• annemin saatlerce tek tek visneleri ayiklayip sonra onlari votka da bekletip
    yaptigi super likor
    yaninda cukulata ile super gider
  • evet kağıt ve kalemleri hazırlayınız, kanımca en lezziz meyve likörü olan bu likörün tarifini veriyorum:
    malzemelerimiz; 1 kg vişne, 1/2 şişe -rakı şişesi kadar- ya da 1 küçük şişe etil alkol (tekel bayiilerinde satılmaktadır), 650-750gr arası toz şeker -ne derece tatlı sevdiğinize bağlı-, 1 şişe su, 3-4 kök havlıcan, 4-5 adet karanfil, 2-3 parça kabuk tarçın, 1 adet muskat ve 7-8 adet kakule.
    hazırlanışı: vişneleri güzelce yıkayıp, saplarında ayırıp kavanoza doldurunuz, üzerlerine alkolü dökün, sonra yukarıda saydığım baharatlardan istediklerinizi veya hepsini (ben hepsini öneririm) atın kavanoza. şekerini ve suyunu ekleyip ağzını sıkıca kapatın kavanozun. tercihen doğrudan güneş ışığı almayan bir yere koyun kavanozunuzu. 2 hafta hiç dokunmayın, unutun onu. sonraki haftalarda ise 2-3 günde bir kavanozu açıp şöyle bir karıştırın. şeker tamamen eridikten 4-5 gün sonra likörünüz olmuş demektir. artık likörünüzü şişelere doldurup buzdolabınızın güzide bir yerinde saklayabilirsiniz. vişne tanelerini servis sırasında kadehlere koyabileceğiniz gibi leblebi niyetine yiyebilirsiniz de. ama bu minik taneler boylarından beklenmeyecek şekilde adamı çarptıklarından dolayı size önerim bu taneleri çikolatalı keklerde kullanmanız yönündedir.
    afiyet olsun, anlaşılmayan bi yer varsa lütfen mesaj atınız...
  • benim tarifim daha farklı. 1 ölçü için söylüyorum: 1,5 kg vişne. (ağustos sonunda çıkar) 1 altınbaş votka (en temiz alkol onda var) ya da "likör için alkol geldi" yazan bir tekel bayiinden alınacak saf alkol lazım.
    3 ya da 5 lt'lik su damacasına yıkanıp saplarından ayrılmış vişnelerle votkayı, aktardan alınan biraz kabuk tarçın, karanfil, muskat, kakuleyi koyarsınız, 1 ay kapaanı bile açmazsınız. sonra bir kapta şeker ve su ile şerbet yapıp, soğuyunca ikisini (dilediğiniz oranda) güzel şekilli şişelere boşaltırsınız...şişenin içine vişnelerden de atarsınız. türk kahvesi ile ya da yemeklerden sonra ikram edersiniz minik kadehlerle sevdiklerinize...:)
    herkes kış için turşu reçel hazırlarken likör yapan zihniyet bizden midir? bizdendir...
  • en güzel hali bitter çikolatanın içine saklanmış* halidir. (bkz: likorlu cikolata)
  • bir kg cekirdekleri cikarilmadan yikanmis visne, bir sise iyi votka ve bir sise cep kanyagindan olusan karisim bir kavanozun icine konur. bir tulbentin icine kabuk tarcin, karanfil koyularak agzi baglanir ve kavanoza konur. agiz tadiniza gore, biraz toz seker ilave edilir, kavanoz sikica kapatilir ve guneste 20 gun kadar bekletilir. tulbent torba kavanozdan cikarilir ve likor buzdolabinda saklanir, likor kadehinde bir sap visne ile soguk olarak sunulur.
  • yukardaki tarifin tam ölçülerini veriyorum....

    1kg vişne, çekirdeklerini çıkarmadan yıkanıp bir kavonoza konulur. 600 gr toz şeker ilave edilir. 8-9 adet karanfil, 3-4 dal tarçın ilave edilir. üstünde 1 şişe tekel votka boca edilir. ağzı sıkıca kapanır. gölge bir yerde tam 2 ay bekletilir. 2 ay sonra kapak açılır. bir güzel süzülür. suyuna 1 küçük cep kanyağı eklenir ve şişelere doldurulur. afiyet olsun.
    bu arada vişnelerde bir kavanoza konulur, serin bir yerde tutulup pastalara güzel süs yapılabilir. zaten 1 sene boyunca alkolle piştiği için hiç kurumuyor.
  • vakti zamanında çok yakın bir arkadaşımla cihangir'de frenk bir zatın evini ararken kötü emellerimize alet etmemize ramak kalan içecek.. şöyle ki, bir deli artı bir deli daha eşittir iki deliden müteşekkil deliler bandomuz cihangir sokaklarında ellerinde bir şişe vişne likörüynen dolanırkene böyle film afişleriynen posterlernen abidik gubidik objelernen filan döşenmiş pek şık, pek hoş bir evle* karşılaşmıştır. söz konusu daire bir apartmanın giriş katında olduğundan ve ev sahipleri perde mevhumunu es geçmiş olduklarından kelli biz de bu güzelim dairenin duvarlarını bezeyen çeşit çeşit afişle, şıkıdım mobilyalarla ve dahi pek hoş pek güzel bir dolu objeyle göz göze gelmiş, ev sahiplerinin zevkini pek kayda değer bulmuşuzdur. deliler bandosunun müzmin delisi bendeniz, kapıyı çalıp "sokaktan geçerkene evinizi gördük, çok beğendik, beraber oturalım, konuşalım takılalım deyi size vişne likörü bilem getirdik. buyur edersiniz artık bizi herhal" diyerek kendimizi eve zorla davet ettirme planları kurmuş, deliye baka baka deliren arkadaşım da bu planı onaylamıştır. fakat iş kapıyı çalıp meramımızı dile getirmeye gelince hafiften tırsarak vazcaymışızdır (belli mi olur, belkim ev sahibi ya da sahipleri bizden de deli çıkabilirlerdi, sora halimiz nice olurdu).. tabii frenk zatın evini bulamayan bize de en sonunda kös kös arkadaşımın anneannesinin yine cihangir'deki evine giderek likörle demlenmek düşmüştür. tabii bi de ben pek pis bi insan olduğum için likörün yarıdan fazlasını arkadaşıma içirterek onu sarhoş etmişimdir, bu kadar da gıcığımdır*..
  • kösnül bir tadı var bu içkinin. yakıyor, yakıyor, ısıtıyor, fişekliyor, sonra da uyutuyor.
  • buyuk bir cam kavanoza once 2 - 3 sira, saplari makasla yariya kadar kesilmis visne dizin. uzerine visneleri tamamen kapatmadan sadece ince ortecek kadar toz seker serpin. ( cok tatli olmamasi icin ) bu sekilde kat kat visne, ve seker ekleyerek kavanozu doldurun. aralara birkac visnenin cekirdegini kirip serpin. yine araya : 1 portakalin kabugu, istediginiz kadar karanfil, bir avuc kakule, 4 tane cubuk tarcin ilave edin. kapagini kapatip guneste 2 - 3 ay karistirmadan bekletin. seker eriyecek, visne suyunu birakacak ve elinizde nefis bir visne likoru ana malzemesi olacaktir. ( bu asamada bu karisimi recel de yapabilirsiniz )

    visneli malzemenin tamamini iki cam kavanoza bolup, uzerlerine alabileceginiz en iyi votkayi ilave edin ve golgede veya mutfak dolabinin icinde bekletin. bir ay sonra malzemeyi siselere suzun ve kullanin. ( visne tanelerini ayri bir kavanozda saklayin )

    visneli karisima eklenebilecek diger alkoller : kirmizi sarap, cin, votka ve konyak.
  • eğer bekleme süresinde kavanozu açıp tadına bakmadan dayanabilecekseniz, buyrun size denenmiş başarılı bir tarif.
hesabın var mı? giriş yap