• yakın zamanda bir yerli akıllı telefon şiarıyla tanıtımlara başlayan ve hükümet tarafından da göklere çıkarılan vestel'in durumudur.

    yazılımı, merkezi işlem parçası vs. amerikan yapımı bir telefon olan venus, raks'ın dışarıdan getirip üzerine kendi etiketini yapıştırdığı cep telefonu ne kadar yerliyse, o kadar yerlidir.

    yıllarca batının eski teknoloji ürünlerini amerikalı iş ortaklarıyla yaptığı anlaşmalarla ülkemizde üretip "yerli üretim" diye halkımıza kakalayanların geleneği aynen devam etmektedir.

    nasıl ki koç, vakti zamanında anadol'un motorunu ingiltere'den kent motor'dan alıp, getirtip, türkiye'de ürettiği saca takıp, yerli otomobil diye reklam yapmışsa, vestel de aynını kendi ürünlerinde yapmaktadır.

    vestel'in değil cep telefonu, ürettiği televizyonun içerisinde bile yurt dışı üretimi pek çok parça vardır. vestel'in ürettiği buzdolabının motoru bile italya'dan gelmektedir.

    koç, sabancı, zorlu vs. bunlardan yüzde yüz yerli nitelikte herhangi bir kalkınma hamlesi beklenemez. çünkü bunlar bütün yatırım ve üretim kararlarını uluslararası iş ortaklarından icazet alarak yapıyorlar ve asıl düşündükleri şey de bu ülkenin kalkınmasından önce kendi lüks yaşantılarının devamıdır.

    bu kadar basit

    emperyalizme bağımlı kapitalist türkiye'de daha fazlasını beklemek sistem değişikliği gerektirir.
  • yanıltıcı reklamdan bayağı bir ceza almasını gerektirir. ancak tabi ki ülkemizde böyle birşey olmayacaktır.
  • haklı bi görüş... tıpkı apple'ın yüzde yüz yerli * olmadığı gibi...
  • (bkz: #47886606)
  • telefon bazında konuşacak olursak adam gibi f/p ürünleri yapsınlar kafi ama sen gidip iki yıl öncesinin donanımına ''türkiye'nin beklediği telefon'' gibi reklam yapıp üstüne birde kazık fiyattan bu ülke vatandaşının cebine göz dikersen hasiktir derler adama.
  • bu durum apple ya da kendi beyaz eşya modelinin her parçasını üretme kabiliyetine sahip samsung* ile karşılaştırılamaz.

    apple üzerinden gidersek bile, ar-ge'ye milyarlarca dolarlık yatırım yapıyorlar. çin'de fabrikaları olması ya da panelleri diğer şirketlere ürettirmeleri maliyetle alakalı.

    apple kendi yazılımından tut, çipine kadar üretim yaparken vestel reklamlarda oynattığı robot dışında ne yapmış acaba?

    elmayla vestel'i karıştırmayın lütfen, hele şu şark kurnazı vergilerin arkasına saklananları.

    nefret ettiğim apple'ı da savundurdunuz ya, bir şey demiyorum.
  • bir bakıma haklı bir görüş. iki uzakdoğu devi olan honda ve toyota plastik iç aksamlarını mecaplasta, direksiyonlarını, hava yastıklarını ve emniyet kemerlerini autoliv'e,amortisörlerini çeşitli şanzıman parçalarını direksiyon dişli kutularını zf sachsa, enjektörlerini cengiz makinaya yaptırır. tabi bu iki firma dünya geneli tüm fabrikalarında bu firmaları tercih etmez. dünya çapında tedarikçileri vardır ki vestel firmasının an itibariyle on dört bin tedarikçisi vardır. bunların tamamını tek bir tesiste yüzde yüz yerli üretim olsun der isek manisa büyüklüğünde alana yayılmış bir devden bahsetmemiz gerekirdi. kaldı ki böyle bir şeyin imkansız olduğunu buradaki herkes az çok tahmin edebilir. hoş; tamamen yerli bir işlemciyle desteklenmiş anakartı yüzde yüz yerli olan bir led tv olsun ister miydik? gayet tabi.

    işte bu yüzden firmanın giriş ve gelişmesi doğru olsa da sonucu yanlıştır. sen eğer yüzde yüz yerli dersen akıllının biri tvyi açar ve tedarikçilerinden edindiğin yüzde yüz yerli olmayan bir parça alır caps'ını koyar ve seni rezil eder. son olarak reklam hilesidir.
  • küresel ekonomi çağında hiçbir ülke yüzde yüz yerli üretim yapamaz türkiye gibi tam bağımsızlığını asla kazanamamış bi ülkeden ne bekliyorsunuz anlamış değilim
  • (bkz: ithal ikamesi)
  • nasıl % 100 yerli üretim yapsın, hacı abiler inşaat sektörüne girdi.şimdi git teknoloji satın al, argeye para yatır ne gerek var, ülkemizde ceylan çok, gider alır bu venüs müdür uranüs müdür gibi muhteşem ismi olan telefonu.
hesabın var mı? giriş yap