• kameraman demenin daha boyle havalı cıvalı sekli. tek farkı görüntülerin daha özgün olması. bunlar kendi çektiklerini kendileri montajlar genelde. ama kameraman sanki daha bizden biri gibi.daha samimi. videographer denildiği zaman çok entel,elit gibi oluyorsun.
  • kimi zaman bir devlet başkanını korumakla görevli olanlar gibi, adım adım onun yaşamını belgelemek üzere görevlendirilmiş özel kameraman. çetrefilli
  • kameramanın daha havalı kullanımı değildir. çekim yapmayı bilen, çektiğini kurgulayabilen ve ortaya çıkardığı kurgu ile hikayesini anlatabilen kişidir.

    kurgu derken öyle videoyu kesmeyi, altına müzik koymayı bilmekten bahsetmiyorum. o montajdır. kurgu, hikaye örgüsünü kurmayı bilmektir. doğru kurgu diye bir şey de yoktur. bir iş, yüzlerce farklı kurgu ile hazırlanabilir ve hepsi doğru olabilir. ama yanlış kurgu vardır. yanlışsa, yanlıştır.

    videographer kişisi de doğru kurgunun en değişik, en vurucu bakış açısına sahip halini bulmaya çalışır. tabi bu arayış çekim ile başlar. kurgu ile biter.

    doğru kurgunun en farklı ve vurucu bakış açısına sahip haline en çok yaklaşanlar iyi videographerlardır.
  • yıllardır hobi olarak ve arada freelance işler yaparak icra ediyordum. bugün itibariyle full-time mesleğim olan makine mühendisliğini bırakıp kendimi tamamen bu alana veriyorum. dünyanın en büyük markalarından birine yaptığım iki video işi sonrası bu alandan iyice keyif aldım ve mühendisliğe kıyasla daha başarılı olacağımı düşünüyorum. portfolyomu görmek ve teklif almak isterseniz yeşillendirebilirsiniz.
  • bak kardeşim, sevgili yönetici, yapım-ajans şirketi sahibi arkadaşım, iyi dinle. 17 yıldır video işindeyim. ben başladığımda kameraman ayrı, kurgucu ayrı, hareketli grafik tasarımcı ayrıydı. sonra sen dedin ki; ben videographer(eşşek) diye bir pozisyon üreteyim, bu üç işi bir kişi yapsın, bir tane maaş ödeyeyim. çünkü sen çok akıllısın. biz de eşşeğiz.
  • sevgili kardeşim, biri videographer diyorsa, oradan seri adımlarla uzaklaşmanı tavsiye ederim. kalite kaygısına sahip hiçbir ajans/şirket; bir filmin senaryosunu, çekimini, ışığını, kurgusunu, montajını, efektini; tek bir kişinin sırtına yüklemez.

    yapılmaz demiyorum, illa ki yapılabilir. ama o çıkan iş vasat, yani ortalama olmanın ilerisine geçemez. istanbul'da bile ayrı ayrı, sadece post ve prodüksiyon ile ilgilenen koskoca şirketler var. ki bunların içinde yönetmen, kameraman, sinematografçı, sesçi, motioncu, vfx'ci ayrıdır.

    videographer arıyoruz diyene koşarsan; genellikle ucuz markalara, ucuz işler yapan, ucuz bir işgücü olursunuz. emeğinizin ve zamanınızın değerini bilin. yapmak istediğiniz işte uzmanlaşın. kaliteli şirketlerde color correction yapan adam dahi ayrıdır. color correction'da uzmanlaşırsanız, yurtdışında da iş bulabilirsiniz. ama videographerlıktan gelen vasat portfolyonuzla, yurtdışında tutunamazsınız.

    şimdi yukarda biri yazmış, kurgu bilmek bilmemne diye. hollywood'da çekilen her filmin kurgusunu, yönetmen, az biraz kafasında bilir zaten. film daha çekime başlanmadan; o storyboardlar boşa çizilmez. ama oturup kendi filminin kurgusunu montaj aşamasında tek başına yapan yönetmen sayısı çok azdır. chloé zhao gibi biri değilsen, bu işi gider bilene yaptırırsın. ki bak, yazan, yöneten, montaj yapan chloe zhao, sinematografi tarafında yine başkasıyla çalışır.

    ama türkiye'de herkes bir chloe zhao, herkes bir steven soderbergh. herkes kendi çeker, sinematografisini yapar, kurgular, montajlar, ae'da motion kısmını çözer, nuke kurar vfx ekler. hepsi birer videographer'dır.

    sonuçta çıkan işlere bakıyoruz, bu ne lan? diyoruz. aksi takdirde hollywood'un bu videographer titrine sahip wonder kid kardeşlerimizle dolup taşması, dünyadaki tüm prestijli ödülleri ülkemize getirmesi gerekmez midir?
  • videographer, kameraman değildir, daha fazlasıdır. videographer, sadece yaratıcı çekimler yapmaz, çekim sırasında montaj sürecini de düşünür, adım adım tüm çekimleri kafasındaki plana göre yapar.
    çekim videographer'ın etkinliğinin birinci adımıdır. videographer'ın uzman olması gereken ikinci nitelik kurgu ve montajdır. videographer, yapım sürecine başından sonuna kadar hakimdir. bjr isviçre çakısı gibidir. kendi videolarının hem kameramanı, hem kurgucusu hem de yönetmenidir.
    ışık ve sesten anlar. hatta efekt ve animasyon konusunda da kendisini geliştirmiştir.
    bütün bunların yanında bir videographer'ın kendi ekipmanı, kamerası, aksesuarları ve güçlü bir video kurgusu yapabileceği bilgisayarı vardır.
    iyi bir videographer, her zaman araştırır yeni çekim teknikleri, yeni teknolojiler ve trendleri takip eder. ve iyi bir film ve dizi kültürü olmalıdır. bu son paragraf olmazsa olmaz değildir. ama iyi bir videographer olmak için elzemdir.
  • ekşi üzerinden ya da dışardan bana ulaşmasını istediğim meslek erbapları.

    mail: suleymanberchacil@hotmail.com.

    bir iş için lazım.
  • "eskiden kimse bu terimi bilmezdi şimdi kim bilir kaç sayfa entry vardır" diye tıklayıp 8 entry ile karşılaştığım başlık.
hesabın var mı? giriş yap