• reseptörleri iç kulakta bulunan , vücudun göz hareketleri,denge,postür,kas tonusu ve dikkatten sorumlu sistemi.bu sistemdeki sorunlar çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir:

    (bkz: duyusal işlemleme bozukluğu)
    (bkz: meniere)
    (bkz: vestibüler nörinit)
  • son yıllarda bilim adamlarınca beş duyuya ilave edilmiştir. organizmanın duyu dengesini sağlar, başın hareketi ve pozisyonu hakkında bilgi verir.
  • vestibüler, duyu dengenin sürdürülmesindeki ana duyu olup başın hareketi ve pozisyonu hakkında vilgi verir. beş duyuya ilave edilmiştir.
  • vestibüler sistem ile cochlea arasındaki bağlantıyı kuran kanala ductus reuniens denir.

    3 tane yarım daire kanalı içerir ve bunların utriculus'a açılma yerlerine ampulla denir.

    ampullaların içinde crista denen yapılar var. bunun içinde ise hairycell'ler var. buradaki hairycell'lerin üzerini örten yapıya cupula denir. baş açısal olarak ivmelendiği zaman, küçük siller uzun olanın üzerine doğru yatarlar ve potasyum kanalları açılır.

    utriculus horizontal ivmelenmeyi algılarlar. yani öne-arkaya, sağı-solu algılarlar.

    sacculus ise lineer ivmelenmeleri algıılar. yani bir asansörün aşağı mı yukarı mı gittiğini anlarız.

    otolitler sacculus ve utriculus'un içinde bulunurlar. bu taşlar kalsiyum karbonat yapısındadır.

    bazen bu otolitler yerinden oynarlar. ve bu duruma benign paroksismal pozisyonel vertigo denir. bu taşları dix hallpike manevrası ile yerine yerleştirilir.

    edit: bilgi eklendi.
  • ses dalgası dalızdan sonra vestibul kanala geçer ve burada bir basınç dalgası oluşur.
    bu yönüyle vestibular sistem duyma olayında çok önemli bir sistemdir.
  • iç kulakta salyangoz adı verilen yapının üstünde yer alır ve farklı açılarda yerleştirilmiş üç tane kanaldan oluşur. kanalların her biri başımızın duruşuna uygun hareket eden bir sıvıyla doludur ve ayrıca bu kanalların içinde sıvının hareketine tepki veren sensörler de bulunur. vestibuler sistem başın duruşunu hissetmeyi, başı dik tutmayı ve dengeyi sağlar. bu yüzden iç kulakta oluşan iltihaplanmalar baş dönmesi, mide bulantısı ve denge kaybına yol açabilir. iç kulakta oluşan iltihaplanmadan kaynaklandığı düşünülen bir diğer hastalık ise meniere hastalığıdır. bu rahatsızlık vertigo adı verilen hastalık gibi kanalların hatalı çalışmasından dolayı ortaya çıkar. her ikisininde belirtileri arasında ani baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve baş ağrısına neden olan kulak uğultusu yer alırken kesin tedavileri yoktur. sadece belirtileri azaltmak için ilaç kullanılır. vestibuler sistemin bilmediğimiz bir yönü ise taşıt tutmasından sorumlu olmasıdır ve vestibuler sistemden gelen bilgilerle diğer duyulardan gelen bilgilerin uyuşmamasından kaynaklı oluştuğu düşünülür. yani başımız sarsılırken gözlerden gelen bilginin çevrenin sabit durduğunu söylemesidir. 2-12 yaş arasında bu duyarlılık artış gösterir ve araştırmacılar duyarlılığı genlerin belirlediğine inanır. taşıt tutmasının belirtilerini azaltan ilaçlar ve davranış eğitimi programı bulunur. bu programda ise gevşeme egzersizleri, olumlu düşünme ve belirtiler oluştuğunda zihinde sakinleştirici görüntüler canlandırma teknikleri yer alır.
  • surekli kafami gozumu saga sola carpmamin sebebiymis. vestibuler sistemim ne istiyosun la benden?
  • 14 milyarıncı yaşından ışık yılı almakta olan evrende, avcı toplayıcı mağara adamından sedanter bilgisayar faresi olmaya uzanan yolculuğunu göz açıp kapayana dek geçirmiş olan türümüze hayvan oğlu hayvan atalarımızdan kalmış en güzel hediye.

    çenemizi 1/sıkmadan, 2/doğal pozisyonunda ve 3/bilinçli bir şekilde kapatıp köpek dişlerimize odaklanarak kendimize fiziksel olsun, psikolojik olsun gerekli ayarı çekecek kudreti damarlarımızda bulabiliyoruz.

    aslında birçok insanın kafasının ağırlık merkezi, gövdesininkiyle hizalanmıyor ve vücudun bir yarısı, diğer yarısının fiziksel yükünü ömür boyu çekmek durumunda kalıyor.

    örneğin bir gözü veya kulağı diğerine göre daha zayıf olanlar uyaranı en uygun açıyla yakalayabilmek için başlarını yetinin zayıf olduğu tarafa doğru çevirerek kullanmaya alışıyor ve vestibüler sistemin canına okuyorlar. boyun ve nihayetinde sırt bu uğurda eğrildikçe kalça simetrisi bozuluyor. bacak kaslarıyla ayak bilekleri de dengeyi sağlayabilmek için sürekli tetikte ve kaskatı oluyor.

    yahut bir bacağı diğerinden daha kısa olanların kalçaları ve nihayetinde omurgaları eğrildikçe ister istemez vücutlarının ağırlık merkezl kayıyor. bunu boyun ve baş postürünü yer çekimine kurban ederek telafi ediyorlar.

    inanır mısınız, bu durumların hepsinde çenenin hareketi değişiyor ve film burada kopuyor.
    nalet olası kütleler ve parçacık mı yoksa ne dalga olduğu belli olmayan ışık ile zaman birlik olup çoğumuzun vestibüler sisteminin canına şu veya bu şekilde okuyor.

    dil ile kulaklar bile etraflarında olup biten karşısında afallıyor. insan kendi dilini kendi dişlerinin arkasına yerleştirmeye uğraşır mı? çene hareketleri kulağa da illaki vurduğu için fiziksel olarak baş dönmeleri, denge kayıpları yaşıyorlar. bu sebeple gitgide daha tetikte ve kaygılı olmaya başlıyorlar. bu da onların hem güçlü olan tarafa daha da fazla yüklenerek anatomilerini, hem de kaygı üzerine kaygı ekledikleri için ruhsal hallerini olumsuz biçimde etkileyen bir kısır döngüye girmelerine sebep oluyor. bozuk postürün sosyal etkilerini de hesaba katalım.

    vestibüler sistem bir nevi diyor ki: insan hayvanlığını, alt dişleri üst dişlerine olması gerektiği gibi değdikçe anlar. çene doğal bir şekilde kapalıyken baş, uzay-zamanı dik açıyla, tam karşıdan gördüğü konumda pozisyonlanır (aslında spor yaparken vücudun geri kalanı buna göre form almalıdır).
    eğik çenenin kulaklardan birine veya boyundan geçen sinirlere yaptığı baskının ortadan kalkmasıyla birlikte çınlama yahut denge ve işitme kaybı benzeri olası şikayetler, baş ve boyun ağrıları azalabilir, kişinin yaşam kalitesi artabilir.

    “fiziksel veya psikolojik dengesi şaşanlar veya şaşmak zorunda olanlar çenelerini sıkmadan, doğal bir şekilde kapatıp köpek dişlerinin varlığını hatırlarsa avcı-toplayıcı atalarının genlerini damarlarında hissedecek ve dilerlerse ihtiyaç duydukları çekidüzeni kendi kendilerine anında verebileceklerdir diyen psikoloji şeysi” diye özetlerdim ama kliniği olan alanlara saygım var.

    ışık yılı mesafedir hede hödö için büdüt: evren genişliyor.
hesabın var mı? giriş yap