandro karakteri üstünden, sevginin insana neler yaptırabileceği hakkında olabilir.. ama şimdi filmi anlatmak gibi olur o da, neyse..
    her haliyle bir sinema/müzik/tutku şöleni.. harikulade bir çalışma*...
  • italyanca ve ispanyolca: geliyorum.
  • başrolleri vurmalı çalgıların oynadığı enteresan(t) bir film.
  • mutlaka izlenmesi gereken harikulade bir tony gatlif başyapıtı. inanılmaz güzellikteki müzikleri, filmin geçtiği ortamların atmosferi, ispanyollara özgü ateşli ve tutkulu yaşantılar....her şeyiyle muhteşem bir film. ayakta alkışlanır ve eli öpülür ustanın. özellikle naci en alamo'ya, yorumuna* ve çaldığı sahneye dikkat.
hesabın var mı? giriş yap