• viraja güvenli bi şekilde girip, güvenli bir şekilde çıkılmasını sağlayan püf noktalarıdır.

    alt takımlarınızın sağlamlığından emin olmalısınız öncelikle. buna lastiklerin durumu, rot balans ayarı, frenler falan girer. rotil başları da önemli tabi.

    pomçik yengenize direksiyon dersi veriyorum bu aralar. alacak o ehliyeti.
  • çok husus var..ekleyeyim bir tane. dikkatli bir şoför özellikle yağmurun yağdığı günlerde viraja girerken yol şeritlerinin üzerinde durmamaya dikkat eder. malum, boyanın üzerinde kayma olasılığınız yağmurla daha çok yükseliyor.

    ha bir de şu virajı alırken adam gibi kendi şeridinde al be kardeşim. viraj alacak diye beş şeridi çaprazlama giden var.
  • viraja girmeden önce, virajı güvenli almanız için gerekli olan hıza düşmüş olmanız gerekir. yani frene basmanız gerekiyorsa bunu virajdan önce yapın. viraj içinde fren kullanmayın.
  • tek yön olsun çift yön olsun, hayati önem taşıyan hususlardır. daha yeni bir akramızı kaybettik ,virajda aşırı hız ,sollama yapmaya çalışma ve dikkatsizlik. sonuç :kesin ölüm
  • öncelikle hız virajda değil, viraja girmeden önce azaltılmalıdır. virajda yaptığınız fren aracın kütle merkezini değiştireceği için dönebileceğiniz virajı sırf fren yaptığınız için dönemeyebilir ve en yakın bariyerle temas sağlayabilirsiniz.

    ayrıca virajdan çıkılırken hafif gaza basılması aracın savrulmasını engelleyebilir. yani kısaca viraja girmeden frene basın, virajın içersinde hafif gaza basarsanız sağ salim çıkabilirsiniz bu dönemeçten.
  • electronic stability program kısaca esp daima açık bırakılmalıdır.
  • birden çok madde içeren husulardır.

    öncelikle aracın viraj kabiliyeti iyi bilinmelidir. bir vw golf ile hyundai getz in viraj yeteneği bir değildir. ayrıca altınızdaki spor araç bile olsa belli fizik kuralları dışına çıkamazsınız. honda jazz ile 80 km/h ile döndüğünüz virajı accord ile 120km/h ile dönmeniz mümkün olmayabilir.

    ana kural çok iyi bilmediğiniz bir yolda tedbirli ve yavaş gidin. aracınızın bakımlarından emin olun. lastikleriniz iyi bir markanın iyi modeli olsun. ve diş derinliği 4mm altında olmasın. yasal sınır 2mm olsa da 4mm altında artık tutunma zayıflar.

    viraj a yaklaşırken hızınızı düşürün. fren pedalına basacağınız nokta viraja gireceğiniz noktadan çok önce olmalı. ve pedalı bıraktığınız nokta direksiyonu kırmaya başladığınız noktadan önce olmalı. hem direksiyonu kırıp hem fren yapmamaya çalışın. eğer yerler ıslak ise kesinlikle üstteki hususlara çok dikkat edin.

    virajın içine girdikten sonra hızınızı koruyun. bir süre sonra hafifce gaza dokunun. araç stabil şekilde virajı dönsün. çıkışa yakın hızınızı arttırmaya başlayabilirsiniz.

    direksiyonun ani çevrilmesi veya toplanması , gaz fren debriyaj pedallarına ani olarak basmak veya bırakmak aracın dengesini bozabilir. viraj almak tamamen fizik kuralları dahilinde olan bişeydir.
  • (bkz: apex)

    doğru hız ve ideal açıyla viraja girmek, yarış dışı kalmamak lazım.
  • bence en önemlisi kullandığımız aracı tanımak. altındakini tanımıyorsan problem çok daha büyük oluyor, sadece virajda değil üstelik. bilmediğin bir virajsa hele veya virajlı yollarda daha önce tecrüben yoksa sal abi. frenle öyle gir. gerekirse 50-60 skalasında gir, anafikir kaza yapmamak zaten. ha bildiğin, ezberlediğin yolsa bokunu çıkartmadan sertte girebilirsin.
hesabın var mı? giriş yap